Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 24 mrt 2018

Schaamte, zo blijkt uit onderzoek, is niets om je voor te schamen

Sommige mensen worden al awkward als ze met een stoelpoot over de grond schuiven en daarmee het geluid van een scheet nabootsen. Anderen daarentegen, schamen zich nergens voor. Al laten ze een scheet in bijzijn van de koningin. Val je in de eerste categorie? Geen zorgen. Schaamte, zo blijkt uit onderzoek, is niets om je voor te schamen. Het heeft zelfs een voordeel. Mensen die gemakkelijk in verlegenheid worden gebracht zijn over het algemeen socialer en vrijgeviger, zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology. Ook zouden deze mensen hoger scoren op monogamie. Niets mis met schaamte dus.

Schaamtevolle momenten

Voor het onderzoek werden 60 mensen op video gezet, terwijl ze vertelden over hun eigen ervaringen. Schaamtevolle momenten die langskwamen waren publieke winderigheid, denken dat een vrouw met overgewicht zwanger was, en geld geven aan een slordig uitziend persoon – die in feite dus niet aan het bedelen was.

Vervolgens werden de video’s geanalyseerd om te kijken hoeveel schaamte deelnemers lieten zien. Degenen die zich schaamden hielden vaak hun hele gezicht bedekt met hun handen. Andere tekenen die in verband werden gebracht met schaamte waren grijnzen en naar beneden kijken.

Hierna speelden de deelnemers een spelletje dat ontworpen was om vrijgevigheid te testen. En ja hoor, degenen die tekenen van schaamte vertoonden waren een stuk vrijgeviger dan de rest.

Niets mis mee

Hoofdonderzoeker Matthew Feinberg zegt het volgende over de resultaten: “Matige niveaus van schaamte zijn tekenen van deugd. Onze data suggereert dat schaamte een goede zaak is, en niet iets waar je tegen moet vechten.”

Wat wel moet worden vermeld is dat het gaat over normale niveaus van schaamte, en niet over verlammende problemen die ervoor kunnen zorgen dat mensen sociale angststoornissen ervaren.

Meer lezen?

Schaamte is niets om je voor te schamen.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Schaamte, zo blijkt uit onderzoek, is niets om je voor te schamen
Sluiten