Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 9 jun 2016
Leestijd: 3 minuten

Cultuurverschillen? Zo leer je om mensen met andere culturele achtergronden niet te beledigen

Toen ik op mijn 18e naar Nederland verhuisde om te studeren, was ik een keurig meisje. Brits opgevoed met de strenge les die ik van jongs af aan van mijn vader had meegekregen, in mijn achterhoofd: children are meant to be seen, and not heard. Toen ik voor de kerst weer terugkwam naar mijn ouderlijk huis in Luxemburg, schrokken mijn ouders zich kapot. Zonder na te denken floepte ik het woord ‘k*t’ eruit, toen ik een glas omgooide. En gaf ik mijn eerlijke mening over de kerstdecoraties. Mijn ouders waren flabbergasted en vroegen zich af waarom ik zo’n lomp woord uitsprak en zo hard was geworden.

Toen ik uitlegde dat iedereen weleens k*t zei, (ja, zelfs mensen van hun leeftijd), wilden ze het niet geloven. Dit was voor mij een moment van besef dat je mensen, onbedoeld, kunt beledigen door cultuurverschillen. Ik ben me er uiteraard van bewust dat niet iedere Nederlander dit woord gebruikt of zijn ongezoute mening geeft, maar de Nederlandse taal en manier van uitdrukken is wel wat directer dan wat de stiff upper lip Britten gewend zijn. (Gordon Ramsay nemen we even buiten beschouwing).

Cultuurverschillen in kaart: The Culture Map

Professor Erin Meyer schreef haar bevindingen hierover op in een boek, The Culture Map. Het boek is gebaseerd op enquêtes en Meyers eigen ervaringen toen ze in verschillende landen werkte.

Uiteraard is een hele cultuur en haar gewoontes over één kam scheren niet juist, maar het is wel interessant om een leidraad per cultuur te hebben om elkaar zo beter te leren begrijpen.

Cultuurverschillen in expressiviteit

Een van de diagrammen in het boek probeert de verschillende culturen in kaart te brengen, door middel van twee categorieën. De ene is hoe expressief mensen in een bepaalde cultuur zijn: praten ze hard, raken ze elkaar aan, lachen ze uitbundig? Of wordt dit gedrag juist als onprofessioneel beschouwd?

Tip: de docu Paris is Burning op Netflix leert ons hoe belangrijk zelfexpressie is

Daaruit blijkt dat Scandinavië, Korea en Japan laag scoren op de expressief-schaal, terwijl India, Spanje en Italië weer heel hoog scoren. Daar is het dus ‘normaler’ om uitbundig te praten of mensen aan te raken, terwijl dat in Denemarken minder wordt gewaardeerd.

Cultuurverschillen in confronterend gedrag

De tweede categorie die Meyer meeneemt is hoe vaak een cultuur confronterend gedrag vertoont. Confronterend gedrag is harder dan expressief gedrag, omdat het een vorm van kritiek met zich meebrengt in de uiting ervan.

Lees ook: Lastig om iemand te confronteren? Zo voer je een ‘zeikgesprek’

Als je naar de grafiek kijkt, zie je dat bijvoorbeeld Spanjaarden de confrontatie aandurven en ook expressief zijn. Terwijl de Britten liever conflict uit de weg gaan én zich ook minder aanwezig uitdrukken. Dit kan dus voor flink wat miscommunicaties en awkward situaties zorgen als deze twee culturen met elkaar in aanraking komen.

Nederlanders onder de loep

En hoe zit het met Nederlanders? Die zijn niet per se expressief als het op gevoelens aankomt. Maar de confrontatie durven ze zeker aan te gaan.

Daarom kunnen Nederlanders tegenover andere culturen als lomp of onaardig overkomen. Terwijl het in de Nederlandse cultuur juist wordt gewaardeerd als je openlijk je onvrede uitspreekt of een discussie durft aan te gaan, omdat je dan tenminste eerlijk bent.

De effecten van cultuurverschillen

Het kan daarom soms moeilijk zijn om de juiste handelingen uit te voeren als je niet veel over een andere cultuur weet. Meyer geeft een voorbeeld in haar boek over een Duitse directeur bij KPMG, Markus Klopfer.

Hij vertelt hoe hij zich anders opstelt tegenover Britse collega’s wanneer hij commentaar wil geven. “Ik warm ze eerst op met wat kleine complimentjes. Daarna geef ik pas mijn feedback en verzacht ik mijn kritiek door ‘een kleine aanpassing’ te zeggen, of ‘ik zou het een beetje anders doen.’ Voor ons Duitsers is dat heel grappig, omdat wij meer direct en confronterend gedrag gewend zijn. Maar je bereikt wel meer als je je aanpast aan de cultuur van diegene tegenover je.”

Meer lezen over cultuur?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Cultuurverschillen? Zo leer je om mensen met andere culturele achtergronden niet te beledigen
Sluiten