Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 19 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom je waarschijnlijk met de verkeerde persoon gaat trouwen

Trouwen met jouw prins(es) op het witte paard: het is dé droom van menig planeetgenoot. Wie hoopt op een romantisch sprookje waarin je de ware liefde vindt, kan maar vast beter goed wakkergeschud worden. Want, wij allemaal – iedereen die trouwt althans – trouwen waarschijnlijk met de verkeerde persoon.

Filosoof, auteur en oprichter van The School of Life, Alain de Botton, schreef een aantal jaar geleden een interessant essay in The New York Times. Hij is van mening dat we er allemaal doodsbang voor zijn, maar het toch allemaal doen: trouwen met ‘de verkeerde’. Hij legt uit waarom.

De boosdoener in liefde: Walt Disney

In een video van The School of Life legt de Botton uit waarop hij deze filosofie baseert. De reden dat niemand van ons zal trouwen met ‘de juiste persoon’ heeft volgens hem alles te maken met het hebben van verkeerde verwachtingen, hoop en de daarbij horende emoties.

Eén van de grootste (lees: negatieve) impacts op onze hoop in de liefde is volgens een bekend filosoof Walt Disney. De Disneyfilms schetsen immers een beeld van perfecte prinsen op witte paarden en eindeloos veel romantische sprookjes. En ze leefden nog lang en gelukkig. Dat. Willen. Wij. Ook. denkt ons brein.

Mr. or Mrs. Right gaan we niet vinden

De theorie van de Botton is een stuk minder romantisch. Maar het feit dat we met ‘de verkeerde’ trouwen, is volgens hem overigens niet per se een slecht teken. Waaróm?, horen we je denken. Er is namelijk een aannemelijke kans dat ‘de juiste’ persoon voor jou helemaal niet bestaat, laat staan dat je ‘m kan vinden. Dus, je leest het goed: mr. of mrs. Right bestaat niet. Zet de zoektocht dus maar even stop, want wachten tot jouw costum made prins(es) op het witte paard op een dag braaf komt aanwandelen, is en blijft een sprookje.

Ook interessant: Een (onbeantwoorde) crush op iemand? Zo krijg je diegene uit je hoofd

Maar wie is dan de man of vrouw van wie we zoveel houden, mee trouwen en waarvan het voelt alsof hij/zij de ware is? Het verlossende antwoord is… Iemand die goed genoeg is. Het beeld van romantische liefde is een lastige, het is een beeld dat ons vooral tegenstaat in de liefde. Sterker nog: liefde is niet ‘gewoon een gevoel’, vindt de Botton. Liefde is een skill, een skill die je moet leren. Het is namelijk niet makkelijk (zeg maar gerust: hard werken) om met ook maar iemand op deze aarde samen te leven. Waarom? Omdat we homo sapiens zijn. We zijn allemaal raar en lastig, dat ís nu eenmaal zo. Iedereen heeft z’n mooie kanten, maar ook z’n flaws. En dat is waar het misgaat. Met de verwachtingen daarvan.

Stel je verwachtingen bij

De hoop dat iemand jou niet boos zal maken, teleurstellen, frustreren of andere vervelende gevoelens bij je naar boven zal brengen, moeten we opgeven. Deze dingen gaan nu eenmaal gebeuren, maar wordt dan er liever verdrietig om dan boos, vraagt de Botton.

Boos zijn heeft alles te maken met hoop, aldus de Botton. Als je woede omdraait in verdriet, kan er een hoop veranderen. De mensen die snel (en vaak) boos of gefrustreerd zijn, zijn de mensen die van binnen hartstikke optimistisch zijn. Het is alleen het buitenste randje dat snel boos wordt, door de hoop die ze hebben. Het zijn deze types die snel gefrustreerd raken in het verkeer. De hoop op dat de wegen verkeervrij zouden zijn, is de oorzaak van hun woede. Whoops. Dank voor het begrip én uitleg Alain.

Trouwen is volgens hem daarom vooral een keuze van voor welke van deze dingen we het liefst willen lijden.

Benieuwd naar de video van The School of Life? Bekijk ‘m hieronder.

Why You Will Marry the Wrong Person

This video sees Alain de Botton, Creator of The School of Life and narrator on the majority of our videos, talking at a Google event in London in 2017. This film is brought to you by https://goo.gl/AUd6LP Do you speak a different language to English?

De reden dat je waarschijnlijk de verkeerde persoon trouwde heeft een aantal oorzaken, legt de Botton uit.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️