Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 7 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Waar is jouw sportkleding van gemaakt? Dit zijn de voordelen van hennep

Als je een beetje een sportliefhebber bent (ja, yoga telt ook) en bewust wilt leven, ken je waarschijnlijk de struggle: bijna alle sportkleding is gemaakt van synthetische stoffen. Polyester, acryl, nylon… Allemaal bevatten ze plastic vezels. Polyester wordt zelfs gemaakt van dezelfde stof als plastic flesjes! En dat is niet alleen voor ons lichaam, maar óók voor de planeet niet zo fijn. Waarom dat is, kun je vast wel bedenken, maar voor de zekerheid noemen we het toch nog maar even (dat kunnen we immers niet vaak genoeg doen). Om te beginnen zijn de grondstoffen waarvan die kleding wordt gemaakt niet geheel oneindig. Of nou ja, niet geheel… Eigenlijk helemaal niet. Ze worden bijvoorbeeld gemaakt van olie, kolen en gas. Niet alleen raken de toegankelijke bronnen van die fossiele brandstoffen binnen veertig jaar uitgeput, de verbranding ervan zorgt ook nog eens voor de productie van CO2.

Maar dat is niet het enige: plastic in kleding vervuilt namelijk ons water. Bij iedere wasbeurt van synthetische kleding komen er kleine plastic vezels in het spoelwater terecht wat onze waterzuivering er maar deels uit kan halen. De rest belandt weer in ons drinkwater of in de zee, waar vissen het binnenkrijgen.

Iron Roots maakt sportkleding van hennep

Het moge duidelijk zijn: er moet een natuurlijk alternatief komen voor kleding. Nu zijn er al behoorlijk wat kledingmerken die de duurzame richting inslaan, maar op het gebied van sportkleding is er nog minder vooruitgang. Gelukkig is daar Erik de Groot van Iron Roots. ‘Eigenlijk is het best raar dat wij sporten in mooi uitziende plastic zakken’, bedacht hij op een dag – en dus deed hij er wat aan.

Zo ontdekte hij de voordelen van hennep. De plant heeft weliswaar een beetje een slechte reputatie, maar wat veel mensen niet weten is dat het ook heel goed als duurzame grondstof kan dienen. Hennep gebruikt bijvoorbeeld maar 25 procent van het land en water dat katoen gebruikt en zorgt voor ongeveer 60 procent minder CO2-uitstoot dan polyester. Bovendien is sportkleding van hennep heel sterk, ademt het goed en is hennep van nature antibacterieel, aldus Erik. Met andere woorden: yes, minder zweetluchtjes!

Om de stof wat zachter te maken, is ook organisch katoen toegevoegd. Deze mixstof van natuurlijke, hoogwaardige materialen wordt verwerkt tot kleding voor allerlei gelegenheden. Wil je hardlopen of fitnessen dan ben je aan het goede adres, maar dat geldt ook als je liever voor yoga gaat. Iron Roots maakt bovendien kleding voor zowel mannen als vrouwen. De webshop opent medio juli.

Voor de Wereld van Morgen

Maar niet alleen op het gebied van duurzaamheid doet Iron Roots het goed. Het merk wil ook zo transparant mogelijk zijn over de productie van kleding. Iets waar veel andere bedrijven een voorbeeld aan kunnen nemen. Daarnaast produceert ze veel lokaal. Houden we van! En natuurlijk zijn er grootse dromen: ze wil heel graag een hele kledingketen opzetten in Europa.

De onderneming wordt dus niet voor niets gesteund door Voor de Wereld van Morgen. Dat is de community van ASN Bank die duurzame ondernemers op weg helpt. Niet alleen met financiering, maar ook met kennis, publiciteit en een netwerk. Op de website Voor de Wereld van Morgen vind je nog veel meer duurzame ondernemers. Je kunt daar inspiratie opdoen voor de leukste duurzame gadgets en projecten, maar óók om bijvoorbeeld je eigen bedrijf te starten. Werk jij mee aan een betere wereld?

In samenwerking met ASN Bank

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waar is jouw sportkleding van gemaakt? Dit zijn de voordelen van hennep
Sluiten