Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Werk 18 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Niet zo happy op je werk? Dit zijn 3 bewezen manieren voor meer werkgeluk (óók in je huidige baan)

Veel mensen lijken eeuwig op zoek te zijn naar hun droombaan, in de hoop op meer werkgeluk. Maar soms zit werkgeluk ‘m niet in een andere baan, maar in factoren die je kunt veranderen in je huidige werk. We doken de wetenschap in en zetten manieren om meer werkgeluk te bereiken voor je op een rijtje.

Iedereen wil een baan waar hij gelukkig van wordt. Maar welke factoren dragen daar nu echt aan bij? Let science speak. 

3 bewezen manieren voor meer werkgeluk

1. Keep your friends close but your colleagues closer 

In één van de meest grootschalige studies van Harvard University werd onderzocht welke factoren bijdragen aan een gelukkig en gezond leven. Een belangrijke bevinding uit dit onderzoek was dat vruchtbare, respectvolle relaties in extreme mate verantwoordelijk zijn voor ons geluk. In nog een andere studie gaf 70 procent van de deelnemers aan dat vrienden op het werk de meest cruciale factor is voor een gelukkig werkleven.

Good to knowWaarom het een goed idee is om vrienden te worden met je collega’s

Meer werkgeluk ontstaat dus vanzelf op een werkplek waarin je vriendschappelijke, respectvolle relaties aangaat met je collega’s. Da’s soms niet zo eenvoudig, maar daarom onze beste raad: keep your friends close, but your collegues closer. Je brengt namelijk vaak méér tijd met je collega’s dan met je vrienden door!

2. Bewegen maar

We kunnen er niet genoeg op hameren: beweging is zó belangrijk! Niet alleen is langdurig stilzitten ongezond (zoals we onlangs nog lazen op NOS), door beweging worden we ook gelukkiger en drukken we stress de kop in.

Lees ook: Zo vind je balans op de werkvloer (oftewel, meer yin in je werk ervaren)

Voor werkgeluk is voldoende beweging dus van cruciaal belang. En dat hoeft echt geen high intensity interval training te zijn, want zelfs een simpele wandeling doet al wonderen. In dit onderzoek wordt bijvoorbeeld overtuigend aangetoond dat wandelen bijdraagt aan meer creativiteit en positief is voor het geheugen.

3. Meditatie

De positieve effecten van meditatie zijn meerdere keren wetenschappelijk bewezen. Meditatie is in feite niets meer of niets minder dan je hoofd vrijmaken door je gedachten heel bewust te focussen. Uit onderzoek is gebleken dat meditatie helpt bij het reguleren van stress en dat het werkgeluk boost.

Je kan dus meer werkgeluk inbouwen door af en toe een meditatiemoment in te lassen. Weet je niet waar je moet beginnen? Dit zijn 7 meditatie video’s die je gewoon achter je bureau kunt kijken voor een korte break.

Fijne Bedrock-meditaties:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️