Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 29 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Met deze tips zul je beter met stress kunnen dealen

Hoe knap, slim, grappig, aardig of zelfverzekerd je ook bent: iedereen heeft weleens last van stress. Het is gewoon een onderdeel van het ‘mens zijn’. Maar dat betekent niet dat het altijd even prettig is. Daarom delen we een aantal tips om te dealen met stress.

Erken dat stressvolle dingen altijd zullen gebeuren

Al plan je de dingen nóg zo vooruit en zorg je dat je alles tot in de puntjes voorbereid hebt, dan nog kun je gestrest raken. De reden? Het leven loopt zoals het loopt. Er zullen dus altijd momenten zijn waarop je voor onverwachte verrassingen komt te staan. Erken dat stressvolle dingen altijd zullen gebeuren, maar weet wel dat je alles aankunt. De kunst is om stressvolle situaties niet te zien als iets negatiefs, maar als een mogelijkheid om te groeien.

Identificeer waar je gestrest van wordt

Niet iedereen raakt gestrest van dezelfde situaties natuurlijk. Belangrijk is daarom om te identificeren waar jij gestrest van wordt. Raak je al zenuwachtig bij de gedachte aan spreken voor een grote groep? Kun je niet goed tegen een rommelig huis? Of schiet je stressniveau omhoog als je te laat dreigt te komen? Zodra je weet wat jouw triggers voor stress zijn kun je hiernaar handelen. Oefen bijvoorbeeld met het houden van een presentatie, schep orde in de chaos, en zorg dat je altijd wat extra tijd inplant als je ergens rond een bepaalde tijd moet zijn. Effectieve tijdmanagement kan je een stuk minder gestrest maken.

Seks met jezelf kan stress tegengaan (en meer redenen waarom het goed voor je is)

Zoek naar lichtpuntjes

In tijden van stress is het soms moeilijk om luchtig over iets te blijven. Want wat nou als je niet op de juiste woorden kunt komen tijdens die presentatie, of nog erger: bij opkomst over je eigen voeten struikelt en hard op je plaat gaat voor ieders neus? Aaargh, stress!

Lees ook: 4 simpele routines om stress te verminderen

De oplossing: lach de stress weg. Lachen werkt besmettelijk en maakt alles een stuk minder erg. Neem het leven niet te serieus en leer om jezelf te lachen. Dat betekent niet dat je jezelf uit moet gaan lachen, maar een beetje zelfspot kan geen kwaad. En trouwens, als je denkt aan datgene waar je zo gestrest over bent, wat is dan het ergste dat er kan gebeuren? Grote kans dat het allemaal reuze meevalt.

Focus op je ademhaling

Maken de gedachten aan een toekomstige gebeurtenis (bijvoorbeeld een vervelend gesprek dat je moet gaan voeren) je gestrest? Focus je dan op je ademhaling. Volgens de wetenschap kan ademhaling je stresslevel beïnvloeden. Een eenvoudige techniek is het tellen van je ademhaling. Ga in een comfortabele houding zitten en sluit je ogen. Adem op je natuurlijke ritme en probeer je ademhaling niet te beïnvloeden. De eerste keer dat je uitademt tel je tot een, de tweede keer dat je uitademt tot twee, en zo door. Wanneer je bij vijf bent begin je weer opnieuw. Je telt dus nooit hoger dan vijf en telt alleen wanneer je uitademt. Waren je gedachten eerst nog bij het gesprek dat je moet gaan voeren, als je de focus op je ademhaling legt zul je merken dat je hier al gauw niet meer aan denkt.

Meer lezen over (geen) stress?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️