Anouk Schaap
Anouk Schaap Werk 19 mei 2019
Leestijd: 5 minuten

5 tips voor het maken van gezonde ambities

Soms heb je even de tijd nodig om de balans op te maken met waar je nou precies naartoe wilt werken in je leven. Wat ben jij aan het nastreven? Wat is jouw definitie van succes? Als we de social media mogen geloven heeft dat laatste veel te maken met ons voorkomen, hoe vaak we op reis gaan, waar we onze boodschappen doen en het huis waar we in wonen of de spullen die we hebben. Maar uiteindelijk streven we allemaal naar geluk en een liefdevol leven en dat geluk vinden we niet in functietitels of op onze bankrekening.

Daarom een vijftal tips hoe je op een gezonde manier ambities kunt maken.

Creëer jouw succes

Ga allereerst terug naar de tekentafel. Schrijf jouw ambities en doelen op en maak deze klein en concreet. Ga (heel eerlijk) na of deze ambities nog steeds voor jou kloppen. Jij verandert continu, misschien past die droom van een jaar geleden niet meer bij jou en moet je bijsturen. Laat die droom die niet meer bij jou past gaan. Als je maar een beetje perfectionistisch of een doorzetter bent, is dit lastig. Zorg er in ieder geval dat jouw ambitie werkelijk die van jou is.

Ga op (zelf)ontdekkingsreis

Zorg voor voldoende tijd voor jezelf, een vast moment op de dag of in de week waarop je helemaal alleen bent. Geen tv, geen muziek en geen telefoon. Een moment waarop je niets hoeft te doen, ontspant en geniet van jouw eigen gezelschap. Kom erachter wat voor jou belangrijk is en waar jij blij van wordt.

Dit vind je vast ook interessant: Je droombaan binnenslepen? Begin naast je werk alvast met deze dingen

Om achter je ambities te komen, is het zaak je te ontwikkelen op persoonlijk niveau. Start met mediteren, volg (online) workshops of trainingen, ga alleen op reis en ontmoet nieuwe mensen en verbreed jouw horizon en leer jezelf steeds beter kennen. Het is oké om nu nog niet te weten wat jouw ambities zijn of om oude ambities te laten vallen. Iedereen heeft een missie en die kennen we niet altijd op vroege leeftijd. Dus wees lief voor jezelf en ga rustig op onderzoek uit.  

Volg je intuïtie

Alles wat we hebben geleerd, wat onze omgeving ons vertelt, hoe social media succes definieert, niets daarvan is een bewijs dat jij daar óók gelukkig van wordt. Volg je intuïtie, zorg dat je in verbinding staat met je lichaam. Voelt iets niet goed? Doe het dan niet. Je kunt vast momenten herinneren waar je achteraf pas goed zag dat je gevoel het bij het rechte einde had. Je intuïtie kun je trainen door visualisatie-oefeningen te doen.

Deel met mate

Het is verleidelijk om met andere mensen te praten en te vragen naar iemands mening over jouw proces of beslissing. Dat kan helpen, maar het kan ook volledig tegen je werken. Hoe meer meningen, hoe meer afleiding, hoe meer je gaat nadenken en daardoor niet meer op je intuïtie vaart. Kijk eens hoe het gaat als je jouw (nieuwe) ambities even voor jezelf houdt. Kies een paar mensen uit waar je je plannen mee bespreekt en laat alleen hen je adviseren. Zo houd je het overzichtelijk en vaar je op advies van mensen die jij zorgvuldig hebt uitgekozen.

Stel kritische vragen

Stel jezelf regelmatig kritische vragen of doe dat met iemand die je een spiegel voor kan en wilt houden (niet iedere vriend of vriendin kan dat). Stel vragen als: ‘Krijg ik energie van mijn werk?’, ‘Waar word ik heel blij van?’, ‘Waar ben ik heel goed in?’, ‘Waar wil ik over 5 jaar staan?’, ‘Welke druk ervaar ik van mijn omgeving om te presteren?’ Wees eerlijk naar jezelf en ga aan de slag met jouw antwoorden. Kijk wat je nodig hebt om verandering aan te brengen. Dit kan een nieuwe carrière zijn, maar het kan ook betekenen dat je met jouw manager in gesprek gaat over jouw functie. Je werk kan echt niet 100 procent van de tijd leuk zijn, maar 80 procent kan wel. Creëer jouw droomfunctie, er is meer mogelijk dan je denkt. Denk in kansen in plaats van in beperkingen.

Ambities zijn er om bij te sturen of te laten vallen en nieuwe te maken. Er is geen goed of fout, het allerbelangrijkste is dat de ambities die jij nastreeft daadwerkelijk van jou zijn en niets te maken heeft met hoe het ‘hoort’. Blijf bij jezelf en vertrouw op je eigen kracht.

Dit artikel is geschreven door Anouk Schaap. Zij richtte begin van dit jaar Take Care of Your Selfie op: een movement die inspireert om goed voor jezelf te zorgen op het gebied van mind, body en soul. Als jij goed voor jezelf zorgt wordt alles om je heen beter. Als jij verandert, verandert alles om je heen. Volg de Take Care of Your Selfie workshop iedere twee weken bij De Bewustzijn School in Amsterdam.   

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
5 tips voor het maken van gezonde ambities
Sluiten