Saskia Griep
Saskia Griep Betere wereld 15 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

5 toffe initiatieven die de wereld een beetje schoner maken

Vandaag is het World Cleanup Day. Miljoenen vrijwilligers in 150 landen wereldwijd proberen dan op één dag de aarde op te ruimen. Of dat gaat lukken betwijfelen we. Daarom dagen we je uit om tijdens jouw volgende reis de handen uit de mouwen te steken en mee te helpen bij één van deze mooie initiaitieven.

De aarde kan wel een schoonmaak gebruiken. Niet alleen op World Cleanup Day odie vandaag wereldwijd wordt georganiseerd. Het plasticprobleem is helaas te groot om op één dag aan te pakken. We zullen blijvend iets moeten veranderen willen we de aarde schoon krijgen en houden. Help je mee? Doe vrijwilligerswerk tijdens jouw volgende reis en help mee om jouw favo bestemming plasticvrij te krijgen.

1. Gili Eco Trust, Lombok

De Gili-eilanden in Indonesië zijn flink de dupe van de aardbevingen op Lombok van afgelopen zomer. Reden om niet meer te gaan? Geen sprake van! De Gili-eilanden zijn nog net zo mooi en kunnen het toerisme nu juist dubbel zo hard gebruiken. Wil je echt waarde leveren? Boek dan niet alleen jouw volgende verre reis naar Lombok, maar help ook mee bij Gili Eco Trust. Deze lokale non-profit organisatie ziet toe op restauratie van het koraalrif, het oplossen van het afvalprobleem en meer op eiland Gili Trawagan. Elke vrijdag kun je van 17:00u tot 18:00u meehelpen het strand op te ruimen. Daarna drink je een biertje met je nieuwe vrienden terwijl je van de zonsondergang geniet.

2. Project Aware, wereldwijd

Project Aware zet zich in voor schone oceanen wereldwijd en de bescherming van onder andere roggen en haaien. Op hun Action Map zie je alle lopende projecten waar je aan mee kan doen tijdens jouw volgende reis. Denk aan een beach cleanup in Brazilië, een fundraising quiznight in Nieuw-Zeeland of een river cleanup challenge in de Verenigde Staten. Duikers kunnen zich aansluiten bij de Dive Against Debris-programma. Leuk: je kunt ook jouw eigen cleanup-initiatief toevoegen aan de map.

Verre reizen niet duurzaam? Dit zijn de positieve effecten van jouw wereldtrip

3. Eco Koh Tao, Thailand

Ook op het Thaise eiland Koh Tao wordt volop opgeruimd deze maand. In de week van 15 september organiseert Eco Koh Tao een eiland cleanup. Meer vrijwilligers zijn altijd welkom. Dus ben jij toevallig op vakantie in Thailand? Meld je dan aan en help mee om dit prachtige eiland (en de koraalriffen daar omheen) schoon te houden.

4. Eco Bali, Bali

Initiatief Eco Bali richt zich op afval verzamelen, voorlichting en ecovriendelijke producten in het zuiden van Bali. Zo wordt bijvoorbeeld het gebruik van herbruikbare plasticvrije tasjes gepromoot. Met de hulp van Eco Bali kan elk Balinees bedrijf het afvalprobleem aanpakken. Meehelpen? Check de Facebook-pagina als je binnenkort naar Bali gaat.

5. Beter voorkomen dan genezen? Voorkom plastic afval op reis

De Nederlandse reisorganisatie Better Places probeert plastic afval liever te voorkomen. Daarom werkt Better Places samen met onder meer Dopper (de handige herbruikbare waterfles). Alle klanten krijgen voor vertrek een hervulbare waterfles thuis gestuurd om mee te nemen op reis. Voor landen waar geen water uit de kraan gedronken kan worden, raadt Better Places aan om hervulbare flessen met een filter te gebruiken. De reisorganisatie steunt anti-plastic-initiatieven als Plastic Soup Foundation, Refill not landfill in Cambodja en Refill my bottle. Check de tips om plasticvrij op reis te gaan in de onderstaande video!

Plasticvrij op reis – handige tips om plastic te beperken

Deel jouw tips voor plasticvrij reizen met ons! Better Places streeft ernaar dat al onze reizigers vanaf 2020 geen plastic flessen meer gebruiken op onze bestemmingen. En daar hebben we jouw hulp bij nodig. Ga je met ons de uitdaging aan? https://www.betterplaces.nl/plasticvrij-op-reis/

Meer lezen over de zero waste?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
5 toffe initiatieven die de wereld een beetje schoner maken
Sluiten