Rosa Bertram
Rosa Bertram Psychologie 23 jul 2019
Leestijd: 6 minuten

Wat we allemaal kunnen leren van schaamte-expert Brené Brown

Brené Brown is misschien wel de meest besproken vrouw van deze tijd. Niet alleen om de verwarring over het uitspreken van haar voornaam (het streepje op de é staat er gelukkig niet voor niets), maar vooral over haar impactvolle TED Talk die zij in 2015 gaf en inmiddels ruim 42 miljoen (!) keer is bekeken. Wat kunnen we leren van deze wijze vrouw?

De Amerikaanse Brené Brown is expert op het gebied van kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. Brown deed jarenlang onderzoek naar deze onderwerpen en kwam tot een aantal ijzersterke conclusies.

De lessen van Brené Brown

Wat was er zo bijzonder aan de TED Talk ‘De kracht van kwetsbaarheid‘ en haar documentaire ‘The call to courage‘ dat we allemaal in de ban zijn van Brown?

Eigenlijk begrijpen we wel waarom en zetten de mooiste 8 lessen uit het werk van Brené Brown op een rij.

Krop je emoties niet op en word zelfbewust

Je emoties verbergen en doen alsof ze niet bestaan, lijkt misschien een slimme zet om gedoe te voorkomen. Maar guess what, het tegenovergestelde blijkt waar. Het veroorzaakt namelijk vooral pijn en stress. Hoe langer de emoties worden opgekropt, hoe lastiger de situatie uiteindelijk wordt.

Brown pleit ervoor dat we zelfbewuster worden en onze emoties onderzoeken en niet veroordelen. Stel jezelf liever vragen om je emoties en gedachten te leren begrijpen. Ga op zoek naar een methode die bij jou past om daarachter te komen. Misschien is het meditatie of juist een gesprek met een goede vriend(in).

Kwetsbaarheid is niet slecht

Niet voor niets zijn de titels van haar boek: de kracht van kwetsbaarheid en de moed van imperfectie. In de meeste moderne culturen lijkt het normaal te zijn om je gevoelens te onderdrukken om sterker te worden. Wat blijkt uit Brown’s onderzoek? Kwetsbaarheid is alles behalve zwakte. Sterker nog: kwetsbaarheid vergt moed en kracht.

Lees ook: De 20 mooiste quotes van Brene Brown

Het mooie aan kwetsbaarheid is dat het je véél meer oplevert dan de moeite die het je kost om het te verbergen. Door je kwetsbaar op te stellen naar jezelf én naar anderen, kom je direct in contact met je authentieke zelf. En is dat niet iets wat we allemaal uiteindelijk willen?

Confronteer je angsten en ga vooruit

Of we het nu willen of niet, angst en kritiek zullen we ons hele leven tegenkomen. Vooral angst is een grote beperkende kracht. Het stopt ons namelijk van uit onze comfortzone stappen (zo stap je er wél uit!) en om verlangens en dromen te durven ontdekken.

Brené’s logica is dat angst en kritiek er toch wel zullen zijn, dus je kan ze maar beter recht in de ogen aankijken en vooruit gaan. Wat je ook doet, laat je niet tegenhouden door de negatieve, onzekere gevoelens. Hoe meer je de negatieve gevoelens omarmt, hoe moediger en veerkrachtiger je uiteindelijk wordt.

Doe je best, maar streef niet naar perfectie

Dat perfectie alles behalve perfect is, schreven we al eerder. Het doel dat iets (wat dan ook) perfect zou moeten zijn, is bij voorbaat al een domper. Perfectie is vaak een onhaalbaar doel en zou betekenen dat hoe hard je ook je best doet, het nooit goed genoeg zal zijn.

Perfectie heeft dus niks te maken met groei, vooruitgang of persoonlijke doelen. Het gaat eerder om angst, onzekerheid en afwijzing.

Ook interessant: Perfectionisten opgelet: 5 tips tegen perfectionisme

De oplossing volgens Brown? De schaamte, schuld, oordelen en pijn voorkomen en niet streven naar perfectie. Ofwel: je best doen, is goed genoeg. Want meer kan je simpelweg niet doen.

Durf jezelf te zijn

Het klinkt wat abstract maar toch is het misschien wel de belangrijkste les die we leren van Brené Brown. De angsten, twijfel en onzekerheden zullen nooit weggaan als je niet jezelf durft te zijn. Doe je dat, dan wijs je jezelf per definitie af. Je zegt ermee tegen jezelf dat je niet goed genoeg bent.

Ga je angsten en onzekerheid tegemoet met zelfvertrouwen in je authentieke zelf. Je kan namelijk alles aan wat er op jouw pad komt (klinkt lekker zweverig, maar toch is het zo). Jezelf durven zijn met al je talenten, krachten, schoonheden én al je gebreken en onzekerheden. Verstop ze niet.

Het opbouwen van schaamte-veerkracht maakt kwetsbaarheid makkelijker

Wie moeite heeft met zichzelf open en kwetsbaar opstellen, vindt dealen met schaamte over het algemeen ook moeilijk. Wat is schaamte precies? Volgens Brown is het de angst voor een disconnectie met anderen en komt voort uit ontoereikendheid (geen controle). Je voelt je bijvoorbeeld niet goed, slim of gelukkig genoeg.

Dit vind je vast ook interessant: Schaamte, zo blijkt uit onderzoek, is niets om je voor te schamen

De oplossing volgens Brené is door de schaamte te facen, hoe eng dat ook klinkt. Wees trots op dat je iets eng vindt in plaats van het te verbergen. En misschien nog wel het belangrijkste: vraag om hulp van anderen. Een connectie maken met anderen, júíst als je je schaamt, kan de beste manier zijn om van je negatieve gevoelens af te komen. Vaak ben je namelijk niet de enige.

Luister selectief naar feedback

Ook op werkgebied kunnen we leren van Brené Brown. Uit eigen ervaring vertelt ze hoe schaamte haar ooit tegenhield in haar ambitie en het creëren van kansen.

Must read: Hoe we als vrouwen elkaar het beste feedback kunnen geven

Accepteer dat je in je leven kritiek gaat krijgen, maar neem niet alles van iedereen aan. Neem de feedback serieus van de mensen die jij ook serieus neemt. Soms is het nodig om moed te verkiezen boven comfort en de kritiek en feedback aan te horen.

Moed gaat over het tóch doen, ook als je de uitkomst niet weet

Zoals we eerder schreven, gaat kwetsbaarheid hand in hand met moed. Zonder moed bestaat er geen kwetsbaarheid en andersom. Kwetsbaarheid is het gevoel van onzekerheid als wanneer we een risico lopen of wanneer we emotioneel blootgesteld worden. Want pijn willen we het liefst voorkomen.

Moed gaat, volgens Brown, over het tóch doen. Ook als je de uitkomst niet onder controle hebt. Als je niet bereid bent om te falen, kan je ook niet innoveren.

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️