Kiara Louis
Kiara Louis Betere wereld 26 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

5 concrete voorbeelden waarom jouw acties bijdragen aan duurzaamheid

Doe je zo hard je best voor een beter milieu, krijg je de opmerking: ‘Maar in je eentje maak je toch nauwelijks impact?’. Gelukkig doe je dat wel. Tijd om de feiten eens op een rijtje te zetten.

Duurzamer drinken

Naast je eetgedrag, kun je ook met drinken een positieve bijdrage leveren aan de wereld. En Lipton kan je daarbij goed helpen. Want alle Lipton thee en Lipton Ice Tea zijn tegenwoordig gecertificeerd met het onafhankelijke Rainforest Alliance Certified™ keurmerk. Dit keurmerk staat onder andere voor het behoud van biodiversiteit en het verbeteren van het welzijn van mensen.

Ook is Lipton is het enige theemerk ter wereld met haar eigen theeplantages. Hier gaan ze verder dan alleen duurzaamheid, want er worden maar liefst 65.000 mensen voorzien van huisvesting, gratis gezondheidszorg en scholing voor de kinderen. En alle werknemers op de theevelden kunnen onder eerlijke arbeidsvoorwaarden werken. Met iets simpels als kopje thee drinken, kan je dus meer betekenen voor de wereld dan je zou denken


Minder vlees eten

Dat de vee-industrie enorme impact heeft op het milieu, weten de meeste mensen wel. Met steeds meer initiatieven zoals De Nationale Week Zonder Vlees wordt er meer bewustwording gecreëerd. En niet zonder reden, want op dit gebied maak je al gauw veel impact. Wat is de concrete impact van ‘s avonds die hamburger laten staan? Nou, daarmee bespaar je 1.500 liter water. Dat staat gelijk aan een maand douchen, blijkt uit onderzoek van Twente Water Centre, onderdeel van de Universiteit Twente. Een avondje zonder vlees kan dus prima.

Niet die spijkerbroek kopen

Met voeding je ecologische footprint verlagen, is dus een goede zet. Maar ook kleding heeft veel impact op het milieu. Zo is de productie van spijkerbroeken nogal belastend voor het milieu. Gelukkig zijn er nu steeds meer initiatieven om te consuminderen – denk aan  United Wardrobe of Lena The Fashion Library. Wat bespaar je als je die nieuwe spijkerbroek niet koopt? Onder meer 2.500 liter water, 10 vierkante meter landbouwgrond en 32 kilogram CO2 uitstoot – wat gelijk staat aan de uitstoot van 150 kilometer autorijden.

Minder (of niet) met de auto

Vanzelfsprekend heeft ook je auto impact op het milieu. In een nieuwe auto zit 4.200 liter water verborgen en je zou 1.200 bomen moeten planten om dit te compenseren. Bandenslijtage, een grote bron van microplastics, wordt vaak nog vergeten. De impact van de wereldwijde productie van benzine is immens – we zouden elk jaar een bos ter grootte van Brazilië moeten planten om dit te compenseren, zo is te lezen in De verborgen impact, een boek van wetenschapper Babette Porcelijn.

Mocht je toch een auto nodig hebben, overweeg dan een deelauto. En gebruik die alleen als je hem nodig hebt. Dus niet voor de kleine stukjes.

Het moge dus duidelijk zijn: ook in je eentje kun je daadwerkelijk impact maken. En of dat nou minder vlees eten, Lipton thee drinken of minder kleding kopen is, ligt bij jou.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️