Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Betere wereld 27 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe voedselresten kunnen worden omgezet in groene energie

Over de hele wereld wordt er een hoop voedsel weggegooid. Maar liefst eenderde (!) van al het eten belandt in de prullenbak. Dat is natuurlijk hartstikke zonde, zéker omdat er op andere plekken ter wereld een grote hongersnood is. Maar wat nou als die voedselresten kunnen helpen bij het creëren van energie?

Als het aan Carvey Maigue ligt, moet dat lukken. De 27-jarige student aan de Mapúa Universiteit in de Filippijnen heeft namelijk een manier gevonden hoe groenten en fruit gebruikt kunnen worden bij het opwekken van groene energie.

Het idee dat energie creëert

Maigue is op het idee gekomen door te kijken naar zonne-energie. Hij zegt zonne-energie een geweldige oplossing te vinden, maar heeft het tegelijkertijd over één groot nadeel: de zon moet schijnen. Op bewolkte of regenachtige dagen werken zonnepanelen namelijk niet goed genoeg.

Vanuit dit nadeel is hij verder gaan denken. Hij wilde een manier bedenken waarbij de zon altijd gebruikt kon worden, los van het weer. Zo is hij op AuREUS gekomen.

Lees ook: Is Franse kaas de nieuwste vorm van groene energie?

Of het nu bewolkt is of niet, de zon zal altijd (onzichtbare) ultraviolette straling afgeven. Via AuREUS kunnen deze UV-stralingen omgezet worden in zichtbaar licht. Zonnepanelen kunnen dit zichtbare licht weer omzetten in energie. AuREUS is op die manier een tussenschakel tussen de zon en de zonnepanelen.

De voedselresten die helpen bij het omzetten

Oké, het idee zet onzichtbaar licht om in zichtbaar licht, maar wat hebben die voedselresten er dan mee te maken? Dat heeft te maken met de mogelijkheden die groenten en fruit ons bieden.

Lees ook: Good News Monday: deze uitvinding is dé oplossing voor voedselverspilling

In groenten en fruit zitten stoffen die onzichtbaar licht gebruiken om te kunnen groeien. Ze zetten het licht als het ware om in energie. Ditzelfde proces wordt gebruikt bij AuREUS. Daarom zijn de resten van groenten en fruit een van de belangrijkste onderdelen van deze uitvinding.

De toekomst van het product

Voorlopig is AuREUS nog in ontwikkeling. Toch heeft het grote potenties. Volgens Maigue is zijn uitvinding overal toepasbaar. Het materiaal waarvan AuREUS gemaakt is zou geschikt zijn voor kleding, ramen, gebouwen en nog veel meer.

Gelukkig zien meer mensen de mogelijkheden van zijn uitvinding in: een week geleden kreeg Carvey Maigue namelijk de James Dyson Award voor duurzaamheid. Een belangrijke prijs voor technische ontwerpers. Hierdoor zal de productie van de AuREUS hopelijk in een stroomversnelling komen.

Wist je dit: Goed nieuws: zonne-energie is de goedkoopste elektriciteit ooit

Het is geweldig om te horen dat er een oplossing is gekomen voor het grootste nadeel van zonne-energie. Zeker nu zonne-energie de goedkoopste energiebron ooit geworden is.

Elke dag komen er nieuwe duurzame ideeën bij en dit is daar een goed voorbeeld van!

Meer goed nieuws:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Hoe voedselresten kunnen worden omgezet in groene energie
Sluiten