Rosa Bertram
Rosa Bertram Column 17 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Voor iedereen die ook moeite heeft met volwassen worden (Help! word ik saai?)

Ouder worden, het blijft een interessant en soms confronterend proces – helemaal in tijden waarin we eindeloos veel keuzes hebben (*ahum* millennial issues). En of je het nou leuk vindt of niet, bij ouder worden komen ook verantwoordelijkheden kijken. Studieschuld afbetalen, je eigen boontjes zien te doppen, verzekeringen, pensioenen en ook uitrusten (want you need it als je ouder wordt). Je wordt dan ook vanzelf wat selectiever waar je wel en niet energie in stopt. En die shift, die vind ik interessant, of nou ja vooral moeilijk.   

Waar je in je jonge jaren nog onbezonnen rondrende en je voornamelijk druk maakte om buitenspelen en de hond en een paar jaar later vaker brak dan niet in de studiezalen zat, is de kans groot dat je nu (hopelijk) uitpluist welke zorgverzekering het beste bij je past, hoe je ook alweer je inkomstenbelasting regelt, wanneer je je btw-aangifte doet (ik ben ‘m al 3 keer vergeten dit jaar) en hoe je dit jaar genoeg geld en vakantiedagen bij elkaar sprokkelt om naar dat ene festival of op vakantie te gaan. Serieuze, doch belangrijke zaken. En vooral: een niet meer dan logische verandering.

Van avondje stappen naar vroeg in bed voor de markt

Maar dan je vrije tijdsbesteding, want vooral daar vindt zich een interessante switch plaats. Hier gaat het om minder praktische zaken, maar om je mindset. Het mentale ouder worden. Op doordeweekse avonden hangen in de kroeg wordt op een bepaalde leeftijd nou eenmaal steeds lastiger (en soms ook gewoon minder leuk). Je moet ‘s ochtendsvroeg weer fresh op je werk verschijnen, en hebt het er niet meer voor over om met een kater je werk te doen.

In plaats daarvan maak ik nu ‘s ochtends liever een lekker en gezond kickstart-ontbijtje met havermout, chiazaadjes, lijnzaad, fruit en nootjes en als het lukt volg ik ook nog een yogaklasje. You get the point: doei mid week drinking.

Waarom ouder worden niet erg is (dan begint de lol pas)

Wat is er met mijn weekend gebeurd?

Tijdens de werkweek leven we na een dag of twee alweer toe naar het felbegeerde weekend, hoe leuk je baan ook is. Aan het einde van de week ben je eraan toe om je collega’s in te ruilen voor je sociale leven. Maar na een week werken ben je óók moe. Voor je het weet vervagen je lievelingsavonden van tot onnodig laat in de bar of club hangen naar een avondje vroeg naar bed om ‘s ochtendsvroeg naar de markt te gaan. En die gedachte vind ik zelf soms ietwat confronterend en benauwd me best vaak: word ik saai? Tel daar mijn eerste grijze haren (op mijn 26ste!) en volwassen baan bij op, en ik kan er niet om heen: ik word oud(er). Maar is dat wel zo erg?

Nee. Anders is het zeker wel, terugblikkende op mijn wilde studentenjaren en uit de hand gelopen wereldreis. Maar het ouder worden, het volwassen worden, opent juist veel deuren als ik er van een afstandje naar kijk. En dát accepteren, is soms lastig. Het verleden achter je laten en merken dat je al over ‘vroeger’ praat. Wat ik voor deze volwassen-worden-fase terug krijg? Ik maak mijn keuzes bewuster: waar spendeer ik wel of geen tijd aan? Welke mensen en bezigheden geven me écht energie en welke zijn er uit gewoonte? Als volwassene heb je de tijd en ruimte om te reflecteren op je leven en waarmee je bezig bent en wilt zijn (met al het gepieker van dien).

Stop met je druk maken over ouder worden

Het is een kwestie van accepteren dat je ouder wordt, dit omarmen en er je voordeel mee doen. Want, laten we wel wezen, er kleven ook veel voordelen aan het volwassen en ouder worden. Je bent op deze leeftijd (als je nog geen gezin hebt tenminste) niet verantwoordelijk voor wie dan ook. Je bent vrij om jouw leven in te delen zoals jij dat wilt en bent in die zin ook verantwoordelijk voor je eigen geluk. Baan? Your pick. Je huis? Richt het in hoe jij dat wilt. Vakantie? Jij beslist waarheen. De mensen om je heen? Je hebt de mogelijkheid om jouw ‘A-spelers’ om je heen te verzamelen. Want ook verwaterde vriendschappen horen bij het leven.

Maar ook, als je wél een weekend brak in je bed wilt blijven liggen en de hele dag tosti’s met ketchup wilt eten, who gives a f*ck? Soms voel ik me er weleens schuldig over ‘had ik m’n vrije zaterdag niet beter kunnen spenderen aan vroeg opstaan om naar de markt te gaan?’. Maak je keuzes bewust en geniet ervan. Volgende week kan ik weer naar de markt gaan, als ik er wél zin in heb. Een grote les (in elk geval voor mezelf): verdoe je tijd niet met je druk maken over het ouder worden, geniet ervan.

In de volgende column gaan we het hebben over de dingen moet je vooral wél wilt blijven doen als je ouder wordt.

Wist je het leven leuker wordt als je ouder wordt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️