Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 7 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze eetbare planten kun je gewoon in je tuin groeien

Ben je een heerlijke soep aan het maken, een gezonde salade of een smoothie, en hoef je voor de garnering alléén maar even je tuindeur open te doen om wat kruiden te plukken. Wie droomt daar nu niet van? In plaats van kruiden verpakt in plastic, bespoten met pesticiden te kopen in de supermarkt, groei je deze eetbare planten met het zelfde gemak gewoon thuis op je balkon of in je tuin.

Yes, zélfs in Nederland groei je gewoon eetbare planten in je tuin.

Eetbare planten groeien

Met de luxe van supermarkten, exotische winkels en bedrijven die je boodschappen zelfs binnen 10 minuten voor je deur zetten, zou je haast vergeten dat je zelf ook een hele hoop kan groeien.

Natuurlijk is het een stuk makkelijker om boodschappen te doen of af en toe eten af te halen, maar dat betekent vaak wel dat je inlevert op kwaliteit, geld en voedingsstoffen. En vooral: plezier!

Waarom je zou moeten ploeteren in je moestuin om stress te verminderen

Want zeg nou zelf: een zelf gekweekte komkommer of home grown spices uit de tuin, daar gaat toch niets tegen op? Nu staat Nederland dankzij ons koude en regenachtige klimaat natuurlijk niet bekend om de plek waar je al het lekkere exotische fruit van de wereld kan groeien, maar daar is helemaal niks mis mee. Er is namelijk genoeg wat prima groeit in ons kikkerlandje. Zoals deze heerlijke eetbare planten, die je gewoon in een kleine of simpele moestuin kan groeien.

Groenten, kruiden en vruchten

In je eigen moestuin kan je allerlei eetbare planten kweken of groeien, denk aan groenten, kruiden of vruchten.

Fruit

In Nederland is het (gelukkig!) vrij makkelijk om fruit te groeien en dan met name bessen. Ons klimaat is er perfect voor. Zorg wel voor wat zon (de blauwe bessen overleefden mij schaduwtuin helaas niet), dat is – no surprise – belangrijk voor het groeiproces. Vruchten als bosbessen, druiven, frambozen, aardbeien, blauwe bessen, bramen en appels groeien ontzettend goed.

Zo leg je je een goede moestuin aan (zelfs in de stad)

Groenten

Ook voor het groeien of kweken van groenten heb je in Nederland een heel scala om uit te kiezen. Heb je een kleine moestuin? Kies dan je favoriete groenten, zoals: courgette, tomaten, komkommer, tuinbonen, snijbonen, pompoen, rainbow chard, kool of sla.

Onze tips? Ga voor een aantal verschillende groenten, want ‘eat the rainbow’!

Kruiden

En dan misschien wel de makkelijkste eetbare planten om zelf te groeien in je tuin: kruiden. Je hebt er zelfs niet eens een moestuin voor nodig; aan een klein bakje in je vensterbank of een bakje hangend aan het balkon heb je al genoeg om verschillende verse kruiden te groeien.

Gebruik deze kruiden in huis om helemaal tot rust te komen

Ben je aan het koken, dan loop je alleen maar even langs met een schaar en pluk je precies zoveel je nodig hebt en hoef je dus niet zo’n dure en onhandige hoeveelheid kruiden verpakt in plastic te kopen bij de buurtsuper.

Deze kruiden groei je makkelijk zelf in Nederland:

  • Bieslook
  • Tuinkers
  • Salie
  • Chilipepers
  • Citroengras
  • Peterselie
  • Munt
  • Oregano
  • Rozemarijn
  • Tijm

Je ziet: zelfs in Nederland kan je makkelijk eetbare planten kweken. Zelfs als je weinig zon in je tuin of op je balkon hebt, groeien veel van deze planten prima door.

Wil je het liefst een tuin en planten die groeien met de natuurlijke cycli, zonder pesticiden? We schreven eerder al een simpele guide over hoe je permacultuur kan toepassen in je moestuin!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️