Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 25 jul 2018
Leestijd: 5 minuten

Waarom ‘leef als een local’ een goed reisadvies is (en 5 tips hoe je het doet)

Stedentrips, verre reizen, (mini-)wereldtrips en treinend of liftend Europa rond. Tegenwoordig is reizen meer mogelijk dan ooit én hoort het bij deze nieuwsgierige, vrije generatie. Maar behalve dat het leuk is om te reizen, is het ook heel leerzaam. Dit is waarom de wereld verkennen als een heuse local goed is én vijf tips hoe je dat doet.
Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid is het doodnormaal (en vooral mogelijk) om de wereld te verkennen in je eentje. Dat is best bijzonder. Maar weet je ook waarom het veel gehoorde advies ‘leef als een local’ zo terecht is? En hoe leef je in een andere cultuur als een local?

Wat leer je van een andere cultuur?

Door het zien van andere culturen leer je dat het voor jou normaal is hoe jij bent opgegroeid, maar er heel veel mensen op hele andere manieren leven. Als je je comfort zone verlaat, leer je ook ineens jezelf op een andere manier kennen. Want je kan ineens niet meer terug vallen op de veilige omgeving, je vrienden of voor jou bekende plekken. Het maakt je mindset meer open, je leert andere mensen beter begrijpen en kleine hindernissen in het leven in perspectief plaatsen. Daarnaast maakt het je nieuwsgierig en geïnteresseerd, er gaat (letterlijk) een wereld aan verrassingen en nieuwe dingen voor je open.

Als je op reis bent, is het éxtra bijzonder om het leven daar door de ogen van een local te zien. Natuurlijk is het ook heel bijzonder om de mooie musea, grote parken en lokale bezienswaardigheden te bezoeken. Maar door ‘te leven als een local’, kan je je nog beter inleven, leer je de gewoontes kennen, vergroot je de kans om leuke mensen te ontmoeten en het allerlekkerste lokale eten te proeven.

Levenslessen die je sneller leert door te reizen

Hoe leef je dan als een local?

Als je dan eenmaal op pad bent en benieuwd bent naar een nieuw avontuur, nieuwe ervaringen en wilt ‘leven als een local’, onthoud dan deze tips bij je volgende trip:

Doe onderzoek

Waar we vroeger niet zonder de Lonely Planet konden, kunnen we nu (helaas) niet zonder Instagram en Facebook. Hoewel het héérlijk is om te reizen zonder telefoon en zoveel mogelijk offline te zijn en écht in het moment te leven, kunnen de online platforms je goed helpen. Als je weet welke steden je wilt bezoeken, kan je alvast leuke lokale restaurants, meren, hikes of andere leuke plekjes op zoeken.

Misschien zijn er wel mensen met wie je daar zou willen afspreken of vind je een leuke couchsurf- of Airbnbhost!

Bekijk de opties voor vrijwilligerswerk

Hoe kan je nu beter een cultuur meekrijgen dan wanneer je ergens woont en werkt? Zonder direct aan een permanente baan vast te zitten en iets ‘anders dan normaal’ te doen, kan je door het doen vrijwilligerswerk toch héél veel leren en meemaken. Daarnaast gaat er een wereld voor je open als je in alle vrijwilligersprojecten duikt. Je vindt ze over de hele wereld en variëren enorm!

Belangrijke tip: er zijn veel grote websites die allerlei projecten aanbieden en deze kosten vaak een hoop geld. Daar zit dan wel eten en onderdak bij. Toch kan je een hoop geld besparen door de instanties zélf te contacten. Het wordt je moeilijk gemaakt doordat deze platforms soms andere namen gebruiken voor de Wildlifeparken (in mijn geval) maar met wat speurwerk, kan de instanties direct contacten en kost het je veel minder. In mijn geval kostte het een zesde van de prijs die ik anders zou betalen! Daarnaast komt dat extra geld alleen terecht bij de non-profit organisatie zelf. Een echte no go dus.

5 ultieme landen in Europa om te wildkamperen

Sluit je aan bij e-communities voor ‘creatieven’

Het is een grappige term, maar voor de ‘creatieven’ die graag nieuwe dingen leren, reizen en haar skills ook in het buitenland inzetten, zijn er heel veel communities waar je in contact kan komen met gelijkgestemden. Goed voor je netwerk, zo blijf je toch uitgedaagd en bezig, leer je misschien wel nieuwe skills én leer je nieuwe mensen kennen.

Create & CultivateRising Tide, and Yellow Co. zijn er een aantal. Er zijn georganiseerde trips, conferenties en bijeenkomsten. Er bestaat ook een heuse ‘Nomad MBA‘, waarbij je in drie maanden tijd door drie landen in één continent reist en alles leert over ‘digital marketing’ of ‘UX design’. Daarnaast is er een ‘digital nomad cruise‘ boot die van Europa in twee weken naar Zuid-Amerika vaart waarop allerlei interessante lezingen worden gegeven, je kan er workshops doen en natuurlijk netwerken.

Leef als een local en zoek naar ambacht

De beste local tips krijg je natuurlijk van een local. Dus vraag je Airbnb- of couchsurf-host voor leuke plekjes om te bezoeken. Van restaurants tot parken en van art galleries tot mooie buurtjes. De echte local weet waar je de beste parels kan vinden. Dus ook leuke winkels van ambachtslieden. Lekker lokaal eten met lokale producten! Ook producten kopen die daar zijn gemaakt en typisch behoren tot die cultuur – zijn altijd goede aankopen en herinneringen.

Ga op zoek naar gemeenschappelijke ruimtes

Als je op een nieuwe plek aankomt, ga dan op zoek naar gemeenschappelijke werkruimtes of bezoek lokale koffietentjes. Vaak worden hier leuke en leerzame events georganiseerd die je gewoon kan bijwonen. Daarnaast ben je ook nog eens omringd door lokale mensen én eten. Wat wil je nog meer?

Meer lezen over reizen?

Up to date blijven van de beste Bedrock-contentMeld je aan voor de Bedrock Weekly

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Waarom ‘leef als een local’ een goed reisadvies is (en 5 tips hoe je het doet)
Sluiten