Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Liefde & Seks 21 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Liefde of lust: hoe herken je het verschil?

Weinig dingen in het leven zijn zo complex als liefde. Waar een liefdesrelatie in haar prille begin heerlijk eenvoudig lijkt, wordt ieder samenspel tussen partners na verloop van tijd steeds complexer. Vraag jij je af of er in je relatie (nog) sprake is van liefde, of vermoed je dat er vooral lust speelt? We verhelderen voor het gemak de twee begrippen.

De meeste liefdesrelaties verlopen niet zonder slag of stoot. Waar je in de eerste maanden van een prille relatie nog alles door een roze bril bekijkt, volgt daarna vaak een fase van ontnuchtering. De verliefdheid ebt langzaamaan een beetje weg en je merkt meer en meer irritante trekjes bij de ander op. Geen wonder dat er vragen rijzen als ‘is dit ware liefde, of was dit maar een bevlieging?’. Op zo’n moment is het handig om te weten dat de psychologie een onderscheid maakt tussen liefde en lust. En dat werkt best verhelderend!

Ook interessant: The Sex Issue: bestaat er zoiets als een sexual soulmate?

Het verschil tussen liefde en lust

Het is erg begrijpelijk dat liefde en lust weleens met elkaar verward kunnen worden. Beide sturen ze namelijk hormonen aan die ons opzadelen met positieve gevoelens. Toch zijn liefde en lust niet identiek en kunnen ze bestaan in verschillende combinaties.

Lust

Op MindBodyGreen lezen we dat lust gaat om een intense seksuele aantrekking tot een andere persoon. Bij wijze van metafoor heeft men het weleens over een lijm die zorgt voor een diepe fysieke verbondenheid.

Must-read: Zoveel seks heb je nodig om gezond te blijven (volgens onderzoek van Harvard)

Via Harvard University leren we dat die aantrekkingskracht zijn wortels heeft in de evolutionaire nood om ons voort te planten. Lust wordt voor het grootste deel bepaald door de geslachtshormonen testosteron en oestrogeen. Dit zijn de hormonen die onder meer verantwoordelijk zijn voor ons libido.

Liefde

Bij liefde komt er een belangrijk component om de hoek kijken: hechting. Liefde gaat over een menselijke basisbehoefte om ons te hechten aan mensen die er toe doen.

Lees ook: Op zoek naar de ware? Onthoud dit: saai is goed

Wie herkent zich niet in een veilig, liefdevol gevoel ten aanzien van een (romantische) partner? Vaak uit liefde in een diep vertrouwen en acceptatie van de ander. Het hormoon dat hierbij om de hoek komt kijken is dopamine, een gelukshormoon. Dit verklaart meteen waarom we ons gelukzalig voelen in het bijzijn van de ander.

Zo bepaal je of het om liefde of lust gaat

Heb je het nog steeds lastig om te bepalen of je relatie aangedreven wordt door liefde of lust? Dan kunnen deze richtlijnen misschien helpen:

  1. Lust gaat louter om een seksuele interesse, liefde gaat over een interesse om een persoon beter te leren kennen in al zijn facetten (en op lange termijn).
  2. Lust laat geen plaats voor moeilijke conversaties en pijnlijke emoties. Liefde daarentegen omarmt dit wél en ziet het als onderdeel van de liefdesrelatie.
  3. Lust gaat over onmiddellijke behoeftebevrediging, terwijl liefde vertrouwen en commitment opbouwt over een langere tijdsperiode.
  4. Lust wordt gekenmerkt door opwinding, fantasie en spanning, terwijl liefde toelaat om kwetsbaarheid te uiten.
  5. Lust kan impulsief, obsessief en hopeloos zijn, terwijl liefde meestal iets stabiels en zekers is.
  6. Lust doet denken aan een ‘high‘ die kenmerkend is bij verslavingen. Liefde daarentegen is veel gebalanceerder en kent minder hoge pieken en dalen.
  7. Lust ebt weg doorheen de tijd, terwijl liefde de tand des tijds kan doorstaan.

Boeiend onderwerp he? Vinden wij ook. Is wat er speelt in jouw relatie nog steeds niet helder? Misschien ben je wel benieuwd naar het geheim van een goede relatie. Succes!

Meer over relaties

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️