Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 18 okt 2019
Leestijd: 6 minuten

Duurzaam opvoeden voor dummies (hoe verklein je de ecologische voetafdruk van je kind)

We zullen er niet over liegen: één van de beste dingen die je kunt doen voor het milieu, is geen kinderen krijgen. Eén kind minder in Amerika bespaart bijvoorbeeld al 486 ton CO2, schrijft het NRC. In het artikel wordt ook Britse hoogleraar John Guillebaud geciteerd: “Een mens moet niet alleen zijn ecologische voetafdruk verkleinen, maar er moeten ook minder voeten komen” . Toch zijn er nog veel mensen die heel graag kinderen willen en dat begrijpen we ook. In dat geval kun je die natuurlijk het beste duurzaam opvoeden en ze bewust maken van de problematiek.

Duurzaam opvoeden voor dummies

1. Maak zelf babyvoeding

Eén van de dingen die in de afgelopen decennia gigantisch mis zijn gegaan, is de opkomst van ‘pakjes en zakjes’ in de keuken. Dus hoewel potjes babyvoeding ongetwijfeld claimen helemaal puur natuur en zonder kunstmatige weet-ik-het te zijn, is het nog altijd beter om de voeding voor je kind zelf te maken.

Daarbij kun je bijvoorbeeld seizoensgroenten of biologisch eten gebruiken. Er bestaat ook biologische flesvoeding voor vrouwen die geen borstvoeding kunnen of willen geven.

Must read: Je eigen babyvoeding maken? Zo maak je gezonde groentehapjes

2. Koop wasbare luiers

Als je een pasgeboren kindje hebt, heb je véél afval, vooral afkomstig van luiers en natte (billen)doekjes. Daar zijn gelukkig milieuvriendelijkere alternatieven voor, zoals wasbare luiers. Volgens de Consumentenbond heeft nog geen vijf procent van de ouders ooit wasbare luiers gebruikt; zonde, want ze zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog goedkoper.

Er bestaan zelfs ook wasbare billendoekjes, en anders kun je voor duurzame varianten kiezen. Billendoekjes van biologische afbreekbare houtpulp, bijvoorbeeld.

3. Ga voor tweedehands kleding

Wie ooit de documentaire The True Cost heeft gekeken – of op een andere manier research heeft gedaan – weet dat de productie van kleding enorm slecht is voor zowel het milieu als de maatschappij. En de impact wordt alleen maar groter. Leuk, al die nieuwe schattige kinderkleertjes, maar duurzaam zijn ze niet, zeker omdat je kinderen er zo snel uit groeien.

Kijk in plaats daarvan naar tweedehands kleertjes of vraag aan andere moeders of zij niet nog kleding hebben liggen waar hun kinderen uit zijn gegroeid. Een stuk beter voor de wereld en je kind ziet er net zo goed uit.

Lees ook: Tweedehands kleding kopen? Hier moet je op letten volgens een expert

4. Koop minder speelgoed

De (verborgen) impact van kleding mag dan groot zijn, de impact van ‘spullen’ in het algemeen is nog veel groter. Veel kinderen hebben een enorme lading speelgoed waar ze na vijf minuten spelen alweer op uitgekeken zijn. Je kunt dus beter kiezen voor dingen waar ze zich langer mee kunnen vermaken, of ze gewoon buiten laten spelen.

Daarnaast is speelgoed van hout beter dan speelgoed van plastic. En ook hier kun je kijken of je iets tweedehands kunt halen.

5. Leer je kinderen (vegetarisch) koken

Als je kinderen eenmaal ouder zijn, is het belangrijk dat ze ook zelf leren over eten. Studenten die nooit hebben leren koken, leven sneller op (in plastic verpakte) maaltijdsalades dan zij die al op hun twaalfde spaghetti op tafel konden zetten.

Leren koken is dus onmisbaar voor duurzaam opvoeden. Je kunt samen biologische seizoensgroenten uitzoeken en ze leren over voedselverspilling, en hoe je dat kunt voorkomen. Een win-winsituatie, omdat je zelf uiteindelijk ook minder in de keuken hoeft te staan!

6. Laat ze vaak naar buiten gaan

We moeten leren weer contact te maken met de natuur, schreven we vorige maand. En dat begint natuurlijk al als je kind bent. Kinderen die geen positieve ervaringen hebben met de natuur, voelen zich er als volwassene ook minder mee verbonden.

Dan zijn ze niet alleen minder gelukkig, maar hebben ze ook minder motivatie om zich in te zetten voor de wereld. Dus laat je kinderen veel en vaak buitenspelen, neem ze af en toe mee naar het bos en ga misschien zelfs een keer kamperen. Vinden zij ook leuk!

Dit vind je misschien ook interessant: Hoe digitalisering onze kinderen ziek, ‘dom’ en ongelukkig maakt

7. Ga eens naar de kinderboerderij

Kinderen moeten niet alleen van de natuur leren houden, maar ook van andere wezens: koeien, geiten, schapen en ga zo maar door.

Zo leren ze de natuur te bewonderen en weten ze dat ze onderdeel zijn van een veel groter geheel. Bovendien zijn tripjes naar de kinderboerderij en dierentuin ook gewoon heel gezellig.

8. Beperk de ‘schermtijd’ een beetje

Toen ik elf was, kreeg ik mijn eerste knalroze klapmobieltje. Nu zijn er al veel peuters en kleuters die beter met een iPad om kunnen gaan dan menig volwassene en zelfs op een tijdschrift proberen te swipen. Lekker makkelijk om ze zichzelf mee te laten vermaken, maar op de lange termijn niet zo heel goed: voor de elektriciteit, maar ook voor je kind zelf.

Ze zullen het misschien niet leuk vinden om minder naar een scherm te kijken dan hun leeftijdsgenoten, maar op de lange termijn zullen ze je dankbaar zijn.

9. Laat je kinderen naar school fietsen

Veel kinderen worden met de auto afgezet op school; kunnen hun ouders meteen door naar kantoor. Maar als je je kinderen aanleert om veel te lopen en fietsen, zullen ze ook later misschien sneller de auto laten staan. Fietsen is leuk! (En kost een stuk minder benzine.)

Lees ook: Bedrock Approved: fietsen door de regen in stijl met een regenjas van plastic flessen

10. Leer ze goed omgaan met geld

Zakgeld, het blijft een dingetje. Hoeveel geef je je kinderen en, belangrijker, in hoeverre reguleer je wat ze ermee doen? Kinderen hebben de neiging om meteen te kopen wat ze op dat moment graag willen.

Vaak is dat prullaria, terwijl het natuurlijk beter is om te sparen voor duurzamere dingen. Als je daarmee oefent, ontwikkelen ze vanzelf de juiste mindset.

11. Duurzaam opvoeden door te praten over het milieu

Misschien nog wel het allerbelangrijkste: praat erover. Nee, je hoeft je puber niet te confronteren met Cowspiracy of Forks over knives, maar het is wel belangrijk om ze bewust te maken van milieuproblematiek.

Vertel ze – op een niet al te angstaanjagende manier – over de opwarming van de aarde, over voedselverspilling, over alle andere dingen die ze moeten weten. Het is aan hen wat ze ermee doen, maar het is belangrijk dat ze het in ieder geval weten. Er zijn een heleboel leuke boeken en tv-programma’s die je daarmee kunnen helpen!

Meer over opvoeden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️