Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 23 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

Dit is een ongezond trekje dat veel vrijgezellen hebben, vertelt een relatie-expert

In de liefde gebeuren vaak gekke dingen. Je gedraagt je niet alleen volslagen idioot als je verliefd bent of wringt je in de meest onhandige bochten om iemand’s liefde terug te krijgen, óók als single kan je er op z’n zachts gezegd rare trekjes op nahouden.

Zonder alle vrijgezellen over één kam te scheren, is er wel iets dat relatie-expert en auteur Margaret Paul opvalt in haar praktijk. Namelijk het zelfliefde gehalte van veel singles.

Geen fysieke aandacht aan jezelf besteden

Regelmatig krijg ik (27 en single) de vraag waarom ik geen relatie heb. Deze vraag roept op zijn beurt weer eindeloos veel vragen bij mij op. Waarom is dat relevant? Hoor ik een relatie te hebben? Mist er iets in mijn leven? Is dat een maatstaaf voor geluk? Licht geïrriteerd leg ik dan uit hoe content ik nu ben met mijn leven en dat daar op dit moment toevallig geen relatie bijhoort, nee.

Toch is het een kwestie die Margaret Paul veelvuldig tegenkomt. “Veel vrijgezellen hebben het gevoel zich pas compleet en vervuld te voelen als ze een relatie hebben,” schrijft ze op MindBodyGreen. En dat is niet zo gek. Paul vertelt namelijk ook dat deze groep pas goed voor zichzelf zorgt, als je een relatie hebben.

Lees ook: Waarom het leerzaam (en vooral heel leuk) is om vrijgezel te zijn

Alleen dan dragen ze make-up, doen ze hun haar en zorgen ervoor dat ze vaak naar de sportschool gaan. Op die manier ontstaat er een ongezonde balans. Alsof je pas goed voor jezelf hoeft te zorgen en je doelen wilt bereiken, zodra er een ander in het spel is.

Je eigenwaarde in de handen leggen van een ander

En dat is waar het mis gaat, meent Paul. Het komt namelijk van de gedachte dat je op niemand indruk zou moeten maken wanneer je single bent. Overigens komt dat andersom óók voor. Dat je zodra je ‘toch een vriend(in) hebt, je je best niet meer hoeft te doen’.

Dit vind je vast ook interessant: Waarom zelfliefde een onderschatte term is (en hoe je elke dag weer jezelf gelukkig maakt)

Als je fysiek niet goed voor jezelf zorgt, omdat er niemand is die er iets aan zou hebben, laat dat het echte onderliggende probleem zien. Het laat zien hoe belangrijk jij het vindt om goed voor jezelf te zorgen. Je wilt dan blijkbaar alleen goed voor jezelf zorgen om indruk te maken op een ander, en niet omdat je van jezelf houdt.

Het probleem is dat je dan je eigenwaarde laat afhangen van de aandacht en waardering van een ander. In plaats daarvan zou je van jezelf moeten en willen houden en waarderen precies zoals jij bent. Daar zou je geen ander voor nodig moeten hebben.

More self care

Toch vergt het een boel oefening om jezelf helemaal te waarderen zoals je bent en open te staan voor je gedachten en gevoelens. Iets wat doorbij helpt? Door goed voor jezelf te zorgen met gezonde en verse voeding. Zo voed je niet alleen je lichaam, je zorgt ook voor een gezonde en sterke geest. In de documentaire Heal leer bijvoorbeeld hoe je geest en lichaam onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Ook interessant: Waarom je beter kan stoppen met ongezond eten als je geen tijd hebt voor zelfliefde

Ook jezelf omgeven in de natuur brengt veel lichamelijke en geestelijke gezondheidsvoordelen met zich mee. Door op deze manier meer in contact te komen met jezelf, merk je dat de druk om ‘perfect’ te zijn, vanzelf minder wordt. Vanbinnen weet je namelijk dat je goed bent zoals je bent.

Want eerlijk is eerlijk: het voelt toch veel fijner om áltijd goed voor jezelf te zorgen? In een relatie, maar ook als je single bent!

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️