Anne Dirks
Anne Dirks Psyche 7 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is het verschil tussen empathie en sympathie (hint: sympathie is een stuk minder leuk)

Eerder kwamen we deze animatie tegen van The RSA waarin Brené Brown in heldere taal uitlegt wat het verschil is tussen empathie en sympathie. Waar empathie de drijfveer is van het maken van een verbinding tussen mensen, zorgt sympathie juist voor een disconnectie. Maar wat houdt dit in?

Empathie komt van het Duitse woord Einfühlung, wat verwijst naar de mogelijkheid te voelen wat een ander voelt. We voelen empathie wanneer we onszelf verplaatsen in de situatie en gevoelens van een ander. Wanneer je zus vertelt dat het uit is met haar geliefde kan je waarschijnlijk aan haar stem horen dat zij verdrietig is. Haar lichaamstaal, blik en gedrag vertellen je dat ze zich rot voelt.

Om daadwerkelijk empatisch te zijn moet je de ervaring oproepen die door een ander geleefd wordt, ófwel door je voor te stellen waar die persoon doorheen gaat, ófwel door je voor te stellen hoe jij je zou voelen in eenzelfde situatie.

Brown beschrijft in haar onderzoek vier kwaliteiten van empathie:

Het nemen van perspectief

Het vermogen om het perspectief van een ander aan te nemen en door zijn of haar ogen naar de situatie te kijken.

Geen oordeel hebben

Zonder eigen mening, waarheid of overtuiging naar de ander luisteren.

Emotie herkennen en dit ook aangeven

Weten hoe het is om zo verdrietig/boos/in de war te zijn en dit ook benoemen.

Lees ook: Je inlevingsvermogen heeft meer met zelfbeheersing te maken dan je denkt

Met mensen meevoelen

Waarschijnlijk heb je zelf ook wel eens in een situatie gezeten waarbij het leven tegenzat, hoe voelde dat?

Sympathie voelen voor iemand houdt in dat je een bepaalde affiniteit hebt met die persoon en je in harmonie voelt met zijn of haar gevoelens. Je voelt compassie voor een ander en wil de ander gelukkig zien.

Brown is hier echter minder positief over. Zij geeft aan dat sympathie juist een afstand creëert. Vaak willen we in moeilijke gesprekken meteen een oplossing bieden voor een probleem, of het probleem verkleinen door de persoon in kwestie, of dit nu je beste vriendin of de buurman van verderop, te wijzen op alle dingen die wel mooi zijn in het leven.

Maar zoals Brown aangeeft in haar verhaal; “The truth is, rarely can a response make something better — what makes something better is connection.”

Meer lezen?

Vind je sorry zeggen lastig? Met deze tips wordt het een stuk makkelijker. En dit is hoe empathie de wereld kan veranderen (en stop met je schuldig voelen).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️