Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 26 jun 2017
Leestijd: 4 minuten

Zit het even tegen? Zo geef je je zelfvertrouwen een boost

Soms zit alles in het leven gewoon even tegen. De sollicitatie waarvan je had gehoopt dat het iets zou worden is uitgelopen op een mislukking en de date die je laatst had was ook al geen succes. En alsof dat allemaal niet genoeg is laat je vriendin je nu ook nog eens zitten. Lekker dan. Tja. Als alles in het leven tegenzit is het soms moeilijk om positief te blijven. Het voelt een beetje alsof er een donkere regenwolk boven je hoofd hangt die je overal volgt. De dingen lopen niet zoals je had gehoopt, en dat ligt vast aan jou. Althans, dat denk je. Hoog tijd om onder die regenwolk vandaan te komen en je zelfvertrouwen een boost te geven. Hoe? Probeer de volgende dingen eens.

Wees aardig tegen anderen

Hoezo aardig zijn tegen anderen? Anderen moeten toch aardig tegen jóú doen als het slecht met je gaat? En ja. Dat zou inderdaad fijn zijn. Maar het gedrag van anderen kun je niet sturen.

Lees ook: De onhandige dingen die mensen met weinig zelfvertrouwen doen

Wat je wél kunt doen is zelf aardig zijn tegen anderen en manieren vinden om ze aan het lachen te maken. Je zult merken dat dit net zoveel effect heeft op jou als dat het op hen heeft. En bijkomend voordeel: het leidt je ook een beetje af van alle issues die er in je leven spelen.

Oefen met dankbaarheid

Oké, de dingen lopen niet helemaal zoals je had gehoopt. En dat is jammer. Maar zodra je de focus legt op alle positieve aspecten van je leven zul je merken dat er eigenlijk genoeg dingen zijn waar je dankbaar voor kunt zijn.

Lieve ouders bijvoorbeeld. Of een fijn huis waar je iedere dag in thuiskomt. Oefen iedere dag even met dankbaarheid, bijvoorbeeld met de Bedrock’s dankbaarheid-meditatie. Het maakt je leven niet alleen leuker, volgens wetenschappers kan dankbaarheid ook echt je geluksgevoel vergroten.

Mediteer

Een overtuiging die diep in ons geworteld zit, is dat we controle hebben over ons leven. Hierdoor geven we onszelf ook vaak de schuld als de dingen niet lopen zoals gewenst. Maar we hébben helemaal geen controle over het leven. “Door meditatie leer je dat je geen controle hebt”, schreven we in een eerder artikel. “En vooral dat dat niet erg is.”

Kan je zelfvertrouwen wel een boost gebruiken? Probeer de Bedrock meditatie voor more (self)love eens. Het onderwerp van deze meditatie (die bestaat uit deel 1, deel 2 en deel 3) is liefde, en dan vooral het gevoel dat er van ons wordt gehouden, dat we gesteund worden en dat we er volledig mogen zijn.

Ga om met positieve en slimme mensen

Word je omringd door mensen die altijd maar lopen te klagen en een negatieve vibe om zich heen hebben hangen? Dan wordt het toch eens tijd om op zoek te gaan naar ander gezelschap. Van positieve mensen krijg je veel meer energie.

Ook interessant: Een positieve kijk op thuisblijven (is het een gratis lesje persoonlijke groei?)

Maar wat je ook kan helpen met je zelfvertrouwen, is een intelligente partner. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het hebben van een slimme partner (en dan bedoelen we werk- of studie gerelateerd) je een positief gevoel over je eigen capaciteiten geeft.

Oefen met positieve self-talk

Volgens Gregory L. Jantz – oprichter van The Center for Counseling and Health Resources – is positieve self-talk een van de manieren om optimisme, hoop en vreugde te bevorderen. Het kan je helpen om het positieve uit een negatieve gebeurtenis te halen.

Hoe? Jantz raadt de volgende oefening aan, die we al eerder beschreven in het artikel over de kracht van positieve self-talk: “noteer een aantal van de negatieve gedachten die door je hoofd spoken. Wees specifiek wanneer mogelijk, en omvat iedereen waarvan je herinnert dat hij of zij heeft bijgedragen aan die boodschap. Neem vervolgens de tijd om de negatieve gedachten opzettelijk tegen te gaan met positieve waarheden.”

Lach vaker

Lachen is gezond! Cliché, maar daardoor niet minder waar. Een goede lachbui is goed voor je immuunsysteem, kan pijn verminderen en verbetert je stemming. Want ook al voel je je even niet zo chill, door te lachen kom je toch in een goede stemming.

Eigenlijk houd je je hersenen gewoon een beetje voor de gek door ze te laten denken dat je blij bent. En dat is top! Want als je blij bent en lekker in je vel zit ben je eerder geneigd om alles van de positieve kant te bekijken.

Meer lezen over zelfvertrouwen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Zit het even tegen? Zo geef je je zelfvertrouwen een boost
Sluiten