Waarom iedereen zou moeten opvoeden zoals homoseksuele ouders
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F01%2FTallie-Robinson-homoseksuele-ouders-opvoeden.jpg)
‘Met de paplepel ingegoten’, ‘jong geleerd is oud gedaan’… er zijn genoeg uitdrukkingen en gezegdes die ons vertellen dat onze opvoeding een Heel Grote Rol speelt in ons latere leven. En dat geldt al helemaal voor onze ideeën over gender. Onze verwachtingen van man en vrouw worden al duidelijk nog vóór een baby is geboren, bijvoorbeeld door een gender reveal, roze of blauwe babyshowers met poppen dan wel autootjes als cadeautje en uitspraken als ‘Een jongen! Dan wordt ‘ie vast heel stoer’.
Dat betekent ook dat als we de genderongelijkheid op welk vlak in de maatschappij dan ook willen aanpakken, we daarmee moeten beginnen in de opvoeding. Wist je bijvoorbeeld 8,5 procent van de meisjes in Nederland later niet wil werken zodra ze moeder worden, en ruim 40 procent maximaal twee dagen in de week wil werken> Slechts 2,6 procent van de meisjes ziet een fulltime baan zitten als ze een gezin krijgen, vertelt NOS ons.
En nee, dat hebben die meisjes echt niet zomaar zelf bedacht – dat kijken ze af van hun omgeving én ouders. Hoewel Nederland het relatief goed doet, blijkt namelijk dat slechts een derde van de mannen in Europa dagelijks iets in het huishouden doet, tegenover 80 procent van de vrouwen.
Daar kunnen ze niet altijd iets aan doen: het is wettelijk bepaald dat vrouwen veel langer zwangerschapsverlof krijgen, dat is ook handig voor borstvoeding, en het is nu eenmaal heel makkelijk om daarna die rolverdeling aan te blijven houden. Maar die moet wel anders.
Heteroseksuele en homoseksuele ouders
Dat is ook precies waar Erica Merrill over schrijft in haar blog. Ze is zelf samen met een vrouw, en merkt dat vooral haar heteroseksuele vrienden in zo’n ongelijke rolverdeling in het huishouden terecht komen. Je weet wel, zo’n gezin waarin de vrouw alles laat vallen om voor een ziek kind te zorgen terwijl de man gewoon naar kantoor gaat, en de vrouw blijft hameren op een vaste bedtijd terwijl de man het kind verwent met laat opblijven.
Dit vind je misschien ook interessant: Leren van de Zweden: waarom opvoeding meer is dan een paar liedjes zingen
Hoewel ieder stel anders opvoedt – lang niet elk heteroseksueel stel zal erg traditionele genderrollen hebben en homoseksuele ouders zijn ook zeker niet over één kam te scheren – is het in principe natuurlijk logisch dat twee ouders van hetzelfde geslacht een gelijkere taakverdeling hebben. Om het even heel basic te zeggen: twee mannen zullen zich toch over een kind moeten ontfermen, zelfs als dat niet ‘mannelijk‘ is, en twee vrouwen kunnen niet allebei thuisblijven voor de opvoeding, zelfs als dat ultiem ‘vrouwelijk’ zou zijn.
Opvoeden gebaseerd op tijd en kwaliteiten
Kortom: bij het verdelen van de taken bij homoseksuele ouders wordt helemaal niet – bewust dan wel onbewust – gelet op genderrollen, maar waarschijnlijk op wat praktisch is of wie zich waar het beste bij voelt. “Natuurlijk is de verdeling nooit helemaal eerlijk”, schrijft Erica, “maar onze rollen worden niet beïnvloed door verwachtingen over gender, en onze talenten al helemaal niet. Mijn vrouw kookt beter dan ik, ik ben juist beter in huishoudelijke klusjes. Ik krijg meer tijd met de baby omdat ik vaak thuis werk, maar zij begint laat en doet de ochtendroutine.”
Erica is blij dat ze de opvoeding met een vrouw doet, en ze lekker zelf het autostoeltje moet installeren in plaats van ervan uit te gaan dat een man dat wel doet. Haar advies voor heteroseksuele vrouwen? “Vraag je eens wat vaker af hoe je de opvoeding aan zou pakken als je samen met een vrouw was. Kies bijvoorbeeld een kinderdagverblijf bij het werk van je man – kan hij je zoon of dochter mooi ophalen aan het einde van de dag. Misschien gaat ‘ie zelf wel uit zichzelf stofzuigen!” Dat is niet alleen beter voor jou, maar ook voor je kind – gendergelijkheid moet immers met de paplepel worden ingegoten.
Meer lezen over gender(on)gelijkheid:
- Hoe genderrollen onze authenticiteit in de liefde verpesten (en wat we daaraan kunnen doen)
- Europese festivals pleiten voor gendergelijkheid
- Luistertip: DAMN, HONEY is de beste Nederlandstalige podcast over feminisme