Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 8 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom rood dragen je sexier laat voelen (en je ook zo wordt gezien)

Witte kamers lijken ruimer, terwijl geel de boel juist opfleurt. Jup, kleur heeft meer invloed dan we denken. Zo staat de kleur rood voor passie, liefde en seks. Niet gek dat het dragen van rood je ook sexier kan laten voelen – dat is nu dan ook bewezen door Duitse onderzoekers. In de studie, die gepubliceerd is in het European Journal of Social Psychology, onderzochten ze de invloed van rode kleding. Hieruit bleek dat mensen die rood dragen zich fysiek aantrekkelijker voelen dan mensen die blauw dragen; dat wordt ook wel het ‘rood-effect’ genoemd. Een rood shirtje kan dus meer voor je zelfvertrouwen doen dan je denkt.

Dit vind je vast ook interessant: De psychologie achter waarom we van extréém foute films houden.

 

Rood dragen levert aandacht op

Wat ook meespeelt, is het feit dat roodkleurige objecten simpelweg meer aandacht opeisen. Wanneer we iemand zien, registreren we eerst de persoon en dan pas vormen we een mening – hoewel dat ook in enkele milliseconden gebeurt. Onze waardeoordelen dus kunnen sneller en beter worden gemaakt bij mensen die rood dragen.

Daarnaast merkten de onderzoekers op dat vrouwen die rood dragen veel aantrekkelijker worden gevonden door mannen dan exact dezelfde vrouwen die een andere kleur dragen. Ook voelen mannen meer seksuele aantrekkingskracht bij rooddragende vrouwen. Deze vrouwen hebben bovendien een grotere kans op een uitnodiging voor een date én meer kans om meegenomen te worden op een duur uitje.

Perceptie van mannen

Het ‘rood-effect’ is wel alleen van toepassing op het beeld van mannen, en focust zich puur op de perceptie van aantrekkelijkheid. Het beeld dat vrouwen richting elkaar hebben, is dus niet beïnvloedbaar door het dragen van rood. Ook dingen als likeability, intelligentie en vriendelijkheid hebben hier niks mee te maken – maar het kan je dus zeker sexier laten voelen.

Toch is dit trucje niet voor iedereen even fijn, bijvoorbeeld wanneer je niet zo houdt van het idee dat alle ogen op jou zijn gericht. Het dragen van opvallend rood kan je dan nogal ongemakkelijk maken. Vanzelfsprekend is het dus erg verschillend per karakter of je je al dan niet fijner voelt door het dragen van een rood shirtje of jurkje. Ook als je elke dag rood draagt, kan het effect mogelijk een beetje verdwijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️