Sophie Golbach
Sophie Golbach Betere wereld 24 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Wat kan jij doen tegen klimaatverandering? 15 tips om verschil te maken

De stijgende zeespiegel, krimpende biodiversiteit, extremere temperaturen met onder meer bosbranden als gevolg. We kampen met een wereldwijde klimaatverandering waardoor we zélf op de blaren moeten zitten. Beter zorgen voor onze planeet is daarom hard nodig. Maar hoe doe je dat?

Die verantwoordelijkheid zorgt bij jou misschien wel voor flinke druk. Vind je het overweldigend? Met deze simpele veranderingen kan je al een verschil maken.

Dingen die jij kan doen tegen klimaatverandering

Klimaatverandering tegengaan hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Naast de milieubewegingen die zich hard maken, zijn er ook kleine dingen die jij gewoon zelf kan doen om voor verandering te zorgen.

1. Stap over naar een groene bank

Deze heb je misschien al wel vaker gehoord, maar niet alle Nederlandse banken geven even veel om milieu en klimaat. Dat wil je niet, toch? Maar welke bank moet je dan wel hebben? Volgens de Eerlijke Bankwijzer lopen Triodos en ASN Bank voorop als het gaat om duurzaamheid.

https://www.bedrock.nl/klimaatverandering-geen-linkse-hobby/

2. Een plant-based dieet

We hebben het er natuurlijk vaak over, maar stoppen met het eten van vlees en zuivel heeft de grootste positieve impact op de aarde. Plantaardig eten is daarom het beste wat jij kan doen.

3. Word lid van een actiegroep

Meerdere handen maken licht werk, zoals het spreekwoord ook zegt. In je eentje is het misschien moeilijk om een verschil te maken, maar als je lid wordt van een milieubeweging of actiegroep is dat al makkelijker.

4. Gebruik groene energie

Met een groene energieprovider wordt jouw carbon footprint al snel kleiner. Het is een kleine moeite, maar wel een die een groot verschil kan maken. Energie VanOns is bijvoorbeeld een goede leverancier voor groene stroom.

https://www.bedrock.nl/is-franse-kaas-de-nieuwste-vorm-van-groene-energie/

5. Bespaar energie

Ondanks het feit dat je nu misschien groene energie hebt, of het al had, is het nog steeds goed om te letten op de hoeveelheid energie die je verbruikt. Een simpele manier om dat te verminderen, is om je tv ‘s nachts helemaal uit te doen en je verwarming uit te zetten als je weggaat.

6. Ga op de fiets

Wist je dat: 1 op de 3 autoritten in Nederland korter is dan 5 kilometer? Zou je die korte afstanden voortaan lopen of fietsen, dan kan er jaarlijks misschien 500 miljoen liter brandstof bespaard worden. Pak dus eens lekker de fiets.

7. Vermijd het vliegtuig

Het vliegtuig is één van de meest vervuilende manieren van transport. Fijnstof zorgt voor luchtverontreiniging en de uitstoot van broeikasgassen geven extra druk op het klimaat. Goede reden dus om voor je volgende vakantie niet meer met het vliegtuig te gaan.

8. Wat gaat er wel goed

Tussen alle dingen die nog verbetering kunnen gebruiken is er gelukkig ook heel veel wat wél goed gaat. Zo is volgens het CBS de productie van groene stroom met 40 procent gestegen. Het is goed om je – ondanks het vele slechte nieuws over klimaatverandering – je hier ook eens op te focussen, om niet de moed te verliezen.

9. Shop organisch

Seizoensgebonden producten, gekweekt door lokale boeren en zonder pesticiden, zijn natuurlijk beter voor het milieu en lekkerder dan producten die van de andere kant van de wereld gebracht moeten worden.

10. Je eigen tuintje

In plaats van biologisch shoppen, is een tweede goede optie ook om je eigen groenten te kweken. Op deze manier zorg je dat je weer dichterbij de natuur komt, wat ook goed is voor je mentale gezondheid. Een win-win.

Deze eetbare planten kun je gewoon in je tuin groeien

11. Koop tweedehands

Tweedehands: er zitten veel voordelen aan verbonden. Het maken van nieuwe producten gebruikt vaak veel koolstof, en dat heb je met tweedehands kleding niet. Zo is er bijvoorbeeld Vinted, waar je leuke spullen op kan vinden. Ook kan je jouw favoriete kleding laten repareren.

12. Een duurzaam pensioen

Je pensioen heeft een grote impact. Jouw pensioenfonds gebruikt jouw geld om te beleggen in bedrijven, maar die zijn niet altijd even duurzaam. Brightpensioen belegt bijvoorbeeld wel duurzaam. Want zeg nou zelf, je wil toch niet investeren in een bedrijf dat slecht is voor jouw toekomst?

13. Een andere verzekering

Na pensioenfondsen, staan verzekeraars op de tweede plaats als grootste investeerder. Ook hierbij is het belangrijk dat je een verzekering kiest die duurzaam is. ASR is er één die goed scoort op duurzaamheid.

https://www.bedrock.nl/overstappen-naar-een-nieuwe-zorgverzekering-laat-je-goed-informeren-az3/

14. Stem op duurzaamheid

De partij waarop je stemt mag niet onderschat worden. Er zijn natuurlijk partijen die de planeet en het klimaat hoog op hun lijstje hebben staan. Zo houden GroenLinks, D66 en de ChristenUnie zich hier het meest mee bezig.

15. Zuinig met water

Te veel water gebruiken, is niet goed voor het milieu. Douche daarom bijvoorbeeld eens wat minder lang, en vermijd het gebruik van de grote spoelknop op je toilet. Dit zijn kleine dingen, die een groot verschil maken.

Met deze simpele dingen boek jij meteen resultaat.

De grote BEDROCK duurzaamheidsgids: zo kunnen we het klimaat redden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️