Emma Bering
Emma Bering Betere wereld 10 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Tweedehands kleding kopen? Hier moet je op letten volgens een expert

Tweedehands kleding wordt tegenwoordig steeds meer gekocht. Niet alleen is het beter voor je portemonnee, ook is het goed voor het milieu. Maar waar moet je eigenlijk precies op letten bij het kopen van tweedehands kleding?

CEO en founder van The Next Closet (een duurzame marktplaats voor het kopen en verkopen van designerkleding) Thalita van Ogtrop geeft 5 essentiële tips.

Tweedehands kleding kopen: hier moet je op letten

Met tweedehands kleding kan je veel geld besparen en tegelijkertijd een supertof fashion item scoren. Maar het kan soms best lastig zijn om te bepalen wanneer een item geschikt is of niet. Thalita van The Next Closet geeft je daarom een aantal handige tips waar je op kan letten bij het kopen van tweedehands kleding.

Ga voor een investment piece

Investeer in investment pieces, wat je heel lang gaat dragen. Bijvoorbeeld een klassieke blazer, wollen trui, trenchcoat, little black dress en een klassieke tas  zijn items waar je het beste in kan investeren. Hoe tijdlozer, hoe beter de investering. Wellicht geef je ‘m later door aan je (klein)kinderen. Quality never goes out of fashion.

Ook tweedehands zijn er echte parels te vinden. Bij The Next Closet zijn er volop investment pieces van mooie merken zoals Chanel, Isabel Marant en Yves Saint Laurent. Maar ook laagdrempeliger van Filippa K, Karen Millen of Acne.

Kan je het (later) doorverkopen met een goede waarde?

Vraag jezelf, tijdens de aankoop van een nieuw item, af of je het ook ooit kan doorverkopen. Let hierbij goed op de kwaliteit van de stof, het materiaal en of het een van bekend merk is. Op sommige items kan je zelfs winst maken, als je het scherp inkoopt en in goede conditie verkoopt. Zo heb je ook nog iets aan je ‘oude’ item!

https://www.bedrock.nl/zero-waste-tip-koop-minder-kleding/

Laat je niet leiden door trends

Let niet teveel op trends met het kopen van items. Trends die nu spelen zijn natuurlijk leuk, maar wellicht over een jaar niet meer. Zorg ervoor dat je meer tijdloze items in je kast hebt hangen. Het zou toch heel jammer zijn als het uit de mode raakt en je het niet meer kwijt kan. Weggooien is zonde.

Let op de kwaliteit van de materialen

“Mooi wol, katoen en leer verliest nooit z’n waarde,” zegt Thalita. Dat zijn van die materialen die, als je het wast, lang goed blijven. Kies ook voor zo min mogelijk blends van materialen, maar voor natuurlijke materialen zoals wol, katoen, zijde of leer. Deze gaan langer mee en zijn veel makkelijker te recyclen. Zo min mogelijk gebruik van chemicaliën is niet alleen goed voor het milieu, het gaat ook langer mee.

Verder is het belangrijk om goed te kijken naar hoe een product is gemaakt? De voering, rits, knopen. Dit zegt ook al veel over de kwaliteit en waarde van het item.

Welke kledingmaterialen zijn nou eigenlijk duurzaam? (en welke niet)

Let op de seizoenen

Per seizoen zijn er altijd items die populair zijn om te kopen en verkopen. Zo is er in de lente en zomer meer vraag naar zonnebrillen en in de winter meer vraag naar truien, jassen en biker boots. Jurken verkopen volgens Thalita altijd goed: “Er zijn altijd wel huwelijken, feesten of een vakantie waar mensen jurken voor nodig hebben.” Naast de populaire items kan je ook goed inspelen op de seizoenen. Zet vlak voor de start van een nieuw seizoen je kleding te koop op The Next Closet. Dan is er gegarandeerd vraag naar!

Meer tips voor je (duurzame) kast?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️