Rosa Bertram
Rosa Bertram Psychologie 7 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Een schoon huis zorgt voor meer zin in seks, zegt onderzoek

Een schoon huis zorgt misschien voor meer rust of voor minder ruzie over wie vandaag de afwas moet doen of wiens beurt het is om te stofzuigen. Maar voor meer zin in seks? Daar keken we even gek van op. Toch is daar een logische verklaring voor. 

Voor het onderzoek werd er specifiek gekeken naar de relatie tussen seks en een schoon huis. En de resultaten zijn, uh tja, interessant te noemen.

Zo belangrijk is een schoon huis in een relatie

Van de 1000 ondervraagden gaf 44 procent aan (en dit is geen grap) dat zij een schoon huis verkiezen over seks. Zij geven aan dat een schoon huis belangrijker is voor hun relatie dan de seks. Dat is niet alles: de helft van de groep gaf aan liever weer bij hun ouders te wonen (een plek waar seks hebben lastiger is, lijkt me), dan in een rommelig huis te wonen.

Dat een rommelig huis een reden kan zijn voor een break-up klinkt als onwaarschijnlijk, maar toch geeft 40 procent aan dat dit uit eindelijk een doorslaggevende factor zou kunnen zijn om de relatie te verbreken. Tenminste, met het vooruitzicht dat het huis altijd rommelig blijft. Of dat de enige reden is van het beëindigen van een relatie valt natuurlijk in twijfel te trekken. Maar, als je lief de volgende keer zegt dat zij of hij niet tegen je troep kan, kan je dat maar beter serieus nemen.

Must read: Hoe je door meditatie geweldige seks kan hebben

Wat is de impact van een rommelig huis op je seksleven?

Oké, klinkt allemaal logisch so far. Maar heeft een rommelig huis ook echt invloed op je seksleven? Behalve dat je misschien boos bent op je partner omdat ‘ie niet achter z’n kont opruimt, kan ik me er weinig bij voorstellen dat je libido daalt of je je ineens minder aangetrokken voel tot je partner. En dat klopt, blijkt uit het onderzoek. Maar nu komt het interessante, de helft van de groep voelt zich meer aangetrokken tot hun partner wanneer hij of zij de huishoudelijke takenlijst heeft volbracht. Daar zou je dus je voordeel mee kunnen doen. Een schoon huis én een seks. Score!

Een opgeruimde slaapkamer telt voor extra punten, want 60 procent geeft aan dan waarschijnlijk meer zin te hebben in seks.

Waarom vinden we rommel zo belangrijk?

Een rommelig of vies huis kan dus een behoorlijke impact hebben op je relatie, maar wáárom trekken we ons zoveel aan van troep? Een logische verklaring is dat er nu eenmaal automatisch op focussen. We kunnen er niets aan doen, ons brein ziet automatisch rommel en viesheid. Over een stapel kleren kan je struikelen, het maakt het lastiger je spullen te vinden maakt je hoofd chaotisch.

Lees ook: Je bureau én hoofd opruimen: zo richt je jouw (thuis)kantoor Feng Shui in

“Het eist onze aandacht op en leidt af van de dingen die we eigenlijk willen doen,” verklaart de Amerikaanse arts Karyn Shanks aan MindBodyGreen. “Van contemplatie tot creatieve inspiratie, dus ook seks.” Rommel triggert overigens ook stress, het kan overweldigend voelen, angsten met zich mee brengen en dus zorgen voor meer cortisol: het stresshormoon. We raken er makkelijker spullen door kwijt, en die stress en zoektocht kosten ons energie.

Als je hoofd onbewust afgeleid is door de troep en gestresst door raakt door de omgeving, wordt het automatisch lastiger genieten van je ‘normale activiteiten’ omdat je het gevoel het dat er teveel gaande is om je heen. Het geeft een gevoel van niet genoeg ruimte, tijd en energie. Daar gaat je plezier tijdens de seks.

De oplossing: orde en ruimte

Volgens de feng shui-methode wordt je hoofd rustiger wanneer je orde en ruimte creëert in huis. Die ruimte in huis creëert op zijn beurt weer ruimte in je hoofd. Het maakt het makkelijker om meer in het moment te leven en te genieten. Tel daar de voldoening bij op dat je krijgt bij het afvinken van je to do-lijstje: et voilà.

Geen reden meer voor smoesjes om je huis rommelig te laten.  Tips bij het opruimen nodig? Zo maak je schoon volgens expert Marie Kondo.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️