Redactie
Redactie Love 16 dec 2018

Een pleidooi voor korte relaties (niets ‘ze leefden nog lang en gelukkig’)

De sprookjes die we vroeger als kinderen hoorden eindigden steevast met ‘en ze leefden nog lang en gelukkig.’ Makkelijker gezegd dan gedaan, want hoezeer we ook ons best doen, vroeg of laat merken we vaak dat onze relaties niet voor eeuwig zijn. Dit kan elke keer weer voelen als een nederlaag. ‘Waarom is het me nog steeds niet gelukt om iemand te vinden waar ik mijn hele leven bij kan zijn?’ In een korte animatie van The School of Life horen we Alain de Botton, een van de bekendste filosofen van het moment, zijn mening geven over dit onderwerp.

Een goede relatie staat gelijk aan een lange relatie

‘De grootse veronderstelling van onze tijd is dat liefde alleen ‘echt’ is als het voor eeuwig is,’ horen we de Botton vertellen. Dit is inderdaad het beeld waar wij mee opgroeien: een goede relatie staat gelijk aan een lange relatie. Ben je een paar maanden gelukkig geweest maar bleek de koek toen op? De relatie wordt als mislukt bestempeld en de liefde evenzeer. Het is een probleem, een mislukking, en iemands schuld, waarschijnlijk die van onszelf.

‘Er zijn mensen die zeker weten dat ze hebben gefaald omdat hun relatie ‘maar’ 32 jaar heeft standgehouden,’ zegt de Botton. ‘Blijkbaar kunnen wij niet vertrouwen op het feit dat een relatie op het ene moment oprecht, belangrijk en betekenisvol kan zijn, maar ook in alle eerlijkheid: tijdelijk.’

We werken steeds harder, maar gaat dat niet ten koste van ons liefdesleven?

Volgens De Botton zijn er een aantal goede redenen om de eeuwige liefde te verheerlijken. Sommige aspecten van de liefde komen pas aan bod nadat mensen lang bij elkaar zijn en het vertrouwen compleet is. Bovendien zullen stellen die denken dat het voor altijd is, keihard werken om de relatie stand te laten houden. Ze zullen alles geven om hun partner te begrijpen en tegelijkertijd zelf leren hoe ze, bij de ander, hun beste zelf kunnen zijn. Een lange, of zelfs eeuwige, relatie kan werkelijk prachtig zijn. Maar het is niet de enige weg, aldus de Botton.

Stel jezelf deze 5 vragen voordat je een serieuze relatie begint

‘Omdat de lange relatie zo’n ideaal is geworden, moeten we ontzettend oppassen dat we de korte liefde niet op wrede wijze onderdrukken.’

Volgens de Botton zouden we de korte liefde niet als een mislukte versie van de lange variant moeten zien, maar als een aparte vorm die ook haar eigen voor- en nadelen heeft. Er kan namelijk ontzettend veel goed gaan in een korte relatie.

Tederheid

Zodra jij en je partner weten dat jullie niet elkaars eigendom zijn, zullen jullie elke dag bezig zijn met het behouden van elkaars respect. Weten dat iemand weg kan is niet uitsluitend reden tot onzekerheid: het is een reden om elkaar elke dag met tederheid te behandelen.

De 4 grootste liefdeslessen die we krijgen van relatie-expert Esther Perel

Verschillen

Als je erkent dat de relatie waarschijnlijk niet voor eeuwig is, kun je verschillen makkelijker accepteren. Als het doel een eeuwige relatie is vinden we het vaak ontzettend belangrijk altijd op één lijn te zitten: als jij van honden houdt en zij van katten, is dit een probleem. Als je weet dat de relatie waarschijnlijk niet eeuwig is, kun je deze verschillen vaak makkelijk accepteren.

Tijd voor jezelf

Niet iedereen gedijt er bij om 24 uur per dag bij dezelfde persoon te zijn en alles te delen. Sommigen van ons hebben tijd nodig om op onszelf te zijn om bij te komen zodat we daarna weer met nieuwe energie liefde kunnen geven. Dit is geen teken dat je een slecht mens bent, maar iets dat sommige mensen nodig hebben om hun beste zelf te zijn.

Iemand vragen of hij/zij met je wil trouwen, is helemaal niet zo aardig

Volgens de Botton eindigen relaties vaak niet door de mensen die er in zitten, maar door wat ze met elkaar proberen te doen. ‘Iemand vragen of hij/zij met je wil trouwen, is helemaal niet zo aardig,’ aldus de Botton. ‘Je vraagt iemand om een leven lang allerlei vrij stomme dingen te doen: samen de financiën bijhouden, je familie regelmatig te zien, de woonkamer netjes houden en je vraagt ze blij van je te worden terwijl je doodop op de bank ligt na een lange werkdag.’

Het verschil tussen ware liefde en gehechtheid volgens een monnik

Sommige mensen gedijen volgens de Botton goed bij een lange relatie, maar anderen moeten niet de verplichting voelen dit ook te proberen. Zij zouden de vrijheid moeten hebben om, samen met hun partner, te besluiten dat het na verloop van tijd mooi is geweest, zonder dat ze pijnlijk en met opgekropte frustraties uit elkaar gaan.

In andere aspecten van ons leven vinden we het heel normaal dat we na verloop van tijd iets anders gaan doen. ‘Zo verhuizen we bijvoorbeeld, ook al vinden we het huis waar we wonen heel fijn. We hebben niet het gevoel dat we het huis verraden, als we besluiten dat het, om wat voor reden dan ook, tijd is om verder te gaan.’

Meer lezen over relaties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Een pleidooi voor korte relaties (niets ‘ze leefden nog lang en gelukkig’)
Sluiten