Fatma Genç
Fatma Genç Werk 21 sep 2019
Leestijd: 7 minuten

Zo vind je balans op de werkvloer (oftewel, meer yin in je werk ervaren)

Het wilde westen gaat nog altijd uit van de yang-georiënteerde definitie van succes: geld, macht, likes, vooruitgang, prestatie drijven ons nog in overvloed. Op het eerste gezicht zou je zeggen dat ik het voor elkaar had: een huis gekocht op mijn 23e, een baan waar ik op internationaal niveau evenementen en samenwerkingen voor mocht opzetten en zelfs prijzen voor gewonnen heb. En toch kon ik steeds vaker niet genieten van waar ik mee bezig was. Na een aantal (fysiek) rake klappen van mijn klim op de carrièreladder besloot ik om een periode niets te doen.

Yin en Yan in Azië

Ik begon mijn sabbatical op reis in – natuurlijk – Azië, en besefte hoe belangrijk de balans tussen de yin- en yang-energie binnen een cultuur is. Dankzij de oosterse ontspannen, doch chaotische leefstijl werd het me duidelijk dat ik me vooral had bewogen in een masculine omgeving en dat het niet vreemd was dat ik daarin mee was gegaan. Het was een openbaring om te ontdekken dat ik veel te streng en veel te hard was geworden voor mezelf en de wereld om me heen – en vooral dat het niet allemaal hoorde bij mijn identiteit, maar dat ik onbewust een product geworden was van de overheersende norm: hard werken, succesvol zijn, geld verdienen, succes delen, nog harder werken en vooral blij zijn dat dit je lifecycle is.

Lees ook: Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)

Ondanks dat er meerdere onderzoeken zijn die bewijzen dat een 40 uur durende werkweek niet altijd voor optimale resultaten, topvorm productiviteit of levensgeluk zorgen, is werk nog altijd de grote, rode, draad van mijn leven. In mijn introspectie tijd verzamelde ik allerlei inzichten om tot meer balans te komen en om meer bij mezelf te blijven ondanks de ook erg spannende wervelwind van zaken doen. Ik bundelde alle lessen in een boekje die ik lanceerde afgelopen zomer: Yin Koningin.

Het is fantastisch om gedreven te zijn, en nog en nog meer verrijkend als we onze interne balans kunnen behouden, terwijl we ons inzetten voor grotere doelen, zowel in dienst als voor onze eigen ondernemingen. Hieronder vind je inzichten uit Yin Koningin toegepast op de balans op de werkvloer.

Man vs. Machine

Op de lagere school leren we dat goede cijfers een must zijn en slechte cijfers dienen verbeterd te worden. We worden klaargestoomd in onze meest vormende puberjaren een keuze te maken voor een pakket op de middelbare school, voor een studie waarvan we nog geen enkel benul hebben, dat dan weer leidt naar een mogelijke baan. We worden gedwongen levens-bepalende keuzes te maken op leeftijden waarop we misschien het concept leven nog niet eens hebben begrepen. Deze focus naar succes, vooruitgang en prestatie heerst in onze huidige maatschappij – allemaal yang.

Ook interessant: Op dit tijdstip werkt je brein het best (handig om te weten)

Het is dus ook niet heel vreemd dat bedrijven meer machine zijn dan menselijk. Snelheid, groei, innovatie, competitie, investeringen en geld spelen veel grotere rollen dan menselijkere waarden. Enerzijds helpt het ons in onze mobiliteit, verbinding met de rest van de wereld, onze vooruitgang.

Anderzijds leven we steeds meer vanuit onze linkerhersenhelft (intellect, ratio, calculaties), minder vanuit onze rechterhelft, raken we geïsoleerd door social media en leiden we onder keuzestress door alle mogelijkheden van online en technologische wereld. De mechanisering zit diep geweven in hoe wij als mensen met elkaar omgaan, terwijl al dat de mens heeft interdependentie is: we hebben het met elkaar te doen op deze wereld.

Meer gevoel op je werk

In de trend van ‘een betere wereld begint bij jezelf’, dit zijn manieren om meer menselijkheid te integreren in je zakelijke leven:

Wat heeft een mens en een machine (nog) niet? Dromen, ambities, gevoelens – allemaal verborgen in onze rechterhersenhelft. Wanneer we deze delen, zorgen we ervoor dat ons brein wat meer in balans komt. Wie weet word je gehoord door je manager en ontvang je een voorstel voor een andere positie.

Emoties. Het onderdrukken van emoties kan ervoor zorgen dat deze op ongepaste en onverwachte momenten opspelen. Probeer dan ook ‘mindere’ momenten niet te onderdrukken. Het is oké om te zeggen dat je een ***-weekend hebt gehad – zonder dat je alles tot in de details hoeft te vertellen.

Vind je vast ook leuk: Je brein in topconditie houden: dit voedsel helpt je daarbij

Mensen zijn imperfecte wezens. Wees niet bang te falen of fouten te maken. Als iedereen alles altijd heel goed zou doen, waar zou de ontwikkeling dan zitten? Juist door een misschatting, een te late deadline of een miscommunicatie leren we te verbeteren.

Teamwork. Wanneer competitie binnen een bedrijf overheerst (op strategisch niveau) is onderlinge rivaliteit onontkomelijk. Juist door op elkaar te letten en voor elkaar te zorgen, bouw je sterke teams die nog sterkere diensten leveren. Valt het je op dat een collega er steeds minder gelukkig uit ziet? Geef dat dan aan. Zou jij zelf toch ook willen?

Masculine vs Feminine

Alles heeft een tegenovergestelde kracht om in balans te zijn volgens de filosofie van Yin en Yang. De nacht kan niet zonder de dag en zo kan het mannelijke niet zonder het vrouwelijke. Een business die vanuit yang gedreven is, is niet per definitie uit balans, maar het is nog vaak dat de mannelijke cultuur de norm stelt.

Meetings waarbij er een mooie dame aanschuift om het oog plezier te geven zijn, helaas, geen uitzonderingen. Eerder heb ik zelf ook verkapte seksistische opmerkingen weggewaaid. Wanneer ik namelijk niet vereerd reageerde werd me verweten dat ik te serieus hapte. Onbewust werd ik veel strenger voor mijzelf: ik droeg geen opvallende kleren meer, zocht geen gezelligheid op tijdens kantooruren en werd negatiever jegens vrouwen die wel tijd namen voor verzorging en ontspanning.

Lees ook: Mannen verkeren in een crisis: wat is mannelijkheid en bestaat het überhaupt nog in de 21ste eeuw?

Maar is het niet juist krachtig om vrouwelijkheid, zachtheid, verzorgdheid te omarmen als tegenhanger van haantjesgedrag, hardheid en overcompensatie, zowel voor mannen als vrouwen? Mijn moeder heeft een kalme, verhelderende houding ten opzichte van de strengheid en sturing van mijn vader. De balans tussen mannelijk- en vrouwelijkheid zou wat mij betreft een standaard eis moeten zijn voor alle grote bedrijven.

Dit zijn manieren waarop we de disbalans kunnen signaleren en aanpassen:

Het voelt veiliger om een seksistisch opmerking weg te wuiven maar dit houdt wel een norm of cultuur in stand. Terwijl wanneer we het uiten er een situatie ontstaat waarbij jij dan wel de persoon die je aanspreekt beiden leren en ontwikkelen.

Hanengedrag. Is er vooral een man-tot-man energie waarbij je ook als je een sterk punt hebt, niet gehoord wordt? Loop weg uit de situatie. De yang is on it’s top en je hoeft er niet mee in gevecht te gaan.

Omarm dat je zelf bestaat uit vrouwelijke en mannelijke energie. Verzorg jezelf en gun jezelf ruimte om te herstellen na deadlines door even een kop koffie of thee te doen met je team player. Have fun, doe een spel tussen door. Of probeer een meeting gezelliger te maken. Wie zegt dat werk altijd serieus moet zijn?

In een wereld waarin de norm is om te streven een #GirlBoss te zijn (die ik ook aardig beleefde met een acteer-, politieke-, en start-upcarrière) besloot ik afgelopen jaar het tegenovergestelde te doen: stil staan. Het werd tijd voor een introspectie op de impact van en supersonische prestatiemaatschappij waarin ik geen enkele seconde zonder mijn telefoon kon. Ik was mezelf kwijt geraakt door het snelle werk en leeftempo dat ik mezelf had aangemeten. Het niets doen in deze periode kreeg langzamerhand meer vorm, ik verzamelde en schreef over herinneringen, verhalen, theorieën die ik afgelopen 15 jaar met mij meedroeg. Deze tips en reminders aan mezelf heb ik gebundeld in mijn boekje “Yin Koningin”. Ook help ik startende bedrijven en jonge professionals structuur en directie te vinden waarbij de nadruk ligt op de juiste balans tussen werk en cultuur.

Meer Bedrock @ Work?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️