Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Body 24 jul 2018

Dit zijn de meest interessante (en grappige) feitjes over verliefdheid

Love is in the air! Waar de één het geweldig vindt om verliefd te zijn, heeft de ander er een hekel aan – ook deels afhankelijk van de situatie, natuurlijk. Maar wat ons hoofd er ook van vindt, feit blijft dat verliefdheid biologisch gezien een heel interessant verschijnsel is. Wist jij dit bijvoorbeeld al? Verliefd zijn maakt een hele hoop in je los. Het kan heel intens zijn en je kan je vaak slecht concentreren omdat je met je gedachten heel ergens anders op de wereld bent. Een heerlijk gevoel. Maar wist je dit al over de liefde?

Verliefdheid lijkt een beetje op een psychische ziekte

“De Italiaanse psychiater Donatella Marazziti deed onderzoek naar verliefdheid en vergeleek het serotinegehalte in de hersenen van smoorverliefde mensen met patiënten die worden geplaagd door dwangneuroses”, schreef Ronald Giphart eerder in zijn column voor KIJK.

Wat bleek: er waren opvallend veel gelijkenissen. Niet dat verliefdheid nou écht een ziekte is, maar je neemt wel degelijk andere beslissingen onder invloed van die vlinders in je buik.

Je wordt minder snel dronken

Eh, wat? Ja, echt. Hoewel de Britse populaire krant The Sun geen bron noemt in haar artikel, wordt er geschreven over een onderzoek dat uitgewezen heeft dat alcohol geblokkeerd wordt in bepaalde delen van ons brein als we meer oxytocine in je lichaam hebben.

Oxytocine is een hormoon dat wordt aangemaakt als we liefde voelen. Hetzelfde artikel stelt overigens ook dat verliefdheid ervoor zou zorgen dat je wonden sneller genezen en dat je minder snel wordt gebeten door muggen, omdat je lichaamstemperatuur stijgt. O ja, en je orgasmes zouden heftiger zijn als je verliefd bent.

Door hitte worden mannen sneller verliefd

Uit onderzoek in Oostenrijk blijkt dat de zon ervoor zorgt dat mannen een toename krijgen in hun testosteronspiegel, zegt Gertjan Schaafsma, hoogleraar Voeding en Levensmiddelen, tegen NU.nl. Daardoor zouden ze ook sneller verliefd worden. Sowieso is vitamine D hartstikke goed voor de hormoonstofwisseling; je maakt er bijvoorbeeld ook geluksstoffen door aan.

Dit vind je misschien ook interessant: Is stress misschien toch positief? (als je verliefd bent ervaar je ook een soort ‘stress’)

Je kunt écht verslaafd worden aan verliefd zijn

Vorig jaar verscheen er een onderzoek dat stelde dat er nu “gedragsgerelateerd én neurochemisch bewijs is om de hypothese te ondersteunen dat verliefdheid een verslaving is, of in ieder geval kan zijn – op dezelfde manier als het een verslaving kan zijn om standaard behoefte te hebben aan drugs”. Dat komt onder andere doordat verliefdheid heel erg afleidend kan zijn; je brein wordt als het ware verblind door lust (zie ook het vorige punt).

Uiteraard heeft zo’n verslaving ook te maken met de verslavende geluksstofjes die in je lichaam vrijkomen bij seks en ander lichamelijk contact dat vaak samengaat met verliefdheid. Het artikel suggereert overigens zelfs om behandeling te bieden aan mensen die het idee hebben dat verliefdheid een negatieve impact op hun leven heeft.

Je voelt minder snel pijn

Ooit het gevoel gehad dat je de hele wereld aankon omdat je verliefd was? Dat is dan misschien niet helemaal waar, maar je kunt wel meer doen omdat je minder pijn voelt, concludeert Business Insider op basis van onderzoek. Dus laat die gevoelens maar toe!

Meer lezen over verliefdheid?

Meer leuke feitjes en inspirerende artikelen van Bedrock lezen? Schrijf je in voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit zijn de meest interessante (en grappige) feitjes over verliefdheid
Sluiten