Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psyche 13 apr 2021
Leestijd: 5 minuten

Een aantal fijne mantra’s om je 7 chakra’s in balans te brengen

Iedereen die zich in meer of mindere mate bezighoudt met spiritualiteit, heeft ze vast weleens voorbij horen komen: de 7 chakra’s. Het zijn energiecentra die door je lichaam lopen. Blokkades in deze energiestromen kunnen zorgen voor geestelijke en lichamelijke klachten. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je chakra’s in balans zijn. De juiste mantra’s kunnen je hierbij helpen. 

Bij elk van de 7 chakra’s past een ander soort mantra.

Het chakra-systeem

In je lichaam heb je 7 chakra’s die elk een andere energie en focus hebben. Wanneer dit chakra-systeem uit balans is, kun je last krijgen van mentale klachten (bijvoorbeeld depressie of onzekerheid) en fysieke klachten (hoofdpijn, bekkenpijn).

Wat is het nut van spiritualiteit nou eigenlijk?

Een manier om je chakra’s weer in balans te krijgen, is door er met je aandacht naartoe te gaan (bijvoorbeeld met een meditatie). Omdat energiestromen met je mind meebewegen, wordt de chakra geactiveerd waar je op dat moment met je aandacht op focust. Speciale mantra’s kunnen je helpen om de juiste energieën naar je chakra te sturen.

De 7 chakra’s met bijpassende mantra’s

Ga op een rustig plekje zitten en kom in een meditatieve staat, bijvoorbeeld door een paar keer heel diep in- en uit te ademen. Kies het chakra waarop je wil focussen en zeg het bijpassende mantra hardop of in je hoofd. Herhaal het mantra zo vaak als dat voor jou goed voelt.

Wat je ook kunt doen is vanaf de wortel-chakra omhoog werken en één voor één alle mantra’s opnoemen totdat je bij de kroon-chakra uitkomt. Merk je onderweg dat er een chakra is die extra aandacht nodig heeft, blijf daar dan wat langer hangen en geef wat extra zorg aan deze chakra.

1. Wortel-chakra

De wortel-chakra vind je onder de ruggengraat. Deze heeft een connectie met de aarde en wordt geassocieerd met alles wat je nodig hebt om te overleven: (financiële) stabiliteit, onderdak, eten, relaties en veiligheid bijvoorbeeld.

Spiritueel narcisme: wanneer je wel heel ver boven de rest uit zweeft

Om je lichaam en geest te helen, is het altijd belangrijk om eerst aandacht te geven aan deze chakra. De wortel-chakra is namelijk de fundering van de rest van je lichaam. De mantra die past bij deze chakra is: ”Ik ben sterk, ondersteund en heb alles in overvloed.”

2. Sacraal-chakra

Onder je navel zit de sacraal-chakra. Deze chakra draait om creativiteit, plezier, sensualiteit en passie. Moeite met intieme relaties of bekkenpijn kunnen tekenen zijn dat het niet goed zit met de sacraal-chakra.

Wanneer deze chakra juist wel op de juiste vibraties zit, merk je dit aan een goede flow in creativiteit en dat je leven loopt zoals je het zelf voor je ziet. De mantra die past bij de sacraal-chakra is: ”Ik ben de schepper van mijn realiteit.”

3. Zonnevlecht-chakra

De zonnevlecht-chakra zit net boven de navel en wordt daarom ook wel de navel-chakra genoemd. Deze chakra staat voor je zelfvertrouwen, gevoel van identiteit en wijsheid. Spijsverteringsproblemen of het hebben van veel beperkende overtuigingen kunnen signalen zijn dat de zonnevlecht-chakra niet in balans is.

Wanneer deze chakra wel in balans is, merk je dat aan het feit dat je veel successen in je leven behaalt. Ook voel je je krachtig en trek je weinig aan van anderen. De bijpassende mantra is: Ik ben het waard om mijn passie en doel na te streven.”

4. Hart-chakra

Zoals de naam al doet verraden, bevindt de hart-chakra zich rond het hart. De hart-chakra wordt geassocieerd met onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en anderen. Ook staat deze chakra voor empathie en compassie.

Wanneer de hart-chakra uit balans is, kun je dit merken aan een hoge bloeddruk en dat je je snel afgewezen voelt. De mantra die je helpt je hart-chakra weer te openen is: ”Ik ben liefde, ik geef liefde, ik sta open voor liefde.”

5. Keel-chakra

Rond het gebied van je keel, vind je de keel-chakra. Deze chakra is een energiekanaal tussen je hoofd en hart. De keel-chakra helpt je met het uitspreken van je ware gedachtes. Deze chakra staat dan ook voor authenticiteit en eerlijkheid.

https://www.bedrock.nl/situationeel-spiritueel/

Keelpijn of een constant gevoel hebben dat je niet in lijn met jouw waarheid leeft, kunnen tekenen zijn dat de keel-chakra uit balans is. Met deze mantra breng je de keel-chakra weer beter in balans: ”Ik spreek met duidelijkheid en intentie. Ik leef in lijn met mijn waarheid.”

6. Derde-oog chakra

Tussen je wenkbrauwen zit je derde-oog chakra. Deze chakra staat voor wijsheid, inzicht en intuïtie. Wanneer deze chakra niet in balans is, merk je dat aan nachtmerries, hoofdpijn en naïviteit.

Als je derde-oog chakra wel in balans is, begrijp je alles wat er om je heen gebeurt. Je ziet perspectief in je leven en je hebt mooie dromen. De bijpassende mantra is: Ik ben in verbinding met mijn geest en ik vertrouw op mijn intuïtie.”

7. Kroon-chakra

Deze chakra vind je op je kruin en staat in direct contact met het universum. Een gebalanceerde kroon-chakra betekent gevoelens van innerlijke rust, vrijheid en een diep vertrouwen. Ook voel je dat alles om je heen in connectie met elkaar staat.

Last van slapeloosheid en depressie kunnen tekenen zijn dat je kroon-chakra uit balans is. Deze mantra kan je dan helpen: Ik ben één met het universum. Ik eer het goddelijke in en om mij heen.”

Wat is spiritualiteit nou eigenlijk? Een heldere uiteenzetting

Gebruik de krachtige energie van de chakra’s in jouw voordeel en probeer dagelijks te oefenen met deze 7 mantra’s.

Bedrock Talks over de kracht van meditatie

We praten met Josine van Vegchel. Josine is o.a. psycholoog en eigenaresse van de Meditation PopUp in Amsterdam. Hiermee probeert zij meditatie voor iedereen toegankelijk te maken. Waarom? Omdat iedereen wel wat meer kan onthaasten in die drukke levens van ons.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️