Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 8 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

De overweging: maak je het uit of blijf je bij elkaar?

Een relatie uitmaken is niet niks. Maar soms kan je niet anders. De liefde is voorbij, je wilt alleen verder of misschien verbreekt de ander de relatie. Maar wat als je het niet weet? The School of Life legt uit wanneer je je relatie wilt behouden en wanneer je de relatie wilt verbreken. 

Het idee dat liefde voor altijd is en dat je altijd over je oren verliefd hoort te zijn, helpt daar niet bij.

De eeuwige zoektocht

De romantische, maar ouderwetse gedachte dat je voor altijd bij elkaar moet blijven (en we leefden nog lang en gelukkig) en je relatie alleen maar sky high moet zijn, maakt dat we ons altijd afvragen of onze relatie wel goed genoeg is. Tel daar het enorme datingapp aanbod bij op en daar hebben we de eeuwige twijfel. Is m’n relatie wel goed genoeg? Is er niet iemand anders die beter bij mij past?

Dit vind je vast ook interessant: Millennials zien liefde hetzelfde als de Franse filosoof Sartre (en dit is hoe)

Het romantische beeld van liefde dat we zien in films zaait onbewust een plantje in je hoofd: dát wil ik ook. Waar we vroeger door religie en cultuur werden afgekeurd wanneer je uit elkaar ging, is dat nu véél minder het geval. Steeds sneller en vaker scheiden mensen van elkaar. De samenleving veroordeelt je daar niet meer voor. Wat in sommige opzichten geen slecht idee is, gezien een ruziënde ouders een enorme impact kunnen hebben op een kind. Maar, hoe maak je die keuze?

Ga een aantal dingen na

In plaats van je partner te beschuldigen van allerlei dingen waar jullie het niet over eens zijn, stel jezelf eens open. Vertel je partner rustig waar je niet blij mee bent en verdrietig van wordt. Helemaal als je kinderen hebt, probeer jezelf voor te stellen hoe het is om als jong kind twee nieuwe families te krijgen.

Vraag jezelf ook af hoe normaal het is dat je nog spetterende seks hebt na een aantal jaar. Ben je er klaar voor om je soms sh*t te voelen? En kan je accepteren dat een relatie niet altijd ge-wel-dig is? Wil je hierna nog steeds weg? Vertrek dan, weloverwogen.

Bekijk hieronder de video van The School of Life.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️