Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 27 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Voor iedereen die nu eigenlijk ook aan het werk zou moeten zijn: een hilarische TED Talk over uitstellen

Wat zorgt ervoor dat er leven is op aarde? Wat is de beste manier om je tijd goed in te delen? En waarom lachen we eigenlijk? Dat lijken heel ingewikkelde vragen, maar over bijna elk gecompliceerd onderwerp is ooit een TED Talk gehouden waarin iemand je haarfijn alle ins en outs uitlegt. En dat in slechts 10 à 20 minuten! Om de week delen we op Bedrock zo’n talk over iets wat de wereld – of jouw leven – een beetje beter maakt. Deze keer: Tim Urban van de blog Wait But Why legt in extreme Jip-en-Janneke-taal uit hoe uitstellen werkt. Just as we like it.

Tim vergelijkt het brein van het uitsteller met een soort systeem als in Disneyfilm Inside Out: er zijn een Rationele Beslissingennemer en een Instant Bevredigingsaapje, die om en om aan het roer staan. Of nou ja, om en om… in het brein van een uitsteller zou het aapje het eigenlijk constant voor het zeggen hebben. Want waarom zou je je bezig houden met een deadline over twee maanden als je ook nu dingen kunt doen die makkelijk en leuk zijn, maar minder productief?

Uitstellen tot het niet meer anders kan

Maar soms moeten we nu eenmaal ook dingen doen die níet makkelijk of leuk zijn. Althans, voor dieren zoals het aapje geldt dat misschien niet, maar voor mensen in onze huidige maatschappij wel, aldus Tim. Dus stellen we uit en stellen we uit, net zo lang tot we nog twee dagen hebben en er écht niet meer omheen kunnen. Dan komt het Paniekmonster om de hoek kijken, die het aapje wegjaagt en ervoor zorgt dat de Rationele Beslissingnemer eindelijk z’n gang kan gaan.

Dat systeem van uitstellers is niet ideaal, want zelfs als je bijna altijd leuke dingen doet als dat niet zo moeten, voel je je tegelijkertijd ook schuldig. Maar zo lang je deadlines hebt, werkt het wel, zegt Tim. Het probleem treedt pas echt op bij het soort uitstellen dat eeuwig doorgaat omdat er simpelweg geen sprake is van deadlines. Van baan wisselen, een relatie beëindigen waarin je niet gelukkig bent… Als je dat soort dingen allemaal uitstelt, word je op een gegeven moment toeschouwer van je eigen leven.

De TED Talk van Tim Urban

Maar uiteindelijk is er voor alles wél een deadline – het einde van ons leven. En je kunt misschien in de laatste week voor je deadline een paper schrijven, maar niet in de laatste week van je leven nog even je bucketlist afwerken. En dat is precies waarom je de hilarische TED Talk van Tim Urban moet kijken – misschien inspireert ‘ie je een beetje. Je vindt ‘m hieronder!

Meer interessante TED Talks:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️