Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 18 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Hoe seks kan zorgen voor minder stress en angsten (6 redenen om het meer te doen)

Het is druk op werk, je hebt thuis nog eindeloze to-do-lijsten liggen en de letters ‘stress’ lijken wel op je voorhoofd gedrukt te staan. Als je in zo’n drukke periode zit, is seks het laatste waar je aan denkt. Dat is veel fijner als je hoofd ernaar staat, toch? Fout. Een potje seks kan er namelijk voor zorgen dat de stress en zelfs angsten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Pleasure positive seksuoloog’ Rena Mc Daniel betoogt op Mindbodygreen waarom seks juist helpt tegen stress en angsten. En daar zijn 6 gegronde argumenten voor.

1. Beweging zorgt voor minder stress

Je kent het misschien wel: als je veel aan je hoofd hebt, is het heerlijk om een rondje te rennen, een potje te boksen of een yogaklasje te volgen. Je gedachten zijn even ergens anders en lichaamsbewegings zorgt er nou eenmaal voor dat stress verdwijnt. Hoe dat werkt?

Het stresshormoon cortisol activeert onze vecht-, vlucht- of bevriesreactie in stressvolle situaties. Erg handig in levensgedreigende situaties (zie even een hongerige leeuw voor je die op je af komt rennen), maar deadlines op werk of zeurende collega’s zijn (gelukkig) niet levensbedreigend. Maar hoe slim ons brein ook is, het ziet geen verschil in stressvolle situaties. Stress = stress. Dus als je gaat sporten, bijvoorbeeld yoga, fietsen, dansen of seks hebben, dan wordt het cortisolgehalte vanzelf minder.

2. Focus op sensatie zorgt dat je in het moment leeft

Je huid is het gevoeligste orgaan. Maak daar slim gebruik van als je het bed in duikt. Alles wat jou plezier bezorgt (denk aan: geuren, smaken, geluiden, aanrakingen) zorgt ervoor dat stress en angsten verdwijnen. Ga maar eens na: als je opgaat in het moment suprême vallen onzekerheden, faalangsten, stress en andere zorgen vanzelf in het niet.

3. Zelfbevrediging maakt je kracht sterker dan je gedachtes

Masturberen is voor heel veel dingen goed. Het is vooral één van de beste manieren om op te gaan in je sensualiteit. Door sommigen wordt ‘solo seks’ vooral gezien voor mensen die gebrek hebben aan seks met een ander. Dat kan natuurlijk, maar seks met jezelf brengt juist veel plezier en zelfkennis. Oók als je een partner hebt.

Seks hebben met jezelf gaat om jou, over jouw seksualiteit, jouw behoeftes en jouw tempo. Dat je geen rekening hoeft te houden met een ander, bied je de kans om je helemaal te focussen op jezelf en te ontdekken wat jou het meeste plezier brengt. Dat zorgt voor zelfvertrouwen, kracht én plezier.

Daarnaast kan een beetje quality time met je eigen lichaam nooit kwaad. Het is een goede manier om je lichaam te accepteren, te leren kennen en te ontdekken wat we wel en niet fijn vinden.

The Sex Issue: bestaat er zoiets als een sexual soulmate?

4. Seks gaat niet alleen om genot, ook om je verlangen te ontdekken

Als we in de stress schieten, wordt seks snel vergeten en vergeten we ook onze verlangens. Seksuele verlangens ontstaan wanneer je je veilig en sexy voelt, vertelt seksuoloog McDaniel. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je samen iets doet zoals koken en steeds meer de behoefte krijgt dichterbij elkaar te zijn. Het wordt steeds gezelliger en intiemer. Het verlangen ontstaat zo vanzelf en wordt steeds groter. Let’s get naked… 

5. Kleine beetjes plezier voorkomen dat stress erger wordt

Heb je toevallig een partner of iemand met wie je regelmatig de lakens deelt? Stuur elkaar eens erotische en sexy berichtjes. Zonder hét te doen kan een kleine prikkel hier voor veel plezier zorgen, juist als je in een stressvolle periode zit. Het bekende stresshormoon cortisol wordt dan steeds wat minder.

Happy single? Je kan natuurlijk een minder bekende berichtjes sturen, maar als je liever niet als een creep overkomt, kan je ook erotisch getinte boeken lezen. Reken maar dat je daar rode oortjes van krijgt en je stressniveau linearectra daalt.

6. De slaapkamer is jouw relaxzone

Als er één plek is waar je al je stress, deadlines en volle agenda mag vergeten, is het je slaapkamer. Het is jouw safe zone. Zorg daarom juist tijdens die momenten dat je niet direct naar de climax toewerkt. Als je klaarkomen als doel an sich ziet, kan ook dat als een stressvolle prestatie voelen.

En daar gaat seks nou juist níet om. Het gaat om genot. Dus neem de tijd, doe rustig aan en geniet van het voorspel, de aanrakingen en ga op in het moment. Het gaat niet om de prestaties maar om het plezier. Enjoy!

Benieuwd hoe je meer kan genieten van seks?

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️