Redactie
Redactie Betere wereld 17 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Restjes voorverpakte sla over? Maak er deze heerlijke pesto van!

Je kent ‘m vast: de bekende halflege slazak achterin je koelkast. Vergaan, stinkend en nat. De laatste restjes rucola uit de zak die er eerst zo aantrekkelijk uit zag, zo voorverpakt in de Albert Heijn. Maar, daar heeft no waste queen Diana van Ewijk een oplossing voor. Met haar Kliekjescollectief bedenkt ze de meest heerlijke recepten van, kliekjes. 

Om jezelf (en het milieu) een lol te doen, hoef je heus niet tegen heug en meug alle schaaltjes en zakjes die nog in je koelkast rondhangen leeg te lepelen. Sterker nog: een kliekje is de snelste weg naar een verrassende nieuwe maaltijd. Met dit recept voor alazak pesto bijvoorbeeld tover jij alle restjes sla in je koelkast om tot een lekkere pesto. Beetje pasta erbij, plus wat cherrytomaatjes, en je hebt een verrukkelijke maaltijd!

Koken met kliekjes is the way to go

Als we onze kliekjes opeten in plaats van weggooien, redden we samen 700 miljoen kilo voedsel van verspilling. Daarmee bespaar je een heleboel CO2-uitstoot (goed nieuws voor de planeet!), tijd (want het meeste werk heb je vaak al gedaan, bij een kliekje) en niet te vergeten geld. Omgerekend gooien jij en ik elk jaar namelijk zo’n 40 kilo voedsel in de vuilnisbak – dat komt neer op zo’n €145 ,-! Zonde, van die kliekjes kun je namelijk héérlijke recepten maken. 

Nog niet overtuigd? Die 700 miljoen kilo voedsel is al geproduceerd, verwerkt, verpakt en vervoerd. Daar zijn water, land, energie en grondstoffen voor gebruikt. Eenmaal aangekomen in Nederland, is dat voedsel naar de supermarkt vervoerd en in de schappen gezet. Jij bent (met de auto?) naar de supermarkt gegaan om ze daar te kopen – en vervolgens heb je ze thuis laten verpieteren tot je het wel weg móest gooien. Dat klinkt toch gek? Daarnaast: 1 op de 9 mensen wereldwijd leidt honger – terwijl wij voedsel dus hop, in de vuilnisbak gooien… Daarom helpen wij je een handje met heerlijke recepten van kliekjes!

Het recept voor slazak pesto

Slazak – niet bepaald een extra bijzondere slasoort à la roodlof of radicchio, maar juist een doodordinaire soort sla: het zakje voorgewassen sla. Het gemak van zo’n plastic zak is zo aantrekkelijk, dat de doorsnee supermarkt zeker 5 varianten verkoopt.

Helaas wordt de helft van de zakjes voorgewassen sla doodleuk weer weggegooid. Gesneden sla bederft namelijk erg snel – zelfs als het in zo’n speciaal ademend plastic zakje zit. Dit recept komt dus als geroepen!

Ingrediënten slazak pesto

  • 150 gram salade uit zo’n knisperzakje. Let op: de sla mag bruin zijn aan de randjes. Dit gebeurt al snel, net zoals een gesneden appel bruin wordt. Maar dat kan je prima eten!
  • 1 flinke teen knoflook
  • 60 ml zonnebloemolie (goede olijfolie mag natuurlijk ook)
  • 20 ml citroensap
  • zout en peper naar smaak
  • Eventueel extra: een eetlepel geraspte kaas of fijngehakte noten of pitten.

Bereidingswijze slazak pesto

  • Heb je een staafmixer of keukenmachine? Gooi dan gewoon alle vaste ingrediënten bij elkaar en pureer het tot een mengsel. Voeg vervolgens olie en citroensap toe, roer goed door en breng op smaak met zout en peper. 
  • Geen staafmixer? Snijd dan alle ingrediënten zo fijn mogelijk, rasp de (vegan) kaas en hak de noten klein. Roer het door elkaar. Voeg vervolgens olie en citroensap toe, roer goed door en breng op smaak met zout en peper. 
  • Stop in een pot tot je gaat eten, of in een bakje als je het in wil vriezen. Het blijft nog 4 dagen goed in de koelkast, of twee maanden in de vriezer (wist je dat je al deze producten ook kan invriezen?).

Tip: deze slazak pesto doet het goed op left over spaghetti met een paar kleingesneden tomaten, op een tosti kaas, of een gepofte aardappel.

Meedoen met het KliekjesCollectief?

Sluit je aan bij het #KliekjesCollectief en ontdek samen met ons hoe je saaie restjes omzet in verrassend lekkere hapjes.

Meer recepten van kliekjes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️