Kiara Louis
Kiara Louis Liefde & Seks 9 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

De taal van de liefde: welke spreek jij eigenlijk? Doe de test

Je familie, vrienden en (toekomstige) partner hebben waarschijnlijk allemaal het beste met je voor. Ze geven veel om jou, en jij om hen. Maar het kan zijn dat je dit niet altijd doorhebt, doordat zij een andere liefdestaal spreken of ontvangen. Dit zijn de 5 soorten, volgens het boek van Gary Chapman.

Bekijk welke liefdestalen er allemaal zijn en ontdek welke jij spreekt.

Belonende woorden

Laten we beginnen met een veelvoorkomende: de belonende woorden, ook wel ‘words of affirmation’ genoemd. Dit zijn bijvoorbeeld complimentjes en waardering, zoals een vriendin die zegt dat ze blij is met jou. Het credo ‘geen woorden maar daden’ gaat hier dus níet op.

Mensen die deze taal spreken, hechten veel emotionele waarde aan dingen die tegen hen worden gezegd. Een simpele ‘ik geef om je’ kan meer doen dan je denkt.

Een helpende hand

Dit is een liefdestaal die tussen vaders en dochters veel wordt gesproken: de praktische helpende hand, bijvoorbeeld wanneer iets mis is met je auto of je elektriciteit. Door praktische hulp te bieden, kunnen vaders op een gemakkelijke manier hun liefde uiten naar hun dochters.

Hoe je meer zelfliefde kunt ontwikkelen door de 5 liefdestalen

Vaak wordt deze taal door mannen gesproken omdat zij daden over het algemeen makkelijker vinden dan woorden. Leuk om eens na te gaan, hoe vaak je vader of vriend je eigenlijk helpt.

Cadeautjes geven

Sommige mensen hechten minder waarde aan lieve woorden, maar des te meer aan persoonlijke cadeautjes. Het gaat dan niet om materialisme, maar om de intentie erachter.

5 selfhelp-boeken over de liefde (die echt werken)

Mensen die deze taal spreken, willen graag dat je laat zien dat je ze goed kent en dat er moeite gedaan is voor het cadeau. Zorg dus ook dat je nooit (ik herhaal: nooit) de verjaardag van zo iemand vergeet.

Quality time

Ook quality time is een liefdestaal die veel mensen spreken. Het draait hierbij om de aandacht geven aan en tijd nemen voor elkaar. Mensen vinden het fijn als je écht naar ze luistert, zonder afgeleid te raken door andere dingen. Telefoons en televisie uit, dus. Volledige aandacht voor iemand is misschien wel één van de mooiste cadeaus.

Fysieke aanraking

Je zou denken dat dit laatste punt vooral om seks draait, maar niets is minder waar. Mensen die deze liefdesstaal spreken, zijn gewoon gek op aanraking, ook non-seksueel of niet-romantisch. Denk aan een knuffel van een goede vriendin of een schouderklopje van een collega.

Heb jij een andere liefdestaal dan je partner? Zo laat je het toch werken

Dat laat zien dat je om ze geeft, bezorgd over ze bent of ze juist wilt aanmoedigen. Een relatie met weinig aanraking kan heel vervelend zijn voor iemand met deze taal als meest dominante liefdestaal.

Welke taal jij spreekt of ontvangt, kan dus heel erg verschillen. Op deze site kun je erachter te komen welke liefdestaal jij spreekt.

Dit moet je weten over de liefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️