Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 13 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

‘Happy single’ onderbouwd: vrouwen zonder man en kinderen blijken echt gelukkiger

Wanneer de zoveelste persoon aan je vraagt waarom je eigenlijk nog geen vriend(in) hebt, komt het er óf vol ornaat uit (“ik zou het niet anders willen!”) óf een beetje twijfelachtig: “oh ja, ik ben gewoon lekker happy single.” Wat voor de één geldt, geldt natuurlijk niet per se voor de ander. Toch blijkt nu dat vrouwen zonder man en kinderen, gelukkiger zijn. En dat is nog niet alles.

Voor degenen die in de eerste categorie vallen en genieten van de tijd zonder partner, verplichtingen, verwarrende gevoelens en die hun vrijheid omarmen: stiekem wisten we het al een beetje. Maar nu is ook de wetenschap er duidelijk over: happy singles (ongetrouwde vrouwen zonder kinderen) behoren tot de gelukkigste groep uit recentelijk onderzoek.

Lang leve het vrijgezelle bestaan

Expert en gedragswetenschapper Paul Dolan is professor aan de London School of Economics en deed onlangs op dit festival een interessante uitspraak. Hij maakte het statement dat vrijgezelle vrouwen gelukkiger zijn dan vrouwen die wel huisje-boompje-beestje gesetteld zijn. Maar er is meer: getrouwd zijn en (waarschijnlijk vooral) kinderen hebben, eist ook zijn tol in levensjaren, want vrijgezelle vrouwen leven gemiddeld langer dan vrouwen mét man en kroost.

Must read: Waarom je waarschijnlijk met de verkeerde persoon gaat trouwen

Waar vroeger succes vooral werd gemeten aan een baan, je huwelijk en eventuele kinderen, laten deze resultaten zien dat die maatstaaf zo gezegd outdated is. Geluk wordt dus niet meer enkel bepaald door externe factoren als een man, kinderen en baan, zegt geluksexpert Dolan. Voor zijn uitspraken gebruikte hij data uit het American Time Use Survey (een soort CBS) dat de verschillende niveaus van geluk en ellende vergelijkt tussen ongehuwde, gehuwde, gescheiden mensen en weduwen/weduwnaars.

Mannen versus vrouwen

Interessant genoeg gelden de resultaten niet voor mannen én vrouwen. Waar vrouwen gelukkig bleken zonder huwelijk en kinderen, bleek dat bij mannen niet per se het geval. Over het algemeen leken mannen namelijk rustiger te worden van een huwelijk. Zo zouden ze minder risico’s nemen, meer geld verdienen en langer leven. Dat is nogal wat. Vrouwen die getrouwd zijn (met die mannen), moeten dit verdragen en zouden eerder overlijden, meent Dolan.

Lees ook: Bewust single? Daar zijn goede redenen voor

Echt gelukkig alleen?

Toch is het huwelijk natuurlijk niet zo zwart-wit te zien. Er zijn ook voordelen aan in het huwelijksbootje stappen. Verschillende onderzoeken wijzen namelijk uit dat het emotionele, financiële en gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Da’s niet zo gek, want het delen van je leven met je geliefde en het opvoeden van kinderen zorgt natuurlijk voor enorm veel liefde en zingeving. Uiteindelijk voelen veel vrouwen die op een bepaalde leeftijd geen kinderen hebben of getrouwd zijn, zich door het ouderwetse stigma op geluk alsnóg ongelukkig. Ondanks de uitkomsten van dit onderzoek.

Dit vind je vast ook leuk: Waarom het leerzaam (en vooral heel leuk) is om vrijgezel te zijn

Het idee dat je als vrouw een man en kinderen nodig hebt om echt gelukkig te kunnen zijn, is bij dezen in elk geval van de baan geveegd. Of zoals Dolan zegt: “mensen die zeggen dat ‘ze vast ooit nog een man ontmoet’, zeggen eigenlijk ‘misschien ontmoet ze ooit nog een man die haar ongelukkiger maakt en zorgt dat ze eerder dood gaat’.”

De volgende keer als iemand je weer eens vraagt waarom je geen relatie hebt, weet je wat je te zeggen staat!

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️