Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Betere wereld 2 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Ruim je kledingkast op met de Marie Kondo-methode

Het nieuwe jaar is voor veel mensen bij uitstek het moment om de kledingkast eens grondig onder handen te nemen. Niet alleen omdat het nog een beetje kouder wordt en die truien dus echt weer tevoorschijn moeten worden getoverd, maar ook omdat het fijn is om het jaar opgeruimd te beginnen. Dus daarom: geef je garderobe een tweede leven met de Konmari-methode van Mari Kondo.

Een opgeruimd huis staat gelijk aan een opgeruimd hoofd, zeggen ‘ze’ wel eens. En wie kan ons daar nu beter bij helpen dan de opruim-queen Marie Kondo met haar Konmari-methode. Door op te ruimen op de manier die Marie Kondo je vertelt, krijgen zelfs de grootste opruimhaters weer wat overzicht in hun kast of kamer. Tijd om daden bij de woorden te voegen en die uitpuilende kledingkast eens onder de loep te nemen.

Marie Kondo’s Konmari-methode

De Konmari-methode draait om weggooien waar je niet blij van wordt. Kort gezegd bestaat de methode uit twee delen: het eerst deel is opruimen, het tweede deel is weggooien (of wegdoen, je kunt bijvoorbeeld jouw kleding verkopen via tweedehandswinkels zoals The Next Closet). Na het opruimen ga je je spullen organiseren.

Stap 1: Opruimen

Wist je dat 1 op de 3 kledingstukken in jouw kast nooit wordt gedragen? De eerste stap draait dus om het opruimen van je kledingkast. Hoe je dat aanpakt? Heel simpel. Pak alle kleding uit je kast, gooi het op één hoop en begin met het sorteren van je kledingstukken op twee hopen: de hier-word-ik-wél-blij-van-hoop en de hier-word-ik-niet-blij-van-hoop. En onthoud: easy does it. Maak geen overhaaste beslissingen, maar ruim op met aandacht.

Stap 2: Wegdoen

Voor stap twee pak je (logischerwijs) de hier-word-ik-niet-blij-van-hoop erbij. Alle spullen die je het label ‘niet leuk/goed meer’ hebt gegeven mogen weg. Dat betekent dat je ze óf weggooit óf naar het goede doel brengt óf verkoopt.

Stap 2.1: Verkopen

Waardevolle kledingstukken die er nog goed uit zien maar die je simpelweg niet meer draagt, kan je verkopen en zo een nieuw leven geven. Waar jij op uitgekeken bent, kan een ander prachtig vinden. 25% van de items die jij jaarlijks weggooit is over het algemeen nog geschikt om als tweedehands item te verkopen.

Je kunt bijvoorbeeld een kledingruil met vriendinnen organiseren, maar jouw echte killer pieces kun je ook verkopen via tweedehands webshops, zoals The Next Closet. Een webshop waar je designerkleding kunt kopen en verkopen. Goed voor de portemonnee, want zo houd je zelf nog wat over aan die statement tas die je ooit hebt gekocht, maar die stiekem toch niet zo handig bleek te zijn.

Geef jouw kleding een tweede leven: Start met verkopen! 

Stap 3: Organiseren

Is alles gesorteerd? Mooi, dan kunnen we door met het laatste deel. Het organiseren en georganiseerd houden van jouw spullen. Een paar punten van aandacht hierbij: leg alles op een vaste plek, gebruik dividers om spullen in lades en achter deurtjes netjes te ordenen en ruim alles na gebruik direct op (en maak hier een gewoonte van).

Het succes van de methode van Marie Kondo zit ‘m in het rigoureuze. Je moet in één keer langs al je spullen en geeft alles wat overblijft in één keer een vaste, opgeruimde plek. Dit effect is veel groter dan wanneer je soms een paar items wegdoet en zo af en toe ‘s wat opruimt.

Opruimen en ontspullen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️