Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 18 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Hoe jouw vrijwilligerswerk in Nederland iemands leven kan veranderen

Lesgeven in een weeshuis, een school bouwen of helpen in een wild life park. Dit laatste deed ik toevallig zelf. Want, dat zijn de soorten vrijwilligerswerk die je doet, toch? Ver van huis, iets betekenen voor de wereld waar mensen (of dieren) hulp het hardst nodig hebben. Maar wist je dat er in Nederland mensen zijn die jouw hulp net zo hard nodig hebben? 

Om iets goeds te doen voor de wereld hoef je eigenlijk helemaal niet zo ver te gaan. Er hoeven geen vliegtuigen, verre landen of vaak dure vrijwilligersprojecten aan te pas te komen.

Verander iemands leven in Nederland

Zoals je hoogstwaarschijnlijk niet is ontgaan, is er al aan aantal jaar een vluchtelingencrisis gaande in Europa. Wat dat inhoudt? Sinds 2013 steken er honderdduizenden mensen de Middellandse Zee over richting Europa om te vluchten van de gevaarlijke situatie in hun eigen land. Zoals het NRC eerder schreef: ‘De ontwikkelingen volgen zich zo snel op, dat het lastig is te begrijpen wat er allemaal aan de hand is,’ en schreven hierover een heldere uitleg. Vragen als ‘Wat is de vluchtelingencrisis’, ‘Hoeveel asielzoekers kunnen we aan’ en ‘Hebben die hulpacties wel zin’ worden hierin allemaal beantwoord.

De helft van de vluchtelingen in Europa komt uit Syrië, bijna één achtste uit Afghanistan. De andere landen zijn Eritrea, Nigeria, Somalië, Pakistan, Irak, Soedan, Gambia en Bangladesh. In Nederland zijn er vooral veel vluchtelingen uit Syrië en Eritrea. In 2018 vroegen in Nederland 20.353 asiel aan, in 2017 waren dat er 14.716. Dat aantal is zo groot als een kleine stad aan mensen bestaande uit gezinnen, moeders, vaders, studenten en kinderen, die een leven willen opbouwen in hun nieuwe thuis. Maar zo makkelijk gaat dat helaas niet.

Help door Nederlands te praten

Stel je eens voor: (gedwongen) wil je een nieuw leven opbouwen zonder dat je de taal spreekt, dat je in een totaal andere cultuur belandt zonder dat je een fatsoenlijk huis hebt (zoals je dat gewend was) én dat je je niet welkom voelt. Geen pretje, lijkt me zo. Gelukkig zijn er veel trajecten, organisaties en vrijwilligers die zich om de Nederlandse vluchtelingen bekommeren. Stichting De Regenboog Groep in Amsterdam is daar een bekend voorbeeld van. Zij helpen alle statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) tussen de 18 en 75 jaar. Hoe dat eruit ziet?

Lees ook: Hoe vrijwilligerswerk soms helemaal niet iets goeds bijdraagt

Aan de slag bij De Regenboog Groep

Vaak krijgen deze statushouders al wat Nederlandse les, maar de taal écht leren is lastig als je geen of weinig locals kent of ontmoet, om mee te oefenen. Het oefenen met de taal en het ontdekken van kleine dingen uit de Nederlandse cultuur kunnen al een enorm verschil maken.

Het zijn al de kleinste dingen die helpen, de dingen die voor ons zo vanzelfsprekend lijken. Het aanvragen van een ov-chipkaart, een zorgverzekering uitzoeken of de post lezen. Maar natuurlijk ook gewoon praten en een connectie maken. Van mens tot mens.

Maak een nieuw maatje

Veel van de vluchtelingen in Nederland leefden hiervoor net als jij en ik. Ze gingen naar school, volgen een studie of hadden een baan. Een Syrische tandarts heeft nu ineens moeite om überhaupt aan een baantje te komen. Voor deze mensen is het vaak zó fijn en hulpvol iemand te hebben om af en toe te zien, de taal mee te oefenen of de stad mee te verkennen. Je kan je nu misschien voorstellen dat een beetje van jouw tijd, een wereld van verschil kan betekenen voor iemand anders.

Bij De Regenboog Groep wordt gevraagd om in elk geval 4 uur per 2 weken vrij te maken voor een maatje. Je vluchteling-maatje rekent immers op je vriendschap en hulp. Op die stabiele manier kan je écht een verschil maken in iemands leven. Je helpt ze met thuis voelen en de integratie op een laagdrempelige manier. Uiteindelijk gaat het om één ding: de ander laten weten dat hij of zij welkom is.

Daarnaast zijn er weinig dingen die je zoveel mensenkennis brengt als het (proberen te) begrijpen van andere culturen. Je kan via De Regenboog Groep een kennismakingsgesprek aanvragen en zien of dit vrijwilligerswerk iets voor jou is. Want andersom zou jij toch ook geholpen willen worden als je moest vluchten naar een ander land?

Bijdragen aan een betere wereld?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.