Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 7 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Tips om van autorijden een minder stressvolle ervaring te maken

Shit. Je hebt zojuist een kwartier in de file gestaan en dreigt te laat te komen voor een belangrijke afspraak. En alsof dat niet genoeg was ben je nu ook nog eens verdwaald. Dat krijg je van al die omleidingen. En wacht, probeert die auto achter je nu rechts in te halen? Wat denkt die achterlijke gladiool! &*#!@^%@$. Ehh ja.. niet iedere autorit verloopt even soepel. We worden boos om het gedrag van anderen en raken gefrustreerd door alles wat verkeerd gaat. En dat maakt autorijden soms een stressvolle ervaring. Voor alle stresskippen: deze tips helpen je om wat meer zen te blijven.

Kies het juiste tijdstip om de weg op te gaan

Soms zit er niets anders op, maar probeer rijden in de spits zoveel mogelijk te vermijden. Je weet dat het druk op de weg gaat zijn en dat de kans groot is dat je in de file (= stress) komt te staan. Kijk of je andere opties hebt. Misschien kun je je werkdag een uur verplaatsen waardoor je een uur eerder begint en ook een uur eerder stopt?

Vertrek op tijd

Niets levert meer stress op dan te laat komen. Naarmate de minuten voorbij tikken (en je nog steeds vaststaat voor een open brug) word je steeds zenuwachtiger. Blijf kalm door jezelf voortaan wat extra tijd te geven. Plan een buffer van 15 minuten in voor het geval je verdwaald raakt op een nieuwe bestemming of in de file komt te staan. Het enige risico dat je loopt is dat je te vroeg aankomt op bestemming, maar dat is ook niet erg, toch?

Wees georganiseerd

Bereid je zo goed mogelijk voor op een autorit. Zorg dat je telefoon is opgeladen, zodat je anderen op de hoogte kunt stellen wanneer je vertraagd bent. Bedenk ook alvast hoe je gaat rijden. Check van te voren of er omleidingen zijn zodat je eventueel een andere route kunt plannen en luister naar de fileberichten.

Maak het jezelf comfortabel

Ga je met de auto op vakantie en heb je een lange rit voor de boeg? Maak het jezelf dan zo comfortabel mogelijk. Het begint al voor vertrek. Zet de deuren wagenwijd open en laat alles lekker doorluchten. Je hebt geen zin om in een muffe auto te zitten toch? Zorg ook dat je stoel goed staat afgesteld en draag kleding die lekker zit. En wat natuurlijk ook niet kan ontbreken zijn wat fijne deuntjes.

Houd snacks in de buurt

Een rommelende maag is nooit prettig. Maar weet je wat pas echt vervelend is? Een rommelende maag tijden het autorijden. Het zorgt ervoor dat je hangry wordt: hongerig en boos tegelijk. En dat komt je rijgedrag niet ten goede. Zorg daarom dat je altijd snacks in de auto hebt die niet snel bederven, zoals een zak noten of gezonde repen. Een flesje water is trouwens ook geen overbodige luxe.

Laat je niet opfokken

Heb je een kort lontje in het verkeer en word je snel opgefokt door andere weggebruikers? Mindfulness expert Andy Puddicombe legt uit hoe je ermee dealt: “Onthoud altijd dat hoe irritant we anderen op de weg ook kunnen vinden, zij zich ook op dezelfde manier over ons kunnen voelen. Zelfs als we geloven dat onze eigen rijstijl voorbeeldig is. Zolang we kunnen onthouden dat we allemaal dezelfde ruimte delen en hopelijk ons best doen, kan dat een groot verschil maken.”

Meer lezen?

De wetenschap bewijst: ademhaling kan je stresslevel beïnvloeden.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️