Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Liefde & Seks 6 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de 7 principes van een goede relatie

Natuurlijk is liefde iets wat voor iedereen verschillend is, en uiteindelijk moet je dan ook zelf uitvinden wat het beste werkt voor jou. Toch is het soms best handig om wat tips te krijgen van de wetenschap; het is natuurlijk niet voor niets dat sommige dingen voor zó veel mensen werken.
Psycholoog John Gottman doet al jaren onderzoek naar huwelijken. Daarover schreef hij onder andere het boek The seven principles for making marriage work, waarvoor hij honderden stellen interviewde en zelfs hun stresslevels (hartslag, bloeddruk, et cetera) onderzocht in bepaalde situaties. Het resultaat: zeven principes voor een goed huwelijk – die natuurlijk ook toe te passen zijn op ‘gewone’ relaties.

1. Wees geïnteresseerd in de ander

Waarschijnlijk stel je vaak genoeg vragen aan je partner – jullie moeten immers wel wat te praten hebben. Maar onthoud je de antwoorden ook echt? De gelukkigste stellen besteden niet alleen aandacht aan de grote lijnen in het leven van de ander, maar ook aan de details. Wat wil hij of zij doen in het leven, maar ook: wat zijn jullie favoriete films, boeken, gerechten?

2. Toon je liefde en bewondering

In het begin zijn jullie natuurlijk zo verliefd dat álles aan de ander leuk is, maar na een tijdje verdwijnt dat een beetje. Je raakt aan elkaar gewend, ziet ook ineens eigenschappen die níet zo perfect zijn en nou ja, op een gegeven moment is al die bewondering zomaar ineens weg – en dat terwijl liefde en bewondering de twee belangrijkste dingen in een goede relatie zijn.

Daarom is het goed om jezelf af en toe bewust te herinneren aan de redenen waarom je verliefd bent geworden op iemand. O ja, en spreek dat dan meteen ook weer even hardop uit.

Ook interessant: Het verschil tussen ware liefde en gehechtheid volgens een monnik

3. Zie romantiek in de kleine dingen

Romantiek is niet gebaseerd op drie keer per week uiteten gaan of iemand trakteren op een weekendje weg. Je partner heeft veel meer aan de kleine dingen: een luisterend oor als je eigenlijk geen tijd hebt, een lief briefje, een zelfgekookte maaltijd…

Met zulke dingen bouw je een emotional bank account op, aldus Gottman, waardoor je een betere basis hebt als het een keer iets minder gaat.

Hét geheim van een succesvolle relatie aldus filosoof Alain de Botton

4. Neem advies aan van je partner

Dit is misschien een beetje een lastige als je eigenwijs bent, maar het is bewezen dat je een gelukkigere relatie hebt als je ook het perspectief en advies van je partner respecteert als jullie bijvoorbeeld een beslissing moeten nemen.

We weten dat jij waarschijnlijk graag het hele huis wilt inrichten, maar laat hem op zijn minst dan de nachtlampjes kiezen. Of zo. Hoe dan ook: relaties gaan om wederzijds respect, ook voor elkaars mening.

5. Los jullie oplosbare problemen op

Gottman maakt onderscheid tussen twee soorten huwelijksproblemen: aan de ene kant zijn er oplosbare, aan de andere kant de onoplosbare problemen.

De oplosbare problemen zijn minder pijnlijk, minder geworteld dan de eeuwige problemen. Ze verschillen per situatie, en er is geen onderliggend conflict. Zodoende kun je ze best wel oplossen, en dat moeten jullie dan ook zeker doen.

Zo belangrijk is de relatie met jezelf in een liefdesrelatie (onder schat ‘m niet)

6. Praat over de onoplosbare problemen

Vaak blokkeren relaties een beetje op de onoplosbare problemen; het speelt altijd een beetje op de achtergrond, maar er wordt niet over gepraat.

Volgens Gottman is het echter juist goed om er wél over te praten. Vaak is het onderliggende probleem namelijk dat je het idee hebt dat de dingen die jij graag wilt in het leven, niet worden gerespecteerd door de ander.

In een goede relatie is het belangrijk dat je elkaars dromen niet alleen respecteert, maar de ander ook helpt ze te bereiken. Daarom is het niet alleen belangrijk om te weten op welke dromen het misloopt, maar er ook over te praten. Lukt dat echt niet, accepteer dan in ieder geval dat het probleem nooit opgelost zal worden.

7. Focus samen op zingeving

‘Het huwelijk draait om meer dan kinderen opvoeden, klusjes doen en seks’, aldus Goffman. Hij heeft het over een spirituele dimensie die te maken heeft met het creëren van een gezinscultuur waarin plek is voor dromen en perspectieven van iedereen, een cultuur met eigen waarden en rituelen. Misschien gaat dat automatisch, maar je kunt ook actief focussen op verbinding.

Over de liefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️