Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 10 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit kunnen we leren van onze jeugdheldin Pippi Langkous

De beste levenslessen worden je soms al verteld op heel jonge leeftijd. Toen wij nietsvermoedend voor de tv zaten om de avonturen van Pippi, Tommy en Annika bij te wonen, hebben we onbewust een paar heel wijze levenslessen meegekregen. En als je je afvraagt of we het dan hebben over die eigenwijze, roodharige, liegende dochter van een kapitein met een aap op haar schouder, dan is het antwoord ja. Pippilotta Delicatessa Windowshade Mackrelmint Ephraims Dochter Langkous om precies te zijn. Want in een wereld waarin iedereen alles volgens de regels doet, brengt die eigenwijze houding van de Zweedse heldin best wel wat treffende levenslessen met zich mee.

Pippi-wijsheid #1: ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.’

De bekendste oneliner van onze favoriete red head. Wat Pippi je als kleine gup probeerde bij te brengen, is misschien wel één van de meest wijze lessen op het gebied van zelfontwikkeling: probeer nieuwe dingen en wees niet bang om te falen. De uitdaging ligt niet daar waar je alles al beheerst, hebt gezien of kent, maar juist bij de voor jou nog ongebaande paden des levens. Lekker buiten die knusse comfort zone van je gaan zitten dus.

Update: hoewel deze quote als de meest bekende quote van Pippi Langskous wordt gezien, is het eigenlijk onduidelijk hoe de quote de wereld in is gekomen. Astrid Lindgren schijnt de quote nooit te hebben bedacht en in zowel de boeken als de films is de quote nooit gezegd. Vreemd…

Pippi-wijsheid #2: ‘Ik let er niet zo op dat het precies gaat zoals het hoort.’

Pippi loopt vaker achteruit dan vooruit en slaapt met haar voeten op het hoofdkussen. Waarom? Waarom niet! Misses Longstocking trekt haar eigen plan en neemt de waarheid niet altijd voor lief. Want hoezo moet alles gaan zoals het ‘hoort’? Ga af op wat je gevoel zegt, blijf nieuwsgierig en wees innovatief. Pippi leeft volgens haar eigen regels en doet waar zij zelf zin in heeft. Dat dat soms een beetje raar is, vindt ze helemaal niet erg.

Pippi-wijsheid #3: ‘Loop maar door, ergens kom je toch.’

Geloof in jezelf en geef niet op. Wat je ook doet en waar je ook mee bezig bent, alles komt goed en leidt tot iets moois. Of niet – en dan is het ook goed, want je hebt het in ieder geval geprobeerd.

Pippi-wijsheid #4: ‘Als je hart maar warm is en klopt zoals het hoort, dan lijd je geen kou.’

Onze roodharige vriendin kan lekker brutaal uit de hoek komen, maar uiteindelijk doet ze alles uit een goed hart. Als we iets van mevrouw Langkous kunnen leren, is het wel dat je mensen moet liefhebben zonder te oordelen. Laat mensen in hun waarde – en vergeet daarbij ook jezelf niet.

Pippi-wijsheid #5: ‘Ik weet een school waar ze de hele dag pretles hebben.’

Uiteindelijk draait het leven erom dat je plezier haalt uit de dingen die je doet, of dat nu het schrobben van je huis is of het maken van een maaltijd. Pippi Langkous weet aan alles precies zo’n invulling te geven dat het ineens fantastisch wordt. Elke dag is een nieuw avontuur, en dat is precies hoe het leven hoort te zijn. De boodschap is duidelijk: be like Pippi!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️