Emma Bering
Emma Bering Better World 27 aug 2018

8 manieren om jouw kledingkast te minimaliseren

Ben jij iemand die eigenlijk te veel kleren heeft, maar ze liever niet wegdoet? Dan wordt het waarschijnlijk tóch tijd om je kast even op te ruimen en te kijken wat je echt nodig hebt en draagt. Zonde van de ruimte én waarschijnlijk kan je iemand anders blij maken met jouw kleding. Acht handige manieren om effectief door je kledingkast te gaan!

Op het moment dat je deuren en lades van je kledingkast niet meer dicht kunnen, moet er toch ergens een lampje gaan branden. Jij hebt te veel kleding. Dat heb je echt niet allemaal nodig en waarschijnlijk heb je de helft al een paar maanden niet aangeraakt. Steek je handen maar uit je mouwen, want deze kledingkast gaan we minimaliseren!

Je kledingkast minimaliseren

Je wilt je kledingkast minimaliseren, maar hoe begin je? Gelukkig zijn er een aantal tips die jou goed kunnen helpen met dit proces.

Ga door je hele kledingkast heen de grote schoonmaak

Open de deuren van je uitpuilende kledingkast. Haal vervolgens stuk voor stuk de kledingitems uit de kast en verdeel ze over drie stapels: bewaren, weg en misschien. Houd hier rekening bij dat de ‘weg’ stapel natuurlijk de grootste moet zijn, anders heeft het niet zoveel zin.

Nieuwe garderobe nodig? Zo organiseer je een succesvolle kledingruil

Stel jezelf de volgende vragen

Vind je het moeilijk om te bepalen op welke stapel ze komen? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Heb je het item in het afgelopen jaar nog aangehad?
  • Is het te oud of te klein?
  • Heb je het item dubbel?

Als je op deze vragen ‘ja’ kan beantwoorden, wordt het tijd om afscheidt te nemen van deze items.

Geef je kleding een tweede leven

Heb je bijvoorbeeld speciale items gekocht voor één event die je vervolgens nooit meer aan hebt? Of heb je gewoonweg heel veel mooie kleren. Geef dit item dan een tweede leven. Kijk of je nog vrienden hebt die misschien willen overnemen, breng dit naar de kringloop of verkoop je kleding

Je kleding verkopen kan via The Next Closet. Dat is een online webshop waar je designerkleding met flinke kortingen kunt kopen én verkopen. Het zou toch zonde zijn als je een mooie designer tas of jurk hebt die je nooit meer aanraakt. Daar kan vast iemand anders heel gelukkig van worden! En zo verdien je zelf nog een zakcentje bij.

Bewaar kleding in dozen

Is het zomer? Stop dan je winterkleding in dozen. In de winter stop je natuurlijk de zomerkleding in dozen. Berg deze dozen ook op en laat ze niet open ergens rondslingeren. Een goede opbergplek is onder je bed of bovenop de kast. Zo blijft de kledingkast overzichtelijk en rustig.

Overzicht van al je kleding

Nu dat je de kleding die je niet meer nodig hebt dit seizoen hebt opgeborgen in dozen, wordt het tijd om je kledingkast weer in te richten. Het belangrijkste is dat je overzicht hebt. Als je de deuren van je kast opent moet je eigenlijk een compleet overzicht hebben van de items die erin zitten.

Welke kledingmaterialen zijn nou eigenlijk duurzaam? (en welke niet)

Zo houd je je kledingkast minimalistisch

Goed, je kledingkast is opgeruimd en georganiseerd. Dat betekent gelukkig niet dat je nooit meer nieuwe items mag kopen. Je moet gewoon even weten waar je op moet letten.

Zorg ervoor dat je de basics in de kast hebt liggen

Basics zijn altijd goed en kan je ook altijd aantrekken. Het is natuurlijk prima als je een paar statement items hebt, maar een hele kast vol statements gaat niet werken. Het fijne van basics is dat je ze kan blijven combineren. Zo heb je dus nooit kleding tekort.

Koop duurzame items die lang meegaan

Wil je dan wel iets nieuws kopen? Kies dan voor tweedehands. Ga bijvoorbeeld naar een tweedehands winkel. Daar zijn vaak genoeg leuke items van prima kwaliteit te vinden.

Via The Next Closet kun je natuurlijk ook mooie kleding online kopen. Heb je een speciaal event? Of wil je een keer echt een bijzonder item kopen, maar niet meteen al je spaargeld opmaken? Dan is dit een goede oplossing. Deze items gaan natuurlijk een stuk langer mee en hecht je waarschijnlijk meer waarde aan dan een goedkoop item van een fast fashion item.
Kan je het dan niet tweedehands vinden? kies dan voor een duurzamer merk. Vaak betaal je daar wel wat meer voor, maar de kwaliteit is ook beter en het gaat langer mee.

 

Let op met het kopen van nieuwe items

Het is natuurlijk niet zo dat je nooit meer wat mag kopen. Maar bedenk wel voordat je iets koopt of je het ook echt nodig hebt? Of is het eerder iets leuks voor een keer en ligt het daarna in de kast? Maar let ook op de kwaliteit van de kleding. Hoe lang gaat het mee? Als je daar goed over na hebt gedacht voel je je beter over je beslissing en is het geen impuls inkoop.

Meer lezen over een duurzame kledingkast?

In samenwerking met The Next Closet

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
8 manieren om jouw kledingkast te minimaliseren
Sluiten