Kim van den Oord
Kim van den Oord Betere wereld 31 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Een beter milieu gaat verder dan het natuurlijke aspect (en zo draag je eraan bij)

Smeltende ijskappen, verminderde biodiversiteit, zware overstromingen of juist extreme droogte: we praten met z’n allen heel wat af over het onderwerp klimaatverandering. Wanneer we hierover in gesprek gaan, hebben we vaak de neiging om zulke natuurbeelden op te roepen. Maar er is meer. Want wat dacht je bijvoorbeeld van een toename aan (gender-gerelateerd) geweld, het schenden van mensenrechten en het beperken van sociale rechtvaardigheid als gevolg van klimaatverandering? 

Wil je graag een beter milieu? Dan is het goed om je ook eens in environmental justice, oftewel klimaat- en milieurechtvaardigheid te verdiepen.

Wat is milieurechtvaardigheid?

In onze strijd tegen klimaatverandering, focussen we ons vaak op het natuurlijke milieu-aspect. Maar ook het sociale aspect is iets wat we niet over het hoofd mogen zien en dat is precies waar klimaat- en milieurechtvaardigheid om de hoek komt kijken.

Klimaat- en milieurechtvaardigheid is een term die gebruikt wordt om klimaatverandering – en dus de opwarming van de aarde – niet alleen aan te geven als een probleem van onze fysieke natuur, maar ook als een ethische, politieke en juridische kwestie. Hierbij wordt er onder andere gekeken naar principes als gelijkheid, mensenrechten en de historische verantwoordelijkheid voor klimaatverandering.

Kort samengevat is klimaat- en milieurechtvaardigheid dus een kruising tussen milieubewustzijn en sociale rechtvaardigheid dat zich richt op het recht van mensen om veilig te leven zonder milieurisico’s.

Ook interessant: Klimaatverandering ingewikkeld om uit te leggen? Deze video van Greta Thurnerg helpt erbij

Environmental Protection Agency

De Environmental Protection Agency, ook wel de EPA houdt zich bezig met de bescherming van de volksgezondheid en het milieu.

De EPA definieert milieurechtvaardigheid als “de eerlijke behandeling en zinvolle betrokkenheid van alle mensen, ongeacht ras, huidskleur, nationale afkomst of inkomen, met betrekking tot de ontwikkeling, implementatie en handhaving van milieuwetten, voorschriften en beleid.”

Lees ook: Jouw impact op het milieu verlagen? Dit is de beste en makkelijkste manier

Ze stellen dat dit doel pas werkelijkheid wordt wanneer “iedereen over dezelfde mate van bescherming tegen milieu- en gezondheidsrisico’s beschikt en gelijke toegang heeft tot het besluitvormingsproces om een ​​gezonde omgeving te hebben waarin men kan leven, leren en werken.”

Voorbeelden van onrechtvaardigheid op milieugebied

De inzet voor klimaat- en milieurechtvaardigheid is van belang, omdat juist diegenen die het minst verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering, er vaak de zwaarste gevolgen van dragen.

De voelbaarheid van milieuonrechtvaardigheid hangt zoals hierboven al genoemd namelijk vaak samen met geslacht, ras, politieke en sociale status, en woonplaats.

Denk maar eens aan gemeenschappen met lage inkomens. Zij hebben meer kans om te worden getroffen door bedreigingen voor de klimaatverandering zoals overstromingen als gevolg van ontoereikende huisvesting.

Maar ook vrouwen die het slachtoffer worden van seksueel geweld door bijvoorbeeld grondbezit (waarvoor mannelijke grondbezitters in ruil seksuele gunsten voor vragen) of ontwikkelingslanden die moeten boeten voor de CO2-uitstoot van de welvarende landen.

Lees ook: 9 tips om het milieu te helpen én geld te besparen

Wat kunnen we hiertegen doen?

Er zijn gelukkig talloze manieren waarop we een steentje bij kunnen dragen aan milieurechtvaardigheid. Een vrij toegankelijke (maar wel impactvolle!) manier is bijvoorbeeld het doneren aan non-profitorganisaties op het gebied van milieurecht, maar ook door je online via social media in te zetten kan je al een verschil maken.

Een andere effectieve manier om je stem te laten horen is door het steunen van een sociaal-gelijk beschermingsbeleid en de organisaties of politici die dit ondersteunen. Benieuwd welke organisaties dit ondersteunen? Wij zetten drie voorbeelden op een rijtje:

WE ACT

WE ACT is een organisatie die kleurgemeenschappen (met lage inkomens) helpt milieuongelijkheid te bestrijden en tegelijkertijd deelneemt aan de totstandkoming van een eerlijk milieubeleid.

De missie van WE ACT is om gezonde gemeenschappen op te bouwen door ervoor te zorgen dat deze minderheidsgroepen kunnen deelnemen aan de totstandkoming van een eerlijk beleid op het gebied van milieu, gezondheid en bescherming.

GREEN FOR ALL

Green For All bouwt aan een ecologische, economische en raciale rechtvaardigheidsbeweging om oplossingen te vinden voor armoede en vervuiling.

Zo proberen ze gemeenschappen met een laag inkomen en gekleurde groepen in de strijd naar klimaatrechtvaardigheid meer stemrecht te geven en timmeren ze hard aan de weg om een ​​groene economie op te bouwen die mensen uit de armoede haalt.

NAACP

De NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) heeft ook een programma voor milieu- en klimaatrechtvaardigheid. Samen willen ze milieuonrechtvaardigheid aanpakken en ervoor zorgen dat minderheidsgroepen, kleur- en lage-inkomensgemeenschappen hier geen onrecht aan ondervinden.

Was jij al op de hoogte van het bestaan van deze organisaties die strijden tegen milieu-onrechtvaardigheid?

Meer over het klimaat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Een beter milieu gaat verder dan het natuurlijke aspect (en zo draag je eraan bij)
Sluiten