Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 12 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

TED Talk: Rory Vaden vertelt je alles wat je wilt weten over timemanagement

Wat zorgt ervoor dat er leven is op Aarde? Wat is de beste manier om je tijd goed in te delen? En waarom lachen we eigenlijk? Dat lijken heel ingewikkelde vragen, maar over bijna elk gecompliceerd onderwerp is ooit een TED Talk gehouden waarin iemand je haarfijn alle ins en outs uitlegt. En dat in slechts tien à twintig minuten! Om de week delen we op Bedrock zo’n talk over iets wat de wereld – of jouw leven – een beetje beter maakt. Deze keer: Rory Vaden over timemanagement.

Rory Vaden schreef het boek ‘Procrastinate on purpose’, waarin hij uitlegt dat alles wat je weet over timemanagement, fout is. Hoe zou je anders verklaren dat we meer agenda’s, to do-lijsten en andere tips en tricks hebben, maar het nog steeds altijd voelt alsof we niet genoeg tijd hebben? Dat we alles lijken te weten over planning, maar nog steeds stress hebben? Precies.

Waar we volgens Rory Vaden de fout in gaan, is ten eerste dat we tijdsindeling als iets puur logistieks beschouwen. Dat is het niet; het heeft ook voor een deel te maken met wat je belangrijk vindt en hoe je je voelt over ja en nee zeggen – een emotionele component. “Timemanagement bestaat niet, alleen zelfmanagement.”

Timemanagement gaat niet om prioriteiten

Daarnaast wordt prioriteiten stellen te veel opgehemeld, vindt hij. Door het stellen van prioriteiten kunnen we niet meer dingen doen of die dingen sneller doen, het gaat alleen om de volgorde. Als je je tijd echt wilt vermenigvuldigen, moet je niet alleen denken aan hoe belangrijk een taak is en hoe snel hij gedaan moet worden, maar ook aan de impact op de lange termijn.

In zijn TED Talk praat Rory Vaden over het stappenplan eliminate – automate – delegate. Hij legt uit dat het belangrijk is om te investeren: je tijd vermenigvuldigen lukt alleen als je jezelf emotionele toestemming geeft om vandaag tijd te besteden aan dingen die je morgen méér tijd geven. “Het gaat veel meer om wat je niet doet, dan om wat je wel doet.”

Kijk, leer en start met uitstellen (maar dan expres):

How To Multiply Your Time | Rory Vaden | TEDxDouglasville

Everything you know about time-management is wrong. In this challenging and counter-intuitive video, Self-Discipline Strategist and New York Times bestselling author of Rory Vaden, shows you why you can’t solve today’s time-management challenges with yesterday’s time-management strategies. More importantly he explains why procrastinating on purpose is the key to being able to Multiply your time.

Meer lezen over productiviteit en tijd?

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen over productiviteit, een goede werk-privébalans en andere werkgerelateerde zaken? Volg Bedrock @ Work op LinkedIn!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
TED Talk: Rory Vaden vertelt je alles wat je wilt weten over timemanagement
Sluiten