Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Psychologie 8 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Angst de baas: Marly had een extreme spinnenfobie, nu zet ze een spin rustig buiten

Liftangst, angst voor reizen in het openbaar vervoer, een spinnenfobie, sociale angst, vliegangst, claustrofobie, hypochondrie, hoogtevrees of bindingsangst… Je kan het je zo gek niet bedenken of je kan er bang voor zijn. Maar goed nieuws: je bent heus niet de enige die angsten heeft. En wist je dat je ook gemakkelijk van je angsten af kan komen? In deze serie spreken we mensen met ieder een andere angst en hoe ze deze nu de baas zijn.

Deze keer spreken we hypnotherapeut Marly (54), die kampte met een enorme spinnenfobie. Ze raakte compleet in paniek als ze een spin zag. Niet gewoon een standaard ah-ik-zie-een-spin-gilletje, maar een regelrechte paniek. Inmiddels gooit ze het beestje gerust buiten.

Wat is de angst en hoe is deze ontstaan?

“Ik had last van een extreme spinnenfobie. Deze is ontstaan doordat ik als kind heel ziek was, ik had de mazelen, waardoor ik hoge koorts had. Ik lag in bed en voelde telkens iets over mijn voeten kriebelen. Mijn moeder verschoonde toen mijn bed en schrok heel erg, omdat er een mega grote spin in mijn bed zat. Ik schrok zo door die schrik van mijn moeder, dat ik daarna zelf ook heel bang werd voor spinnen.”

Angst de baas: stresscoach Ruth kwam zélf in een vicieuze cirkel van paniekaanvallen

Hoe merkte je dat je er last van had?

“Als ik een spin zag verstijfde ik helemaal, ik trok helemaal wit weg en mijn hartslag ging flink omhoog. Ik durfde niet meer in dezelfde ruimte te blijven en iemand moest de spin doodmaken voordat ik weer rustig kon zijn. Ik raakte gewoon heel erg in paniek en ik dacht alleen maar: ‘wegwezen’.”

Wanneer besloot je dat je er iets aan wilde doen?

“Dat was bij toeval. Ik volgde een opleiding tot hypnotherapeut, dus ik was veel aan het oefenen met medecursisten. Eén van de medecursisten vroeg toen of ik zelf nog ergens aan wilde werken en toen vertelde ik dat ik zo bang was voor spinnen. Toen heeft de leraar mij in hypnose gebracht en als het ware gereset. Tijdens het oefenen met een bepaalde techniek heeft hij mij er dus vanaf geholpen.”

Wat houdt hypnotherapie precies in?

“Die medecursist heeft mij behandeld tegen spinnen door mijn onderbewustzijn aan te spreken, want daar zit die angst. Angst zit vast in jezelf, het draait eigenlijk als een programma op een harde schijf zonder dat jij er wat aan kan doen. Wat ik met hypnotherapie doe is rechtstreeks naar dat onderbewustzijn gaan en dan reset je eigenlijk dat programma. Het gevoel van angst wordt zo omgezet in rust en ontspanning. Angst kan je dan makkelijk loskoppelen, je hoeft er echt niet mee rond te lopen. Vaak zijn twee sessies al genoeg.”

Heb je er nu nog weleens last van en hoe ga je er dan mee om?

“Na een half uurtje oefenen met die techniek was ik er meteen vanaf en heb ik er nooit meer last van gehad. Een paar dagen na die hypnotherapie rende een spin tussen mijn benen door en instinctief deed ik wat op dat moment belangrijk was: ik ging er bovenop staan. Ik stond helemaal perplex van: ‘wat gebeurt hier?’ en sindsdien los ik het op als ik een spin zie. Waar ik eerst op de bank sprong als ik een spin zag en begon te gillen, zet ik hem nu rustig buiten. Ik ren niet meer weg en heb geen versnelde hartslag meer; ik reageer nu gewoon normaal.”

Nu help je anderen om van hun angst af te komen met hypnotherapie?

“Ja, ik help mensen met allerlei angsten: mensen met paardrij-angst, en fobieën voor dieren, maar ook de angst om op de snelweg te rijden, vliegangst, liftangst of angst om te spreken in het openbaar. Door positieve suggesties te geven aan je onderbewustzijn wordt de knop omgezet. Het is helemaal niet zo zweverig als mensen denken, dat je zelf helemaal geen controle meer hebt. Het is een fabeltje dat komt door wat je ziet op TV, maar dat is puur amusement. Bij mij in de praktijk gaat het er anders aan toe, ik zit er niet om mensen te entertainen, maar puur om het probleem op te lossen.”

Welke tips zou je aan anderen in dezelfde situatie meegeven?

“Ik heb zelf heel goede ervaringen met hypnotherapie. Als ik dit eerder had geweten, dan had ik er niet tot mijn 45e mee rond gelopen, dan was ik er veel eerder mee aan de slag gegaan. Ik raad dus echt hypnotherapie aan, want daarmee ben je er ook permanent vanaf.”

Meer over angsten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️