Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 3 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Een (onbeantwoorde) crush op iemand? Zo krijg je diegene uit je hoofd

Een crush op iemand hebben, begint áltijd leuk. De vlinders in je buik, je gedachten die steeds afdwalen naar die ene persoon en je hart dat sneller begint te kloppen als je jouw crush ziet of de naam alleen al hoort. Of hoe ik het altijd noem: je voelt je alive. Hartstikke romantisch allemaal, maar wat als jouw liefde onbeantwoord blijft en je iemand niet meer uit je hoofd krijgt?

Wanneer je echt gek op iemand bent, of je dat nu wilt of niet, kan het zomaar zijn dat je diegene niet meer uit te hoofd krijgt. Met een beetje pech slaap je er slecht door, denk je vaker dan je lief is aan diegene en als je écht pech hebt, krijg je ook geen hap meer door je keel.

Waarom krijgen we een crush op iemand?

Misschien herken je het gevoel van onrealistische verliefdheid wel van de basis- of middelbare school. Hoewel we toen nog maar bar weinig van verliefdheid en laat staan relaties wisten (niet dat het daar inmiddels veel beter mee gesteld is, maar goed), je soms toch een jarenlange-crush kon hebben op een zo goed als onbekende. Een oogje op de overbuurjongen met wie je eigenlijk nooit durfde te praten, de neef of nicht van een vriend(in), de knappe vakkenvuller of caissière bij de buurtsuper of die oudere jaars op de middelbare. We gingen er met alle liefde (letterlijk) een blokje voor om. Of het nou onnodig boodschappen doen was of ongevraagd bij je vriendin langsgaan in de hoop dat haar neef/nicht er weer zou zijn.

Must read: Dit zijn de meest interessante (en grappige) feitjes over verliefdheid

Best gek eigenlijk, want hoogstwaarschijnlijk had je geen idee met wie je te maken had. Veel verder dan de uiterlijke vertoning en met mazzel een zwaai of een glimlach, kwam je niet. De rest was gissen. De verliefdheid vulde je voornamelijk zelf in. En zulke crushes hebben we op oudere leeftijd nog steeds. Gelukkig worden ze op oudere leeftijd íets realistischer. Daar is dan ook alles mee gezegd. Want ook wanneer je volwassen(er) wordt, kan je evengoed een crush krijgen op iemand die je helemaal niet zo goed kent.

Hoe kan het dat die ene crush ons leven zó beïnvloedt?

Soms ontmoet je iemand en weet je het direct: iemand lijkt jouw type en je voelt je direct aangetrokken tot de ander. Hello crush. Diegene heeft dan zelf eigenlijk nog niets gedaan om leuk gevonden te worden. Toch lopen we voor hem/haar graag een extra keer naar het koffiezetapparaat op werk of gaan we ineens naar de plekken waar je je crush zou kunnen spotten. Ongeacht of diegene nu aardig, geïnteresseerd, juist ongeïnteresseerd of hard to get doet, grote kans dat jij hem/haar toch wel leuk blijft vinden. Op die manier creëer je dus een crush in je hoofd, in plaats van dat je de persoonlijkheid van diegene écht leuk vindt.

Ook interessant: Met deze 36 vragen word je verliefd op een vreemde

Zo krijg je een crush uit je hoofd

Als je eenmaal een crush hebt, is het natuurlijk wel zo fijn als diegene jou uiteindelijk óók leuk vindt. Schattige blozende wangetjes, een bonzend hart en stotterende (lees: ongemakkelijke) gesprekken zijn misschien even leuk, maar na een tijdje wordt het ronduit onhandig en storend. Van het niet kunnen slapen en eten, dromen en gedachten die maar niet weg lijken te gaan, wil je op een gegeven moment af als je weet dat de liefde niet realistisch of wederzijds is.

De ervaring leert dat een crush vaak blijft hangen als ‘ie unfinished is. Wanneer iemand in de eerste datefase zijn/haar interesse in jou verliest, is de kans namelijk groter dat de interesse van jouw kant nog niet over was en ook niet zomaar verdwijnt. Daardoor blijft er enkel een positief beeld van de persoon achter. Hetzelfde geldt voor onbeantwoorde liefde. Je krijgt dan nooit de kans om iemand beter te leren kennen, dus ook niet alle minpunten. Het (veel te) romantische plaatje van iemand blijven we zelf invullen. Maar guess what, zelfs jouw crush is ook gewoon een mens dat vieze scheten laat, last heeft van een ochtendhumeur en egoïstisch kan zijn. Wanneer je iemand niet goed kent, zet je de ander op een voetstuk. Niet omdat ze perfect zijn, maar omdat we niet genoeg van diegene weten. Wanneer we dat wél zouden weten, wordt de ander ineens een stuk ‘normaler’ dan we al die tijd dachten.

De manier om over je crush heen komen? De ander beter leren kennen… En als dat niet mogelijk is, doe dan je álsof je diegene goed zou kennen. De School of Life maakte hier een interessante video over. Bekijk ‘m hier.

Verliefd of wil je juist verliefd worden?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️