Laura Luijk
Laura Luijk Psyche 24 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Hoe je meer zelfliefde kunt ontwikkelen door de 5 liefdestalen

De dagen worden korter en kouder en dat kan er soms voor zorgen dat we iets minder lekker in ons vel zitten en ons wat eenzamer voelen. Tijd vrijmaken voor zelfliefde is in dan extra belangrijk. Dit is hoe jij jouw liefdestaal van ‘The Five Love Languages’ kunt inzetten om extra lief te zijn voor jezelf!

Weet jij al welke liefdestaal jij spreekt?

Zoek uit wat je liefdestaal is en oefen die op jezelf

Misschien heb je weleens van het boek de 5 liefdestalen gehoord van Dr. Gary Chapman. Hij is een Amerikaanse relatietherapeut die heeft ontdekt dat liefde op 5 verschillende manieren geuit en ervaren worden. In zijn boek ‘The Five Love Languages’ heeft hij het over de liefdestalen: tijd, woorden, cadeaus, bijdragen en aanraking.

Deze talen zijn niet alleen relevant voor de relatie met een ander, maar ook die met jezelf. Het boek komt uit 1992, maar is nog steeds super relevant. Inmiddels is het boek vertaald in 50 talen!

Liefdestaal 1: Quality Time

Als je liefdestaal tijd nemen voor elkaar is, dan moet je ervoor zorgen dat je ook tijd maakt voor jezelf. De valkuil die op de loer ligt is dat je altijd maar klaarstaat voor een ander, maar geen moment neemt voor jezelf. Zeg eens al je afspraken af en breng een avondje op de bank door, zonder telefoon en met een goed boek.

Heb jij een andere liefdestaal dan je partner? Zo laat je het toch werken

Ga een dagje alleen op pad of trakteer jezelf op een uitgebreide lunch. Date jezelf, zoals je dates zou plannen met een partner. Ga bij jezelf na waar jouw batterij van op laad en then go do that!  

Liefdestaal 2: Words of affirmation

Wanneer je graag complimentjes krijgt en bevestiging dan is jouw liefdestaal ‘Words of affirmation’. Complimentjes van een ander krijgen is altijd leuk, maar geef jezelf ook deze welverdiende complimenten. Je kunt dit doen door elke dag mantra’s uit te spreken.

Een mantra is een woord, uitspraak of gedicht dat je regelmatig moet herhalen, zodat je het diep van binnen gaat voelen en accepteren als de waarheid. Door deze mantra’s dagelijks naar jezelf uit te spreken geef jij jezelf de bevestiging die je verdient.

Een mantra kan zo simpel zijn als: ‘Ik ben het waard’ of ‘Ik kan het’. Zo ontkracht je negatieve gedachten en ga je steeds meer in jezelf geloven. Zeg deze mantra’s elke ochtend en avond in de spiegel op. Heb je wat moeite met het hardop benomen van deze mantra’s? Schrijf ze dan elke dag op.

Simpele mantra’s om meer van jezelf te leren houden (en vanavond voor de spiegel te oefenen)

Liefdestaal 3: Fysieke aanraking

Wanneer fysieke aanraking jouw liefdestaal is dan draait dit om veel meer dan een intieme of seksuele relatie. Het gaat ook om het in touch zijn met je lichaam en het echt voelen dat je er bent. Ga op zoektocht uit welke aanraking je fijn vindt en pas dit dan toe in je dagelijks leven.

Dit kan een dagelijks self-care routine zijn met crèmepjes, een yogales, een massage, meditatie of een lange douche. Het is voor jou heel belangrijk dat je je lijf niet vergeet.

Nóg een coronawinter op komst: zo zorg je voor voldoende huidaanraking

Liefdestaal 4: Acts of service

Deze liefdestaal draait om praktische hulp, een helpende hand, om zo liefde te uitten naar een ander. Ik snap dat je nu denkt: allemaal leuk en aardig, maar hoe doe ik dit voor mijzelf? Je kunt ervoor zorgen dat je belangrijke dingen op orde hebt.

Denk hierbij aan je huis opruimen, je week van tevoren plannen, een goede maaltijd koken voor jezelf. Om uit te vinden waarmee je jezelf de grootste dienst bewijst kun je jezelf de volgende vragen stellen: ‘Welke taken heb ik al een tijd links laten liggen?’ ‘Welke to do’s afstrepen van mijn lijst kunnen mij helpen om mij beter te voelen?’

Liefdestaal 5: Cadeaus

Bij deze liefdestaal draait het voornamelijk achter de intentie van het geven van een cadeau of een kleinigheidje. Je laat zien dat je aan iemand denkt. Iemand met deze liefdestaal is veel geneigd om alleen maar te geven en niet te ontvangen.

Daarom sporen we je aan om dit ook eens voor jezelf te doen. Ga goed na waarom je iets koopt. Is het een impulsieve aankoop of iets wat echt toevoeging geeft aan mijn leven? Is het iets dat je afleidt of echt bijdraagt aan jouw leven?

Ben je na het lezen van het artikel nog niet volledig overtuigd van jouw liefdestaal? Via deze link kun je de test doen!

Dit is misschien wel de meest ondergewaardeerde liefdestaal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️