Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 13 sep 2019
Leestijd: 5 minuten

Dit is de beste manier om je relatie te beëindigen, aldus een relatie-expert

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: break-ups zijn hoe je het ook went of keert, altijd k*t. Ondanks de opluchting en dat je wéét dat het beter is zo, gaat het toch altijd gepaard met heftige emoties. Heel veel emoties. Je wilt het break-up-moment daarom liever niet nog pijnlijker maken dan het al is. Daar zijn gelukkig een aantal manieren voor.

Om het ‘het-is-uit-gesprek’ een stukje makkelijker te laten verlopen, zijn er een aantal vuistregels waar je je aan kan houden.

Je relatie uitmaken op een gezonde manier

Om erachter te komen hoe je je relatie op de minste pijnlijke manier kan beëindigen, sprak MindBodyGreen met relatie- en welzijnscoach Shula Melamed.

Volgens haar maak je het uit op een gezonde manier als je deze tips hanteert:

Negeer de ander nooit

Deze eerste tip geldt vooral wanneer je met iemand aan het daten bent. Als je dit leest, ben je waarschijnlijk op een leeftijd dat je het echt niet meer kan maken om niks te laten horen en ‘het wel dood kan laten bloeden.’ Als iemand de moeite waard was op mee af te spreken, is hij/zij dat ook om vriendelijk te laten weten dat het toch niet gaat werken.

Lees ook: De overweging: maak je het uit of blijf je bij elkaar?

Heb je iemand maar een paar keer gezien? Dan is een berichtje ook prima (ligt aan waar jij je prettig bij voelt en hoe jullie band is), maar ghosten is in elk geval not done.

Wees eerlijk en empathisch

Hoe langer de relatie heeft geduurd, hoe voorzichtiger je wilt zijn met de break-up, meent expert Melamed. Voorzichtig als in: wees bedachtzaam met wat je gaat zeggen. Wees begrijpend, lief en eerlijk. Er kunnen veel redenen zijn waarom een relatie niet meer werkt, wanneer je de tijd neemt om daar eerlijk over te zijn, is er waarschijnlijk ook meer begrip van de andere kant.

Ook interessant: Waarom liefde vaak in haat verandert als een relatie eindigt (en hoe het anders zou kunnen)

Volgens Melamed draait een volwassen break-up om je in de schoenen van je partner te kunnen verplaatsen, respect te tonen en lief te zijn. Eigenlijk precies zoals jij zou willen als de rollen waren omgedraaid.

Let op de details van het moment suprême

Woorden zijn vaak niet eens het belangrijkst in communicatie, want lichaamstaal heeft een stuk meer impact dan je denkt. Wees je dus ook bewust van hoe je zit en je toon.

Melamed pleit bij een break-up daarom altijd voor:

  • dat het op een rustige plek gebeurt waar jullie privacy hebben. Een plek waar jullie goed kunnen praten je je niet gehaast of oncomfortabel voelt.
  • een open en attente lichaamshouding. Een gesloten lichaamshouding (zoals je armen over elkaar of op je nagels bijten) wijzen erop dat je het gesprek liever niet wilt hebben. Heb beide benen op de grond, draai je lichaam naar de ander en sla je armen niet over elkaar. Op die manier moedig je een open gesprek aan.
  • oogcontact. Er is weinig zo onpersoonlijk als een gesprek (helemaal één van dit kaliber) te hebben met iemand die constant wegkijkt. Oogcontact met je partner maken, laat zien dat je moedig genoeg bent om eerlijk te zijn over je gevoelens en je bereid bent de ander ook aan te horen.
  • niet wijzen naar elkaar. De ander de schuld geven, draagt niet bepaald bij aan een volwassen break-up. Focus je tijdens het gesprek op hoe jíj je voelt, niet op wat de ander allemaal wel of niet heeft gedaan. Zeg dus liever “ik heb ruimte voor mezelf nodig” in plaats van “je legt te veel druk op me”. Pas wel op dat je niet om de waarheid heen draait, maar wees respectvol.
  • vertellen wat je van de relatie hebt geleerd. Misschien is het daar wat vroeg voor, maar het is ook een mooi moment om uit te lichten wat de mooie dingen zijn die je van je partner hebt opgestoken en te vertellen hoe dankbaar je daarvoor bent.
  • luisteren naar de ander. Geef de ander altijd de ruimte om eerlijk te kunnen zijn over zijn of haar gevoelens. Naar de ander luisteren, betekent niet meteen dat jij moet afzien van je keuze, maar wél dat je respect hebt voor het gevoel van je ex.

Wees empathisch op social media

Wanneer jij degene bent die een punt zet achter de relatie is er een grote kans dat jij sneller bent in het verwerkingsproces dan degene die gedumpt wordt. Hoe opgelucht en blij je ook bent en na twee weken alweer vrolijk aan het Tinderen bent, wees bedachtzaam met wat je op social media post.

Dit vind je vast ook interessant: Waarom jullie niet bij elkaar pasten (en nog 5 andere dingen om in gedachten te houden na een break-up)

Of het een nieuwe vlam is of wilt laten weten dat je freshly single bent, je kan er beter nog even meewachten. Voor jou maakt het misschien niet veel uit, maar het kan een flinke trap na zijn voor je ex. Denk vooral in de eerste periode eerst aan je ex vóórdat je iets online knalt.

“Dat betekent niet dat je krampachtig dingen moet verbergen, maar zorg in elk geval dat áls je iets post, het oprecht is en je het niet onbewust doet om je ex te laten weten dat het goed met je gaat,” zegt Melamed.

Eerlijk zijn is soms niet de makkelijkste optie, maar soms wel de beste.

Meer relatietips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️