Redactie
Redactie Psyche 30 jan 2017
Leestijd: 4 minuten

Zo houd je tijd over: een afspraak met mij plannen is niet moeilijk. Ik kan altijd

Sinds ik een paar jaar geleden het boek Getting things done van David Allen heb gelezen, doe ik honderdduizend dingen tegelijk en hou ik nog tijd over ook. Zijn beste tip? Alles wat ik binnen twee minuten kan doen, moet ik meteen doen. Wat meer tijd kost, moet ik uitstellen of delegeren. Wat moet ik volgens Allen nog meer doen? Leven zonder stress. En het enige wat ik daarvoor hoef te doen is flink de bezem halen door mijn huis. Ik kieper overvolle laatjes leeg, berg papieren op in plastic mapjes en stuur alle e-mails die ik toch nooit meer ga lezen met één klik op de delete-knop naar het virtuele hiernamaals.

Als een herboren mens wandel ik door mijn opgeruimde leven. Maar volgens Allen moet het echte werk nu nog beginnen.

Schoonmaak in mijn hoofd

De echte grote schoonmaak moet in mijn hoofd plaatsvinden. De meeste energie verspil ik namelijk door mijn brein als een veredeld boodschappenlijstje te gebruiken. Om mijn hoofd leeg te maken, moet ik alle losse eindjes opschrijven. Belangrijk ook is om elke lijst met vervolgacties te verbinden. Dus niet alleen opschrijven ‘batterijen’, maar ‘batterijen kopen’. Dat klinkt kinderachtig, maar het werkt echt. Daarom schrijf ik niet op ‘garage’, maar ‘garage bellen voor apk’.

Benieuwd naar de kleur van jouw aura? Doe mee aan de #aurachallenge

Opruimen en lijstjes maken is natuurlijk niet helemaal nieuw. Wel nieuw – voor mij – is de tweeminutenregel. Volgens Allen leidt deze regel tot een spectaculaire tijdwinst. Alles wat ik binnen twee minuten kan doen, moet ik meteen doen. Wat meer tijd kost, moet ik uitstellen of delegeren.

Om echt ruimte te krijgen in mijn hoofd, moet ik ook de langetermijnprojecten opruimen door ze op te schrijven en ook die op een dag weg te strepen. Alle ideeën die daar al jaren rondhangen en waar ik nooit iets mee doe, kosten alleen maar energie. Het idee om ooit nog Italiaans te gaan leren, te trainen voor een marathon of cello te leren spelen, huppetee weg ermee.

Hoe kun je elk moment van de dag mindful doorbrengen?

Van alle time management-boeken die ik las (eh, twee maar), is het boek van Allen me het beste bij gebleven. Al was het alleen maar omdat ik daardoor begreep hoe kostbaar mijn tijd was en hoe graag ik er meer van wilde hebben. Alleen al door tijd als een kostbaar goed te zien, heb ik geleerd hoe je er meer van kunt krijgen.

Ik kan altijd

Wanneer tegenwoordig iemand in mijn omgeving zegt dat we binnenkort moeten afspreken, is mijn standaard antwoord: ‘zeg maar wanneer, ik kan altijd.’ Toen ik dat vorige week tegen mijn uitgeefster zei, zei ze: ‘dat zeg je nou altijd.’ Aan haar gezicht zag ik dat ze me niet geloofde. Daarom stamelde ik dat het echt waar is. Dat ik écht altijd tijd heb. Zelfs al schrijf ik vier boeken per jaar, studeer ik online, heb ik een man, twee huizen en vier kinderen en werk ik als freelance journalist en psycholoog (ik overdrijf niet eens).

Dat ik het gevoel heb altijd tijd over te hebben, is omdat ik iets niet doe wat alle andere mensen wel doen. Ik kijk geen televisie. Nooit. Ik kijk zelfs geen Netflix, hang niet met de laptop in bed om Uitzending Gemist te kijken en ga bijna nooit naar de bioscoop. Ik lees wel de Guardian elke dag op mijn telefoon – en Bedrock uiteraard. Maar dat doe ik alleen op momenten dat ik aan het wachten ben. Bij de bushalte, op het perron, in de trein, of even snel tussen twee afspraken door. En in de zomer ben ik zelfs twee maanden offline.

Geen TV

Uit Amerikaans onderzoek weet ik dat mensen daar gemiddeld 11 uur per dag achter een scherm zitten – of ervoor, het is maar hoe je het bekijkt.

Nederlanders kijken per dag gemiddeld 3 uur en 10 minuten televisie en zijn daarnaast nog 2 uur online. Dat is 36 uur per week! Als je dus een week geen tv kijkt en niet naar een scherm kijkt, hou je een volledige werkweek van 36 uur over.

We werken nu een jaar remote: zo blijf je connected, blij én productief

Een andere manier om tijd over te houden is door kritisch naar je sociale leven te kijken. Vroeger bleef ik altijd als laatste op elk feest en op elk diner. En iedereen die me uitnodigde, kon op mijn bezoek rekenen. Zelfs als het regende, fietste ik de hele stad door om verjaardagsfeestjes van vage bekenden en toevallige vrienden te bezoeken.

Op een dag ben ik daarmee opgehouden. En niemand die ik daar ooit over heb horen klagen. Vandaar dat ik vol overtuiging kan zeggen: met mij een afspraak maken is heel makkelijk. Ik kan altijd.

Meer lezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo houd je tijd over: een afspraak met mij plannen is niet moeilijk. Ik kan altijd
Sluiten