Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 21 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Simpele mantra’s om meer van jezelf te leren houden (en vanavond voor de spiegel te oefenen)

“Je moet van jezelf houden voordat je van een ander kunt houden.” Zo’n quote die je vast een keer ergens gelezen hebt, of als goed bedoeld advies te horen kreeg van een vriend of vriendin. Helemaal waar natuurlijk, maar hoe doé je dat dan? Erg eigenlijk, dat we niet gewoon automatisch barsten van zelfliefde. Terwijl lief zijn voor jezelf, jezelf alles gunnen en het volste vertrouwen hebben in je eigen kunnen niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Om te beginnen is het belangrijk dat je gaat inzien dat je ‘goed genoeg’ bent. Als je die twee woorden onthoudt, kom je al een heel eind. Zelfliefde is geen vorm van arrogantie, maar een vorm van acceptatie: ik ben goed genoeg zoals ik ben.

6 mantra’s voor meer zelfliefde

Dat inzicht – dat je de moeite waard bent – kun je versteken door het uitspreken van mantra’s vol zelfliefde. ‘Man’ is afgeleid van het Sanskriete manasah en betekent geest, terwijl ‘tra’ het instrument betekent. Een mantra is een woord, uitspraak of gedicht dat een magisch effect kan hebben op je eigen geest. Als je een mantra regelmatig herhaalt, kun je écht voelen wat je tegen jezelf zegt.

1. ”Ik kan het”

Soms voelt het alsof iets niet kunnen de enige optie is. Die ingewikkelde yogapose (waarom kan ik m’n tenen niet aanraken?), een moeilijk gesprek of een lastige presentatie die je binnenkort moet geven, kunnen voor veel onzekerheid zorgen.

Lees ook: Zit het even tegen? Zo geef je je zelfvertrouwen een boost

Daarom is deze mantra belangrijk. Het zorgt ervoor dat je niet meteen van het slechte of negatieve uitgaat. Het geeft je de ruimte om te beseffen dat je veel meer kan dan je denkt. Dat hardnekkige stemmetje in je hoofd leer je te negeren door deze mantra vaak naar jezelf uit te spreken.

2. ”Ik laat het los”

Uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, maar uren malen over ‘wat als’ is nutteloos. Met je schuldig voelen over dingen die je hebt gezegd of gedaan schiet je helemaal niets op. Toch doen we het allemaal.

Vaak nemen we dingen die niet gaan zoals we willen erg persoonlijk en gaan we over-analyseren. Alsof dat iets oplost, verandert of het begrijpelijk maakt. Deze mantra maakt je er bewust van dat wat is gebeurd, is gebeurd.

Je leeft in het nu en je kunt niets veranderen aan het verleden. Probeer diep in te ademen bij de woorden ‘ik laat’ en uit te ademen bij de woorden ‘het los.’ Zo laat je letterlijk de spanning in je lichaam los.

3. “Mijn liefde is van mij”

Je bent in het bezit van iets extreem krachtigs: liefde. Omdat je bomvol liefde zit, kun je soms geneigd zijn iedereen om je heen veel liefde te geven. Op zich is daar niets mis mee, maar wees zuinig. Je kunt ook (teveel) liefde geven aan de verkeerde persoon.

Deze mantra helpt je te beseffen dat de liefde die in jou zit, van jou is. Bewaar genoeg voor jezelf. Als je aan jezelf gaat twijfelen of streng voor jezelf bent, besef je dan dat jouw liefde van jou is en gun jezelf deze liefde ook.

Het klinkt misschien wat zweverig, maar in de spiegel kijken en je eigen liefde aan jezelf geven, geeft je enorm veel kracht.

4. “Ik sta open”

Je staat open voor pijn en verdriet, maar ook voor geluk. Door je open te stellen voor anderen, voor nieuwe ideeën en voor liefde, stel je jezelf open voor nieuwe ervaringen en vreugde. Zo sta je ook open voor de liefde voor jezelf.

5. “Ik verdien het”

Soms ben je je eigen grootste vijand door jezelf dingen te misgunnen. Maar het is heel simpel: jij verdient gewoon de dingen die je wil. Je verdient een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste, je verdient die lekkere koekjes van de bakker en je verdient het om uitgebreid met een vriendin uit eten te gaan.

Must read: Zo kan kunst je helpen bij selfcare (we delen 4 tips)

Probeer deze mantra meerdere keren te herhalen als je te streng voor jezelf bent. En niet geheel onbelangrijk: geloof er ook echt in!

6. ”Ik ben niets waard”

Dit is misschien een aparte na de positieve mantra’s die hierboven genoemd worden. Maar schrijver van het boek Verslaafd aan Liefde, Jan Geurtz, legt uit dat niemand wordt geboren met een negatief geloof, terwijl iedereen het wel heeft.

Tip: Bedrock Talks: over verslaving, liefde en spiritualiteit met Jan Geurtz

Hoe vaak zeg je tegen jezelf dat je niets waard bent, een loser bent, niet grappig genoeg bent, niet knap genoeg of niet slim genoeg bent? In je hoofd kunnen deze gedachten een eigen leven leiden.

Door een van deze waangedachten (bijvoorbeeld: ‘Ik ben niets waard’) hardop tegen jezelf in de spiegel te zeggen, komt het besef dat dit niet klopt. Na een paar keer ‘Ik ben niets waard’ tegen jezelf te zeggen, ga je het tegenovergestelde voelen.

Misschien schiet je zelfs wel in de lach: ‘Waar slaat dit nou op, ik ben het wél waard!’

Meer over zelfliefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️