Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 18 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de echte redenen waarom kinderen niet (genoeg) buiten spelen

Als moderne ouder zit je soms een beetje in een tweestrijd. Enerzijds wil je je kinderen niet verbieden om met technologie bezig te zijn als hun vriendjes of vriendinnetjes dat wel mogen, anderzijds zie je ze ook gewoon heel graag vrolijk over straat rennen en verstoppertje spelen. Maar als je kinderen niet (genoeg) buiten spelen, heeft dat niet alleen te maken met technologie. Er is namelijk nóg een aantal redenen, zegt The Wild Network’, een samenwerking tussen verschillende Engelse organisaties die als doel heeft om kinderen meer tijd in de buitenlucht te geven. Want dat de natuur goed is voor kinderen, wisten we natuurlijk allang.

De organisatie hoopt dan ook dat het publiceren van deze redenen ervoor zorgt dat ouders bewust worden van de verschillende barrières. Want hoe bewuster we zijn, hoe eerder we er iets aan doen.

Angst

Als je kind kunstjes doet op de rekstok, sta je hem of haar dan aan te moedigen? Of ben je vooral bang dat hij of zij op de grond valt? We leven in een cultuur van risico-aversie, waarin risico’s nemen een beetje taboe is. Als kinderen naar een vriendje of vriendinnetje in een iets armere wijk willen, gaat ons hoofd al snel over op rampscenario’s waarin ze gekidnapt worden; als kinderen naar het bos willen, denken we aan hoe we ze kwijt zullen raken of dat ze hun enkel kunnen breken. Maar als wij zoveel over risico’s praten, zal het kind dat overnemen en ook overal bang voor worden.

Hoe zit het nou eigenlijk: is kinderen krijgen na je 35e écht risicovoller?

Volgens The Wild Network ligt het probleem enerzijds bij de ouders, die zich niet bang moeten laten maken door de media en minder in doemscenario’s moeten denken. Anderzijds moet er ook daadwerkelijk iets gedaan worden aan de veiligheid van buurten waarin kinderen opgroeien. Daarnaast moet er aandacht worden gegeven aan de infrastructuur: wegen worden ook onveilig doordat auto’s veel te hard rijden.

Tijd

Nu ook vrouwen steeds vaker fulltime werken (who run the world?), is het nu eenmaal lastiger voor ouders om tijd te vinden om naar het bos te gaan met kinderen. Volgens de organisatie wordt er ook op de meeste kinderdagverblijven en scholen te weinig aandacht besteed aan buitenspelen. Natuurlijk, in de pauze gaan kinderen nog wel naar buiten, maar die tijd wordt net zo vaak zittend met een mobieltje doorgebracht als rennend over het voetbalveld.

Ook zouden kinderen te vaak binnen mogen blijven zodra het regent, terwijl je prima kunt buitenspelen in een beetje kou. Tijd is een serieus probleem: veel kinderen spenderen nu per dag minder tijd in de buitenlucht dan gevangenen (ja, echt). Als ouder is het dus goed om buitenspeeltijd echt in te plannen, ook in je eigen drukke schema.

Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Plek

Bossen worden woonwijken, speeltuinen maken plaats voor flats. Jup, ook speelruimte is een probleem. Vroeger konden kinderen gemakkelijk op straat spelen, maar nu nauwelijks meer autovrije wegen zijn, moeten we het toch echt hebben van vooraf ingerichte plekken. Op zich leuk voor kinderen, die daar meteen anderen kunnen ontmoeten om mee te spelen, maar er is een klein probleempje: speeltuinen zijn er te weinig, en groene speeltuinen al helemaal.

Gras, bloemen en insecten kunnen heel leuk en leerzaam zijn voor kinderen, en dat is dan ook wat de gemeente moet bieden. Als ouder kun je er helaas weinig aan doen, behalve misschien iets verder fietsen naar een park of bos, in plaats van een indoor speeltuin.

Hoe je eerlijk met je kinderen kunt praten over klimaatverandering

Technologie

Ja, hier komt de bekendste boosdoener toch om de hoek kijken. Kinderen zitten steeds meer (en steeds jonger) achter schermen. Als je die tijd als ouder niet bewust in de gaten houdt en een beetje reguleert, gaat het mis, want kinderen kunnen dat nog niet (en zullen het anders ook niet leren).

Overigens ligt het probleem niet alleen bij technologie. We geven onze kinderen ook te veel andere materialistische dingen, zoals speelgoed, die ze ervan weerhouden om naar buiten te gaan. Het is misschien verleidelijk om toe te geven aan kinderen die de speelgoedhypes willen volgen, maar uiteindelijk is buiten spelen toch beter voor ze.

Meer lezen over opvoeden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️