Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 9 feb 2019
Leestijd: 5 minuten

Woon je alleen? Deze veelgebruikte eetwaren kan je gewoon invriezen

Een half zakje rucola, beschimmelde halve avocado’s en hard geworden etensresten. Hoe goed je intenties ook waren om je left overs nu écht op te eten, weer gaat de klep van de prullenbak open en verdwijnt het vergane eten de vergetelheid in. Maar, wist je dat je veel etenswaren gewoon in de vriezer kan bewaren? Zo blijft het langer goed en hoef je geen eten weg te gooien.

De brood-in-vriezer-truc kent iedereen. Zin in wat sneetjes brood maar lukt het je niet om het hele brood in je eentje op te eten deze week? Dan leg je het resterende brood gewoon in de vriezer en ontdooi je het wanneer je er wel trek in hebt. Ideaal voor wanneer je alleen woont. Deze handige vriezertruc kan je bij véél meer etenswaren toepassen dan je misschien denkt.

Voorkom voedselverspilling

‘Maakt het nou heel veel uit als die halve avocado af en toe de prullenbak in verdwijnt?’, denk je misschien. Welleenderde van al het eten dat jaarlijks wordt geproduceerd, belandt in de prullenbak. Dat is 1,3 miljard ton (!) in totaal. Best zonde dus, helemaal als je je bedenkt dat 1 op 9 mensen wereldwijd hongerlijdt.

7 feitjes over voedselverspilling die je nog niet kende

Oké, bewaren dus. Van bananen tot avocado’s, je kan het zo gek niet bedenken of je kan het invriezen en nog hartstikke goed eten. Deze 8 producten hoef je in elk geval (bijna) nooit meer weg te gooien:

Bananen

Heb je nog een mooie volle tros bananen liggen en weet je nu al dat het je niet gaat lukken om ze allemaal op te eten en heb je geen zin om wéér bananenbrood te bakken? Pel de bananen, leg ze in een tupperware bakje of in diepvrieszakjes en vries ze in. Een ‘verse’ banaan zal het nooit meer worden, maar deze bevroren banaan is wel hét perfecte basisingrediënt voor je smoothie!

Avocado’s

Ja, je leest het goed. Vanaf nu nooit meer halve avocado’s die verloren gaan in de koelkast. Avocado’s eten we het liefst bijna elke dag, maar een hele avocado per dag is weer wat veel van het goede. Dus verdwijnt menig halve avo de koelkast in, met geluk herinner je ‘m de volgende dag op te eten, maar als je niet thuis bent, zin hebt in iets anders of ‘m gewoon vergeet, kan ‘ie na een paar dagen alweer de prullenbak in. Zonde!

Als je een avocado invriest blijft ‘ie 4 maanden (!) eetbaar, zonder z’n maak of textuur te verliezen. Maar, stop ‘m dan niet in z’n geheel in de vriezer.

  • Snijd de avocado door de helft
  • Lepel de pit eruit
  • Stop de halve avocado zonder pit in een diepvrieszakje en dan in de vriezer
  • Wanneer je de avocado er weer uithaalt, leg ‘m dan met de platte kant op een keukenpapiertje. Zo kan al het vocht worden opgenomen tot de avocado ontdooit is.

Noten

Noten kunnen na een tijdje hun knapperige textuur verliezen als je ze te lang bewaart of niet goed afsluit. Ook voor noten geldt: als je ze in een diepvrieszakje bewaart, kan je ze véél langer bewaren: tot wel twee jaar.

Wanneer je bewuster met je plasticgebruik wilt omgaan en een zero waste mind set wilt creëren, is een handige tip om producten in bulk te gaan kopen. Je voorkomt zo veel kleine verpakkingen, bespaart geld en veel producten kan je dus makkelijk lang bewaren (denk bijvoorbeeld aan havermout of linzen).

Eieren

Zelfs eieren kan je bewaren in de koelkast en hoef je dus niet weg te gooien als de houdbaarheidsdatum bijna verstrijkt. Sla de eieren kapot, roei ze goed door elkaar (eventueel met wat peper en zout) en giet het mengsel in een bakje. Daar kan je later een heerlijk roerei van maken.

Verse kruiden

Verse basilicum voor in je pasta of takjes rozemarijn voor over je groenten. Heerlijk, maar vaak is één portie verse kruiden te veel voor één maaltijd (althans, als je kruiden voorverpakt koopt). Maar ook kruiden kan je gemakkelijk invriezen. Ook hier geldt: snijd de blaadjes klein en bewaar ze in een bakje en giet er wat water en olijfolie over. Deze strooi je de volgende keer direct uit het bakje de pan in.

12 x eten dat je niet in de koelkast moet bewaren (oeps… grote kans dat je dat wel doet)

Citroen, sinaasappel, limoen en grapefruit

Heb je een paar plakjes citroen gesneden maar ben je niet van plan de rest van de citroen te gebruiken? Snijd ‘m in plakjes en leg ‘m in een bakje en stop het in de vriezer. Wanneer je water op smaak wilt brengen pak je de citrusvrucht erbij!

Kaas

Eigenlijk kan je al deze producten bewaren zolang je ze in kleine stukjes snijdt, dat geld ook voor kaas. Rasp de oude of jonge kaas tot kleine stukjes en bewaar het in een diepvrieszakje in de vriezer, handig voor over een pasta.

Hummus

De nooit saai-wordende-broodspread hummus gaat best lang mee in de koelkast als je het in de supermarkt koopt. Als je zelf hummus maakt (aanrader!) blijft het door gebruik van verse producten minder lang goed. Maar, wees niet getreurd: ook deze kikkererwtenspread kan gewoon de vriezer in. Voeg er wel een flinke scheut olijfolie aan toe en sluit het bakje goed af.

Heb je zoveel restjes eten over dat je niet weet wat je ermee aan moet? We geven je een paar heerlijke recepten om te koken met kliekjes:

Bron: Gezondheidsnet

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️